10 ianuarie 2011

TRU: "PNL ne invită să constatăm o suprapunere de idealuri care leagă liberalismul de voiculism. România fără Băsescu ar fi fost o societate adjudecată."



Interviu al lui Traian Ungureanu (Ziare.com):

Distanta intre literat si politician e un cliseu comod menit sa scuteasca de participare. Asa numitii activisti civili si prea multii intelectuali isi aroga dreptul de a dirija societatea, dar denunta oripilati mizeria politicii. Asta le permite - cum spun englezii - sa manance prajitura si sa o pastreze, in acelasi timp.

La randul lor, politicienii sunt mai mult decat fericiti sa incurajeze acest cliseu care ii scuteste de probleme suplimentare. M-am apropiat de PD-L, de Traian Basescu si de politica de partid, in urma unei decizii proprii si nu pentru ca am fost cumparat. Am facut-o pentru ca asa pot continua in mod concret ce am inceput, in scris, ca ziarist.

 PD-L nu a facut Guvern cu PSD pentru ca stia ca PNL se va discredita in poala lui Voiculescu. Alianta PD-L-PSD a fost o solutie temporara si dezagreabila care a ferit Romania de o lunga guvernare oligarhica sub titulatura PSD-PNL-PC, dupa ce a extras PSD din aceasta retea.

In schimb, contractul Antonescu-Voiculescu a fost incheiat inainte de alegeri si mult inainte de orice sugestie executiva. O intelegere de acest tip se poate face numai in baza valorilor comune. Prin urmare, PNL ne invita sa constatam o suprapunere de idealuri care leaga liberalismul de voiculism. Crin Antonescu si-a expus calibrul si defaimat partidul pentru o lunga perioada de timp.

Alianta a doi frustrati plus televiziunile de serviciu e un compromis respingator care poate fi masurat doar in efectele olfactive, nu in ordine politica reala. Ce lipseste acestui acord e cooptarea Marelui Evacuat. Cu Vadim alaturi, Antonescu si Voiculescu s-ar oglindi mai bine in propria lipsa de substanta.

De altfel, sper ca fotografia noii familii Antonescu-Voiculescu sa stea in rama pentru totdeauna si sa transmita, de acolo, mesajul public de baza: suntem impostori televizati, va rugam sa ne votati!

Asta producem: mizerie umana. Intunecarea e atat de avansata incat e greu de vazut cine mai poate da de firul salvator. Rasturnarea nu mai are ce rasturna. Voiculescu securistul-conservator e parlamentar, televiziunile cumparate de cativa miliardari-deseu tin o natie intreaga in palme, iar eminentele lor comentatorii de presa se intorc seara in palate bine ascunse de hectare de padure si trec la telefon pentru a regla contracte cu echipamente militare, santaje, campanii de defaimare si alte bunuri de stenograma.

Colegii polonezi, baltici, slovaci, bulgari va pot oferi un vagon de detalii. Politica estica a UE e politica blocului franco-german. Rezultatul e, deocamdata si tot mai mult, un cumul de miopie si emfaza. Parteneriatul Estic menit sa asigure flancul rasaritean al Uniunii e prizonierul agendei politice ruse.

Statele de pe linia de contact estica, adica Romania si Bulgaria, sunt haituite riguros de criterii rigide si ipocrite. Schengen nu are de-a face, nici in clin, nici in maneca, nici la regulament, cu Justitia. Dar tevatura pe tema "romanii si bulgarii sunt hotii de care va aparam" are totul de-a face cu punctele electorale dupa care alearga presedintele Sarkozy si cancelarul Merkel.

E adevarat ca justitia romana e o parodie nociva, dar asta nu inseamna ca fontiera de est a UE sta nepazita sau ca Romania si Bulgaria trebuie sa presteze servicii electorale gratuite.

Romania fara Basescu ar fi fost o societate adjudecata. Presedintele Basescu a evitat o etapa istorica pentru care Romania parea coapta: ucrainizarea, altfel spus un soi de colonialism intern in care o suma de retele controleaza resursele, regulile de joc si distributia recompenselor.

Basescu a fost si va mai fi esential, intr-o actiune pe care putini comentatori sunt capabili sau dispusi sa o recunoasca. O vor face istoricii, daca vom mai avea asa ceva, in viitorul apropiat. PD-L va intra in etapa post-Basescu, dar nu trebuie sa se desparta de reperul Basescu. Liderul politic Basescu nu poate fi copiat. Valorile lui raman, insa, cea mai buna directie politica.

Voturile sunt o chestiune de disciplina: esti in sala si mergi sau nu mergi cu grupul tau, uneori in functie de considerente nationale. Rapoartele sunt cel mai important criteriu. Volumul de munca si dezbatere e considerabil. Tema raportului spune mult despre seriozitatea autorului.

In fine, rapoartele au efect, pentru ca trebuie luate in considerare de Comisia Europeana si se pot solda cu modificari normative. Aici e contributia mea, cata este. E vorba de un raport asupra recuperarii somerilor greu reincadrabili si de un altul asupra asistentei financiare pentru Republica Moldova. De asemenea, un raport, finalizat, privitior la Strategia UE la Marea Neagra. Urmeaza un raport asupra dreptului de munca in UE, cu referinta speciala la cetatenii romani.

Dezamagiri: optica ruginita a blocului franco-german asupra statelor membre din Est si fetisismul social. Prima sta la baza unei erori strategice masive care poate costa UE la fel de mult ca impasul financiar declansat in 2008. A doua e un automatism comod care varsa bani in toate directiile sub presiunea agendei "corecte".

Prea multi europarlamentari refuza sa deschida ochii si sa observe ca "statul social" e mort iar "economia sociala de piata" nu se simte cu mult mai bine.

7 comentarii :

TANO spunea...

as fii inlocuit liberalismul cu ''patricismul''.in rest un articol de nota 10 realizat de maestru

Riddick spunea...

Le are, le are, maistrul TRU...

baricada spunea...

He, he, good shit, mi-era dor de Ungureanu
"De altfel, sper ca fotografia noii familii Antonescu-Voiculescu sa stea in rama pentru totdeauna si sa transmita, de acolo, mesajul public de baza: suntem impostori televizati, va rugam sa ne votati!"
GENIAL!

Riddick spunea...

Îi ciopleşte din bardă, aşchii-aşchii... :)

Crystal Clear spunea...

Cred ca s-a saturat TRU de cat -l-au terfelit astia!.

Ca sa nu mai vorbim de cum rasucesc veniturile de europarlamentar....

Exista atata mizerie umana : hotie, minciuna ,intriga, invidie incat cateodata obosesti si esti satul...

Riddick spunea...

L-au băgat şi pe Severin în discuţie (cu un plus de 500.000 de euro), ca să dea greutate calomniilor.

Crystal Clear spunea...

Sunt organizati sa discrediteze pe oricine si orice nu le convine.
Tocmai de asta au preluat masss media.

O sa ma uit imediat la video cu Glenn Beck

"2. Preluarea controlului radiourilor şi a televiziunilor, fie cumpărându-le pe cele existente, fie înfiinţând unele proprii, care să devină predominante."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: