02 ianuarie 2011

Slab. Trebuiau nişte ceceni aici...



... rezolvau şi cu clădirea.


Ucraina. Bust al lui Stalin, distrus de un atac cu bombă

Antena 3

Bustul lui Stalin a fost atacat cu bombă într-un oraş din centrul Ucrainei. O deflagraţie puternică a spulberat statuia fostului dictator comunist.

Monumentul era amplasat în faţa sediului Comuniştilor din oraşul Zaporijia, situat în centrul Ucrainei. Atacatorii au pus o încărcătură explozivă lângă bustul lui Stalin şi au detonat-o de la distanţă. Deflagraţia a fost atât de puternică încât a distrus statuia în totalitate. Faţada clădirii care găzduieşte Partidul Comunist a fost şi ea grav avariată.

Autorii atacului nu sunt deocamdată cunoscuţi. Liderul unei grupări naţionaliste, a fost însă reţinut pentru interogatorii.

Statuia a fost inaugurată în luna mai anul trecut şi a stârnit, la acea vreme, un scandal monstru.  Ucrainenii au păreri împărţite în ceea ce-l priveşte pe Stalin.  În vreme ce unii îl consideră un opresor al poporului,  alţii văd în el un mare lider care a contribuit la înfrângerea naziştilor în cel de-al doilea Război Mondial.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: