26 ianuarie 2011

Purtătorul de cuvânt al unor state "de care avem nevoie"



Oana Marinescu a fost purtător de cuvânt al guvernului Tăriceanu. 

Acum se pare că este purtătorul de cuvânt al unor guverne străine (las' că nici guvernul Tăriceanu n-a fost pe deplin un guvern al României):
Fără maturitate politică, nu gestionăm corect jocurile cu miză mare, în care mesajele pe canalele diplomatice sau la nivel tehnic sunt insuficiente, iar răţoiala irită, izolează şi discreditează. Cu liderii europeni vorbeşti pe limba lor şi eşti respectat. Mesajele despre ce a făcut România pentru Schengen şi anticorupţie trebuiau integrate politic şi promovate din timp, în stil european şi complementar la nivel înalt (şef de guvern, şef de stat), şi prin comunicare publică. Astfel putea fi prevenit şi discursul public stereotipizant la adresa României - iar situaţia Bulgariei oferea un avantaj.

În schimb, lipsit de viziune politică, Bucureştiul a început gestionarea crizei prin a transmite, de la nivel înalt şi ministerial, mesaje publice dure şi fără nuanţe la adresa altor state UE, avertismente şi autovictimizări nepotrivite. De ce? Fie cineva a crezut că în Europa e ca pe Dâmboviţa - ceea ce e fals, fie amânarea aderării a fost evaluată ca inevitabilă, dar prioritatea absolută a fost diminuarea pierderilor de imagine pe plan intern, în timp ce problematica Schengen a fost lăsată la nivel de demersuri diplomatice.

Deşi mesajul politic este: „noi suntem buni: ne-am bătut pentru Schengen; ei sunt răi: a fost un abuz", pagubele „bătăliei" sunt mai mari decât cele ale amânării: a fost înrăutăţită relaţia cu state de care avem nevoie, iar cele neatacate au şi ele incertitudini; companiile străine au şi mai multe dubii; credibilitatea de ţară se va anemia; nu obţinem mai mult decât cu o abordare rece şi echilibrată, nici pentru calendarul iniţial şi nici pentru cel nou, care trebuie negociat acum.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: