11 ianuarie 2011

Curtea Supremă din Danemarca va judeca valabilitatea ratificării Tratatului de la Lisabona



Curtea Supremă din Danemarca a recunoscut dreptul a 35 de reclamanţi de a îl chema în judecată pe prim-ministrul danez. Plângerea celor 35 îl acuză pe premier că nu a supus ratificarea Tratatului de la Lisabona unui referendum naţional.

În octombrie 2009, Înalta Curte din Estul Danemarcei  (Østre Landsret) a respins toate cererile reclamanţilor, pe motiv că nu au niciun interes legal în materie. În 1996, unui grup de reclamanţi i s-a permis să îl dea în judecată pe primul-ministru de la acea vreme, Poul Nyrup Rasmussen, pentru încălcarea Constituţiei, în contextul adoptării Tratatului de la Maastricht. Apoi au pierdut. Este acest precedent juridic cel de la care Curtea Supremă a decis că nu există niciun motiv de acţiune pentru reclamanţi. Curtea Supremă de Justiţie a recunoscut însă
în unanimitate că reclamanţii au un interes legal în materie. Acestora li se va permite să susţină acţiunea în faţa unui judecător al Înaltei Curţi.

În decembrie 2007, prim-ministrul de atunci, Anders Fogh Rasmussen, a justificat ratificarea Tratatului de la Lisabona de către parlament, după cum urmează: "Atunci când există o pierdere a suveranităţii, un referendum este necesar. Dacă nu este cazul, parlamentul ratifică textul".

Judecătorii vor examina acum dacă Tratatul de la Lisabona a fost ratificat în conformitate cu Constituţia Danemarcei.

În Marea Britanie se discută votarea aşa-numitului Referendum Lock, o lege care dispune supunerea la referendumuri a oricărei reglementări UE care slăbeşte suveranitatea naţională.



Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: