05 ianuarie 2011

Comuniştii din Moldova se "scindează" strategic, condiţionând votarea preşedintelui de posturi în guvern



Corespondenţă Agerpres:

După ce Partidul Democrat din Republica Moldova a ales oferta liberal-democraţilor privind crearea coaliţiei de guvernare, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, Partidul Comuniştilor s-a împărţit în două tabere, scrie miercuri Ştirea Zilei.

Una pledează pentru votarea preşedintelui ţării ce va fi înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană, adică pe liderul democrat Marian Lupu, iar alta se împotriveşte unei astfel de alegeri.

Surse din cadrul PCRM au declarat pentru ŞtireaZilei.md că deputaţii comunişti, care sunt gata să voteze şeful statului, îşi doresc în schimb fotoliul de vicepreşedinte al parlamentului şi poate chiar unul de viceprim-ministru în guvernul Filat 2, funcţii refuzate categoric de către liderul comunist Vladimir Voronin.

Mai mult, există şi două candidaturi la funcţia de vicepreşedinte al parlamentului. Este vorba despre Grigore Petrenco şi Vladimir Vitiuc, ultimul fiind responsabil pe zona de nord a Republicii Moldova în PCRM. Cei doi nu au fost de găsit să comenteze această informaţie, menţionează însă portalul.

Aşa sau altfel, conducerea PCRM a anunţat, cu fermitate, că fracţiunea comuniştilor nu-l va vota pe Lupu preşedinte, iar acesta va ramâne "interimar toată viaţa". Rămâne de văzut dacă aripa tânără va reuşi să-i convingă pe membrii Comitetului Central să ia o altă decizie, concluzionează aceeaşi sursă.

Cotidianul Timpul publică în ediţia sa electronică un articol despre pericolele aflate în faţa Alianţei pentru Integrare Europeană, reconstituită recent. Unul dintre cele mai mari ar fi alegerile locale din vara acestui an, în special bătălia pentru funcţia de primar al Chişinăului.

'Sub Alianţa constituită cu atâta greu sunt puse mai multe bombe cu efect întârziat, iată de ce, anul 2011 va fi pentru ea unul plin de riscuri, în care se va verifica unitatea şi trăinicia ei. Proba de foc, indiscutabil, o va constitui alegerile locale, în special, alegerea primarului general al Chişinăului', scrie editorialistul Constantin Tănase.

E greu de presupus că AIE va merge cu un candidat comun la funcţia de primar al Chişinăului, menţionează autorul, prognozând lupte crâncene atât între partidele membre ale alianţei, cât şi între candidaţi, ceea ce 'va fi o adevărată piatră de încercare pentru AIE'.

Pericolul care paşte însăşi existenţa Alianţei e mare, dar şi mai mare este alt pericol - candidaţii AIE să se bată între ei, Alianţa să rămână în picioare, dar să câştige candidatul comuniştilor, se mai menţionează în articolul amintit, care cheamă cele trei partide membre ale AIE să se pregătească din timp şi să elaboreze o strategie comună, 'încât să rămână şi Alianţa întreagă, şi primăria Chişinăului în mâinile AIE'.

'Portofoliile ministeriale au fost împărţite, numele viitorilor miniştri mai sunt în ceaţă', titrează un articol din Adevărul-Moldova. Abia la sfârşitul săptămânii vor fi cunoscute numele viitorilor miniştri din cabinetul Filat 2. Zilele acestea, liderii celor trei partide democrate care au intrat în parlament (PLDM, PD şi PL) vor convoca şedinţe în cadrul partidelor, pentru a decide cine va conduce ministerele care le-au revenit în urma negocierilor.

Până atunci, liderii politici de la Chişinău evită să dea nume concrete. Anterior, ei au anunţat că, în mare, vor rămâne aceiaşi miniştri. Premierul Vlad Filat a promis că noul cabinet de miniştri va fi format până la 14 ianuarie, menţionează ziarul.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: