25 decembrie 2010

Una spunem, alta fumăm



Cică PNL susţine votul uninominal în doua tururi pentru parlamentari, primari şi preşedinţii consiliilor judeţene, conform deciziei Delegaţiei Permanente a partidului (22 noiembrie 2010):
"Clasa politică a fost, în aceşti ani, în căutarea celei mai potrivite formule pentru sistemul electoral (...) Între cele două formule sănătoase şi perfect articulate: vot de listă care respectă principiul proporţionalităţii şi vot uninominal, care dă alegătorului ultimul verdict, noi optăm pentru votul uninominal şi considerăm că trebuie făcut pasul de la formula intermediară pe care am consacrat-o la alegerile parlamentare din 2008, la o formulă de uninominal curat, în două tururi".
Dar iată ce scrie Dan Mihalache, consilierul preşedintelui PNL, fost membru PSD, în ziarul Azi, al PSD (articol apărut pe 24 decembrie, cam aceleaşi lucruri scrise şi pe blog, după delegaţia Permanentă a PNL):
Din păcate, aceeaşi clasă politică procedează cumva la fel şi acum. Cam toată lumea e de acord că sistemul electoral e prost şi trebuie schimbat şi că varianta întoarcerii la liste nu e de exclus. Foarte puţini au, însă, curajul de a spune acest lucru cu voce tare.
Articolul îl continuă pe cel din 16 decembrie 2010 - Înapoi la votul pe liste? (I) :
Aşadar, o mişcare şi o anumită gândire în legătură cu modificarea sistemului electoral există. Ceea ce, pe fond, nu e rău. Trecerea la sistemul uninominal s-a făcut din iniţiativa lui Traian Băsescu, care a vrut, astfel, să asocieze variile campanii ale PD-L cu o temă populistă de forţă. Chiar şi cei care, în sinea lor, ştiau că o asemenea mişcare este dăunătoare sistemului democratic, n-au îndrăznit a crâcni.
Mihalache lansează mai tot timpul mesaje-test, cum ar fi acesta, de apropiere doctrinară PNL-PSD:
"Din punct de vedere strict , discutia pro sau contra cotei unice este falsa. Nu cota unica diferentiaza stanga de dreapta. Aplicarea cotei unice nu este neaparat o masura a dreptei politice, dupa cum impozitul progresiv nu trebuie neaparat asociat cu stanga. Toata Europa infirma aceasta paradigma care a fost impusa in dezbaterea publica de colaborarea PSD - PDL. Continentul este condus astazi majoritar de guverne de dreapta, intr-un regim de impozit diferentiat. Iar unele dintre statele care au inca un sistem de cota unica sunt conduse de guverne de stanga".

2 comentarii :

Anonim spunea...

Dan Mihalache, ţuţãrul lui Petre Roman, a migrat cu usurinta la PNL - urmandu-l docil pe acelasi cameleonic (la propriu, dar si la figurat) Don Pedro Roman. Ziarul "Azi", oficina FSN pe la inceputul anilor '90, este publicatia in care Mihalache scria cu sârg si mânie proletara - alaturi de Corina Cretu, Catalin Tolontan(!) etc - texte vituperante la adresa partidelor istorice: PNT, PNL, PSDR.

Riddick spunea...

Îmi amintesc bine ce scriau pe acolo.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: