20 decembrie 2010

Jaroslaw Kaczynski nu crede că cel înmormântat în catedrala din Cracovia este fratele său



Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte polonez Lech Kaczynski care si-a pierdut viata in aprilie in catastrofa aviatica din Smolensk, si-a exprimat luni indoiala cu privire la identitatea cadavrului inmormantat in Panteonul national din Cracovia.

"Nu ascund ca am identificat cadavrul fratelui meu la aeroportul din Smolensk, la cateva ore dupa accident", le-a declarat Jaroslaw Kaczynsk jurnalistilor, relateaza Le Figaro. "Dar cand am vazut cadavrul adus intr-un cosciug in Polonia, aceasta persoana nu semana deloc cu fratele meu. Mi s-a spus ca el este", a adaugat el.

Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei conservatoare, a mai declarat ca nu a luat inca o decizie privind eventuala cerere de exhumare a ramasitelor fratelui sau, care ar permite verificarea identitatii corpului neinsufletit inmormantat cu mare fast in Catedrala Wawel din Cracovia, alaturi de regi si alte personalitati din istoria Poloniei.

De la castrofa aviatica in care si-a pierdut viata fratele sau si alte 95 de persoane, printre care responsabili politici si militari polonezi, Jaroslaw Kaczynski spune ca guvernul liberal polonez are "responsabilitatea politica si morala" a accidentului din Rusia.

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a format o comisie parlamentara pentru a elucida cauzele castrofei, fara a exclude ipoteza crimei sau a unui atac terorist. Jaroslaw Kaczynski a atacat guvernul lui Donald Tusk pentru ca a permis Rusiei sa conduca ancheta privind accidentul de la Smolensk.

Varsovia a salutat initial cooperarea Rusiei in ancheta, dar ulterior o polemica a luat amploare in Polonia in ceea ce priveste lacunele anchetatorilor rusi si perioada mare de timp in care Moscova a transmis documentele privind ancheta. Premierul polonez Donald Tusk a apreciat vineri drept "inacceptabil" proiectul de raport transmis Poloniei de Comitetul interguvernamental al aviatiei ruse (MAK).


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: