20 decembrie 2010

Jaroslaw Kaczynski nu crede că cel înmormântat în catedrala din Cracovia este fratele său



Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte polonez Lech Kaczynski care si-a pierdut viata in aprilie in catastrofa aviatica din Smolensk, si-a exprimat luni indoiala cu privire la identitatea cadavrului inmormantat in Panteonul national din Cracovia.

"Nu ascund ca am identificat cadavrul fratelui meu la aeroportul din Smolensk, la cateva ore dupa accident", le-a declarat Jaroslaw Kaczynsk jurnalistilor, relateaza Le Figaro. "Dar cand am vazut cadavrul adus intr-un cosciug in Polonia, aceasta persoana nu semana deloc cu fratele meu. Mi s-a spus ca el este", a adaugat el.

Jaroslaw Kaczynski, liderul opozitiei conservatoare, a mai declarat ca nu a luat inca o decizie privind eventuala cerere de exhumare a ramasitelor fratelui sau, care ar permite verificarea identitatii corpului neinsufletit inmormantat cu mare fast in Catedrala Wawel din Cracovia, alaturi de regi si alte personalitati din istoria Poloniei.

De la castrofa aviatica in care si-a pierdut viata fratele sau si alte 95 de persoane, printre care responsabili politici si militari polonezi, Jaroslaw Kaczynski spune ca guvernul liberal polonez are "responsabilitatea politica si morala" a accidentului din Rusia.

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a format o comisie parlamentara pentru a elucida cauzele castrofei, fara a exclude ipoteza crimei sau a unui atac terorist. Jaroslaw Kaczynski a atacat guvernul lui Donald Tusk pentru ca a permis Rusiei sa conduca ancheta privind accidentul de la Smolensk.

Varsovia a salutat initial cooperarea Rusiei in ancheta, dar ulterior o polemica a luat amploare in Polonia in ceea ce priveste lacunele anchetatorilor rusi si perioada mare de timp in care Moscova a transmis documentele privind ancheta. Premierul polonez Donald Tusk a apreciat vineri drept "inacceptabil" proiectul de raport transmis Poloniei de Comitetul interguvernamental al aviatiei ruse (MAK).


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: