25 noiembrie 2010

Traian Băsescu: "Fac un ultim apel la politicieni, la anul va fi prea târziu: Fiţi responsabili!"



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că lansează un "mesaj de ultim apel" către politicieni, pentru că anul viitor "s-ar putea să fie prea târziu", un mesaj care are două cuvinte: "Fiţi responsabili!".


Băsescu: Fac un ultim apel la politicieni, la anul va fi prea târziu: Fiţi responsabili! (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Mă aflu aici, într-un sanctuar al economiei româneşti, la sediul Băncii Naţionale. De aici lansez un mesaj către politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru că la anul s-ar putea să fie prea târziu: fiţi responsabili! Nu mai putem cheltui, cât am cheluit pe vremea bulei imobiliare, care a adus mari venituri la bugetul de stat, şi de consum exagerat", a spus şeful statului. 

El a susţinut că există un singur drum corect, cel al dezvoltării prin investiţii.

" Este singurul drumcorect şi care dă speranţă, perspectivă naţiunii. În acelaşi timp, drumul acesta al investiţiilor, pentru care ar exista resurse şi există (...), nu poate fi abordat serios, atât timp cât nu-ţi reformezi şi optimizezi costurile de funcţionare a statului şi costurile sociale. Un stat care vrea să se dezvolte, dar cheltuieşte 45% din venitul bugetului de stat în sistemul de protecţie socială şi 31% din veniturile bugetului de stat în salarizarea propriei sale funcţionări, este un stat care nu are nicio şansă, nicio şansă să garanteze prosperitate cetăţenilor săi sau să devină performant în acest grup de 27 de state, care înseamnă Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.

Românii sunt minţiţi zilnic, domnişoare cu ochii cât cepele vorbesc de bănişorii oamenilor

"Românii sunt păcăliţi zilnici, sunt minţiţi . O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănişorii lor». Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, îi împrumutăm pentru a-i plăti. Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Atunci, avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii 10 ani de cel puţin 4-5 ori. Rezultatul: datorită proastei gestionări, un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant", a afirmat Băsescu. 

Guvernul e îndreptăţit să încerce să promoveze o lege a educaţiei care aduce reforma

"Modernizarea statului este cheia fundamentală pentru a face performantă şi economia . Un stat neperformant nu poate să aibă o economie performantă. Vreau să mai spun că pentru ca economia să fie performantă avem nevoie şi de educaţie, şi acum vin la un subiect la zi în dezbaterea politică. Am văzut ambele variante propuse şi consider absolut îndreptăţită poziţia Guvernului de a încerca să-şi promoveze legea care cu adevărat modernizează sistemul de educaţie", a adăugat Traian Băsescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucureşti, organizată la BNR.

Îl asigur pe premier că are toată susţinerea preşedintelui

"Avem un guvern care trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice şi îl asigur pe premier că are toată sustinerea preşedintelui", a spus Băsescu.

Tot mai des ni se pune eticheta "această ţară nu poate fi reformată"

"O bursă, fie ea şi Bursa de Valori Bucureşti, un sistem bancar, fie el şi sistemul bancar din România, nu pot fi performante fără un stat performant. Când ele evoluează într-un mediu neprietenos (...), ele nu au cum să strălucească, nu au cum să fie piloni de performanţă financiară şi economică", a afirmat Traian Băsescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucureşti, organizată la BNR.
"După intrarea în UE am putut vedea şi simţi ce înseamnă statul nereformat, statul neperformant. Dacă pentru construcţia iniţială, oamenii politici nu sunt atât de vinovaţi, pentru că nu au ştiut, acum, când ştiu dinferenţa dintre statul performant şi statul neperformant, devin vinovaţi", a subliniat şeful statului.

Singurul lucru la care "i-a dus capul" pe politicieni a fost să dubleze salariile

"Politicienii au făcut ce i-a dus capul. Singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile, pensiile, să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atât i-a dus capul pe politicienii români în timp de creştere explozivă, este adevărat, artificială. Eh, s-a dezumflat", a declarat Traian Băsescu.


http://www.mediafax.ro/politic/basescu-fac-un-ultim-apel-la-politicieni-la-anul-va-fi-prea-tarziu-fiti-responsabili-vezi-aici-ce-a-mai-declarat-presedintele-7747806


Alte teme din discurs:

>> Băsescu: Românii sunt minţiţi zilnic, domnişoare cu ochii cât cepele vorbesc de bănişorii oamenilor
>> Băsescu: Guvernul e îndreptăţit să încerce să promoveze o lege a educaţiei care aduce reforma 
>> Băsescu: Îl asigur pe premier că are toată susţinerea preşedintelui 
>> Băsescu: Singurul lucru la care "i-a dus capul" pe politicieni a fost să dubleze salariile, pensiile

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: