16 noiembrie 2010

O "servită" pentru Voronin ?



Dacă această ştire este adevărată, ea serveşte de minune campaniei electorale a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (al lui Vladimir Voronin):


Ghimpu consideră neconstituţional Tratatul de frontieră dintre România şi R. Moldova   Urgent (Corespondenţă Agerpres)

Preşedintele interimar al Republicii Moldova consideră neconstituţional Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.

Mihai Ghimpu a făcut marţi aceste declaraţii, spunând că un asemenea tratat putea fi semnat doar de el, şi nu de premier, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie, la Bucureşti, de ministrul român de externe Teodor Baconschi şi premierul de la Chişinău Vlad Filat.


    Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru Ştirea Zilei că "tratatul privind regimul de frontieră semnat de premierul Vlad Filat e ilegal şi neconstituţional. "Atât timp cât documentul nu a fost ratificat de Parlament, eu nu pot să-l atac la Curtea Constituţională", a precizat Ghimpu.
    Vlad Filat a semnat săptămâna trecută, la Bucureşti, tratatul privind regimul de frontieră cu România.



Adică, ar susţine teza comuniştilor că, de fapt, România mimează recunoaşterea statală a Republicii Moldova, însăşi documentul semnat de Vladimir Filat şi Teodor Baconschi fiind netemeinic din punct de vedere juridic.

4 comentarii :

Anonim spunea...

Păi nu era mai bine să nu se fi semnat deloc tratatul ăla? Astfel problema nu mai era în atenţia populaţiei. Crezi că pe ţăranul basarabean îl preocupa aşa tare dacă există sau nu tratat de frontieră?
Diplomaţia noastră e neprofesionistă dacă nu s-au gîndit să ceară şi părerea lui Mihai Ghimpu în această problemă, înainte de semnarea tratatului. Ghimpu este unul din puţinii politicieni de la Chişinău care sînt pro-români nu din interes ci din convingere http://mariusmioc.wordpress.com/2009/09/12/mihai-ghimpu-primul-presedinte-unionist-al-republicii-moldova-video/
Dar la Bucureşti, ideea că cineva poate avea convingeri politice şi nu doar interese e cam greu de înţeles.

Riddick spunea...

Epic fail...

Inexplicabilă ocolirea lui Ghimpu, ambasadorul de la Chişinău a mai avut niste mişcari mai ciudate, recent (am citit la roncea.ro ).

Crystal Clear spunea...

Ce gafa monumentala !

Riddick spunea...

Să vedem ratificarea în parlament(e), şi reacţia lui Ghimpu şi a Curţii Constituţionale md.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: