16 noiembrie 2010

O "servită" pentru Voronin ?



Dacă această ştire este adevărată, ea serveşte de minune campaniei electorale a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (al lui Vladimir Voronin):


Ghimpu consideră neconstituţional Tratatul de frontieră dintre România şi R. Moldova   Urgent (Corespondenţă Agerpres)

Preşedintele interimar al Republicii Moldova consideră neconstituţional Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.

Mihai Ghimpu a făcut marţi aceste declaraţii, spunând că un asemenea tratat putea fi semnat doar de el, şi nu de premier, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova.

Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră a fost semnat la 8 noiembrie, la Bucureşti, de ministrul român de externe Teodor Baconschi şi premierul de la Chişinău Vlad Filat.


    Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru Ştirea Zilei că "tratatul privind regimul de frontieră semnat de premierul Vlad Filat e ilegal şi neconstituţional. "Atât timp cât documentul nu a fost ratificat de Parlament, eu nu pot să-l atac la Curtea Constituţională", a precizat Ghimpu.
    Vlad Filat a semnat săptămâna trecută, la Bucureşti, tratatul privind regimul de frontieră cu România.



Adică, ar susţine teza comuniştilor că, de fapt, România mimează recunoaşterea statală a Republicii Moldova, însăşi documentul semnat de Vladimir Filat şi Teodor Baconschi fiind netemeinic din punct de vedere juridic.

4 comentarii :

Anonim spunea...

Păi nu era mai bine să nu se fi semnat deloc tratatul ăla? Astfel problema nu mai era în atenţia populaţiei. Crezi că pe ţăranul basarabean îl preocupa aşa tare dacă există sau nu tratat de frontieră?
Diplomaţia noastră e neprofesionistă dacă nu s-au gîndit să ceară şi părerea lui Mihai Ghimpu în această problemă, înainte de semnarea tratatului. Ghimpu este unul din puţinii politicieni de la Chişinău care sînt pro-români nu din interes ci din convingere http://mariusmioc.wordpress.com/2009/09/12/mihai-ghimpu-primul-presedinte-unionist-al-republicii-moldova-video/
Dar la Bucureşti, ideea că cineva poate avea convingeri politice şi nu doar interese e cam greu de înţeles.

Riddick spunea...

Epic fail...

Inexplicabilă ocolirea lui Ghimpu, ambasadorul de la Chişinău a mai avut niste mişcari mai ciudate, recent (am citit la roncea.ro ).

Crystal Clear spunea...

Ce gafa monumentala !

Riddick spunea...

Să vedem ratificarea în parlament(e), şi reacţia lui Ghimpu şi a Curţii Constituţionale md.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: