17 noiembrie 2010

Avertizare privind criza sistemică globală - primul trimestru 2011: trecerea pragului critic al dislocării geopolitice globale


- Analiză de risc pentru 39 de ţări, 2010-2014 : o cădere colectivă, dar contrastantă, în faza de dislocare geopolitică globală - GEAB N°48

 * * *

GEAB N°49 is available! Warning Global systemic crisis – First quarter 2011: Breach of the critical threshold of global geopolitical dislocation

- Public announcement GEAB N°49 (November 16, 2010) -


După cum echipa LEAP/E2020 anticipa în scrisoarea sa deschisă către liderii G20 publicată în ediţia internaţională a Financial Times din 24 martie 2009, în ajunul Summit-ului de la Londra, problema unei reforme fundamentale a sistemului monetar internaţional este centrală pentru orice încercare de a rezolva criza actuală. Dar, din păcate, după cum a fost demonstrat din nou la eşecul summit-ului G20 din Seul, fereastra de oportunitate pentru realizarea unei astfel de reforme în mod paşnic s-a închis la sfârşitul verii 2009 şi nu se va deschide din nou înainte de 2012 / 2013 (1). Lumea este într-adevăr în chinurile dislocării geopolitice globale pe care am anunţat-o ca începând de la sfârşitul anului 2009 şi care poate fi văzută, mai puţin de un an mai târziu, în proliferarea mişcărilor, problemelor economice, deficitelor fiscale, dezacordurilor monetare, toate acestea pregătind scena pentru şocuri majore geopolitice. Cu summit-ul G20 de la Seul, care a semnalat planetei în totalitate sfârşitul dominaţiei SUA asupra agendei internaţionale şi înlocuirea acesteia cu o stare generalizată de "fiecare pentru el", o nouă etapă a crizei a început, determinând Echipa LEAP/E2020 să emită un nou avertisment. Lumea este pe cale de a trece un prag critic în această fază a dislocării geopolitice globale. Şi, cu fiecare încălcare a pragului într-un sistem complex, acest lucru va genera, începând cu primul trimestru al anului 2011, o suită de fenomene non-lineare: evoluţii care nu sunt conforme cu normele obişnuite şi proiecţiile tradiţionale, fie ele economice, monetare, financiare, sociale sau politice. 
În acest GEAB N°49, în plus faţă de analiza a şase etape principale care marchează încălcarea acestui prag critic al geopoliticii globale, echipa noastră prezintă mai multe recomandări pentru a face faţă consecinţelor acestei noi faze a crizei. Ele se adresează, de exemplu: grupului monede/ratele dobânzilor/aur şi metale preţioase; conservarea averii şi înlocuirea dolarului SUA de către o altă măsură a valorii nete; bulele financiare în clasele de active denominate în dolari SUA; pieţele bursiere şi cele mai vulnerabile categorii corporative în această fază a crizei. Echipa LEAP/E2020, de asemenea, prezintă cele trei "reflexe simple" de adoptat spre a înţelege şi a anticipa mai bine noua lume care prinde contur. De asemenea, în această problemă, echipa noastră descrie şocul electoral dublu franco-german în aşteptare pentru 2012/2013. Şi vom prezenta, deasemenea, un fragment din Manualul de Anticipare Politică, scris de către preşedintele LEAP, Marie-Hélène Caillol, şi publicat de către Anticipolis în franceză, engleză, germană şi spaniolă.

http://www.leap2020.eu/photo/art/default/2486218-3495984.jpg?v=1289950624
Trade balances of the G20 countries (forecast for 2010) - Source: Spiegel, 11/2010 
În acest comunicat de presă pentru GEAB N° 49, echipa noastră a ales să prezinte trei dintre cele şase etape care caracterizează pragul critic pe care lumea este pe cale de a-l trece. 

Criza cu care ne confruntăm este caracterizată prin evoluţiile la o scară planetară, care are loc la două niveluri, care, deşi corelate, sunt diferite ca natură. Pe de o parte, criza este simptomatică prin schimbări profunde ale realităţii lumii noastre economice, financiare şi geopolitice. Acestea accelerează şi amplifică tendinţele care au funcţionat de mai multe decenii, tendinţe care le-am descris în mod regulat în GEAB de la lansarea sa, la începutul anului 2006. Pe de altă parte, aceasta reflectă gradul de conştientizare colectivă în continuă creştere privind aceste modificări. Această creştere a conştientizării este în sine un fenomen de psihologie colectivă la nivel global şi influenţează modul în care criza se dezvoltă şi declanşează salturi bruşte de viteză in evoluţia sa. De mai multe ori în ultimii ani, am anticipat "punctele de inflexiune", în criză, corespunzătoare unor "salturi bruşte" în această conştiinţă colectivă a modificărilor în curs. Şi noi considerăm că toate premisele pentru "ruptură" s-au cristalizat în jurul summit-ul G20 din Seul, care să permită un avans crucial în conştientizarea colectivă a dislocării geopolitice globale. Este acel fenomen care a dus LEAP/E2020 spre a identifica trecerea unui prag critic şi să emită un avertisment cu privire la consecinţele acesteia încă din primul trimestru al anului 2011. În jurul datei summit-ul G20 de la Seul, LEAP/E2020 a identificat o acumulare de evenimente care ar putea duce la "rupere". Să examinam principalele evenimente în cauză (2) şi consecinţele lor haotice.

Încheierea "quantitative easing": Fed plasat sub "arest la domiciliu"


 Decizia Federal Reserve de a lansa "QE2" (prin achiziţionarea de 600 de miliarde USD de la Trezoreria SUA de acum până în 2011), a declanşat un val de proteste, pentru prima dată din 1945, printre aproape toate celelalte puteri mondiale: Japonia, Brazilia, China (3 ), India, Germania, ţările ASEAN (4), ... (5) Nu este decizia Fed, care marchează o ruptură: este faptul că pentru prima dată, banca centrală a Americii a fost asurzită de restul lumii (6), şi într-un mod foarte public şi determinat (7). Acest lucru nu este cu siguranţă atmosfera confortabilă de la Jackson Hole şi de la întâlnirile băncilor centrale. Se pare că ameninţările lui Ben Bernanke către colegii săi, arătate cititorilor noştri în GEAB nr 47, nu au avut efectul pe care preşedintele Fed l-a sperat. Restul lumii a arătat clar, în noiembrie 2010, că nu are intenţia de a lăsa banca centrală din SUA să continue tipărirea de dolari SUA în voie, în încercarea de a rezolva problemele Americii pe cheltuiala celorlalte ţări de pe glob (8). Dolarul se întoarce înapoi pentru a fi ceea ce fiecare monedă naţională ar trebui să fie: monedă şi, astfel, problemă a ţării care o tipăreşte. De fapt, în aceste ultimele săptămâni din 2010, am asistat la sfârşitul unei ere în care dolarul era moneda SUA şi problema restului lumii, precum a spus atât de frumos John Connally în 1971, când SUA a reziliat unilateral convertibilitatea dolarului în aur. De ce? Pur şi simplu pentru că de acum Fed trebuie să ţină cont de părerea lumii exterioare (9). Nu este încă sub tutelă, dar este sub "arest la domiciliu" (10). Potrivit LEAP/E2020, putem anticipa deja că nu vor exista QE3 (11), indiferent de opiniile liderilor SUA pe această temă (12); sau va avea loc la sfârşitul anului 2011 în zgomotul unui conflict geopolitic major şi al prăbuşirii dolarului american (13).


U.S. Federal Reserve’s Assets (2008-2010) – Sources: Federal 
Reserve of Cleveland / New York Times, 10/2010
U.S. Federal Reserve’s Assets (2008-2010) – Sources: Federal Reserve of Cleveland / New York Times, 10/2010

Austeritatea europeană: răspândirea mişcărilor de rezistenţă socială; creşterea populismului; riscul de încurajare a radicalismului în creştere la tânăra generaţie; impozite mai mari 

De la Paris la Berlin (14), de la Lisabona la Dublin, de la Vilnius la Bucureşti, de la Londra la Roma, ... marşurile de protest şi grevele se extind. Dimensiunea socială a dislocării geopolitice globale este clar vizibilă în Europa sfârşitului anului 2010. Deşi aceste evenimente nu au reuşit încă să perturbe programele de austeritate planificate de către guvernele europene, acestea indică o dezvoltare semnificativă colectivă: opiniile publice sunt în curs de trezire din toropeala lor de la începutul crizei, brusc conştiente de durata acesteia şi de costuri (sociale şi financiare) (15). Deci, următoarele alegeri ar trebui să devină costisitoare pentru toate echipele curente politice care au uitat că, fără un tratament echitabil, austeritatea nu va câştiga sprijinul popular (16). În acelaşi timp, echipele în funcţie încă mai aplică reţete din perioada pre-crizei (de exemplu, soluţii neo-liberale bazate pe reduceri de impozite pentru categoriile mai bogate şi un sortiment de impozite indirecte mai mari). Dar creşterea litigiilor sociale (inevitabilă în conformitate cu LEAP/E2020) şi schimbările de politică, care vor apărea în următoarele alegeri naţionale, ţară cu ţară, vor conduce la o reanalizare a acestor soluţii, precum şi o consolidare dramatică a partidelor populiste şi extremiste (17): Europa este pe cale să devină "mai dură" din punct de vedere politic. În paralel, având în vedere ceea ce arată tot mai mult ca o dorinţă inconştientă din partea generaţiei baby-boomers de a fi preluate de către cei mai tineri o parte din costurile lor, ne putem aştepta să vedem o creştere a reacţiilor violente din partea generaţiilor în creştere (18). Potrivit echipei noastre, ele vor deveni, probabil, mult mai radicale în cazul în care simt că situaţia este fără speranţă, cu excepţia cazului în care un compromis poate fi atins. Dar, fără o îmbunătăţire a veniturilor fiscale, singurul compromis credibil în ochii lor ar fi reducerile pensiilor existente, mai degrabă decât costurile învăţământului superior. Astăzi este întotdeauna un compromis între ieri şi mâine, în special atunci când vine vorba de impozite. Şi consecinţele fiscale cele mai probabile ale acestor evoluţii sunt taxe mai mari pe veniturile mari şi pe câştigurile din capital, o taxă nouă pentru bănci şi o directivă nouă, la nivel comunitar pentru a proteja frontierele (19). Partenerii comerciali ai UE ar trebui să ia notă rapid (20).


Selected governments’ borrowing needs (2010-2011) - Sources: FMI /
 Wall Street Journal, 10/2010

Selected governments’ borrowing needs (2010-2011) - Sources: FMI / Wall Street Journal, 10/2010 

Japonia: cele mai recente eforturi de a rezista puterii Chinei 

De câteva săptămâni Tokyo şi Beijing s-au blocat într-o dispută diplomatică de o rară intensitate. Sub diferite pretexte (un trauler chinez a intrat în apele teritoriale japoneze (21), achiziţiile chinezeşti masive de active japoneze, ducând la aprecierea yenului), cele două puteri au schimbat cuvinte aspre, au suspendat negocierile lor la nivel înalt şi au făcut apel la opinia publică internaţională. Pentru ţările din regiune, vizibilitatea internaţională a acestui scandal chino-japonez este deosebit de revelatoare din cauza unei bătător la ochi absenţe - a SUA. În timp ce aceste certuri ilustrează clar determinarea în creştere a Beijingului de a fi recunoscut ca puterea dominantă în Estul şi  Sud-Estul Asia şi efortul Japoniei de a se opune hegemoniei regionale chineze, nu se poate nega că puterea care ar fi trebuit să domine în această regiune a lumii din 1945 , şi anume Statele Unite, este în mod ciudat absentă de la masă. Putem presupune, aşadar, că suntem martori la un test din viaţa reală din partea Chinei de a măsura noua sa influenţă asupra Japonia, precum şi din partea Japoniei de a evalua cât de multă dispoziţie are încă SUA în sfera sa de acţiune din Asia, de a se confruntă cu China. Evenimentele din ultimele săptămâni au arătat că îngreunate de paralizia politică şi de dependenţa sa economică şi financiară faţă de China, Washingtonul preferă să nu se implice. Fără îndoială, în Asia acest spectacol serveşte pentru a accelera conştientizarea faptului că o piatra de hotar nouă a fost trecută, în termenii de ordine regională (22); şi că, în Japonia, prinsă într-o recesiune fără sfârşit (23) interesele economice legate de piaţa chineză nu au au fost consolidate prin experienţă.
Global changes under way – massive growth in world port traffic, 
benefiting Asia (1994-2009) - Sources : Transport Trackers / 
Clusterstock, 10/2010

Global changes under way – massive growth in world port traffic, benefiting Asia (1994-2009) - Sources : Transport Trackers / Clusterstock, 10/2010

În concluzie, această acumulare de evenimente, centrate în jurul unui summit G20 care a fost evident incapabil de a rezolva sursele de tensiune economice, financiare şi monetare dintre membrii săi principali, a contribuit la un avans decisiv în conştientizarea colectivă mondială a procesului de dislocare geografică globală în curs de desfăşurare. Şi la rândul său, această conştientizare crescută, de la începutul anului 2011, va accelera şi amplifica modificările care afectează sistemul internaţional şi societăţile noastre diverse, generând fenomene haotice, non-lineare, cum ar fi cele descrise în acest număr al GEAB şi în numerele anterioare. Aşa cum am subliniat în septembrie 2010, ne vom concentra pe faptul că principalul fenomen va fi intrarea SUA într-o etapă de austeritate, începând din primăvara anului 2011. Dar am avut în vedere faptul că una dintre surprizele din următoarele optsprezece luni ar putea fi pur şi simplu anunţul că economia chineză a depăşit economia Statelor Unite, începând cu 2012, după cum The Wall Street Journal din 10/11/2010 indică în raportul său de la Conference Board’s analysis (24)

---------
Notes:

(1) These dates correspond particularly to the period when most of the leaders of the major G20 countries are renewed. This is a necessary condition (though clearly not sufficient, since nothing is guaranteed, even after 2012/2013: it will simply be a new window of opportunity) if there is to be any hope of achieving a concerted approach and commitment to reforming the global monetary system. In the meantime, according to LEAP/E2020, we shall see nothing more than failed attempts and/or tests of unrealistic ideas prior to this virtually total overhaul of the world’s leadership. And amongst the ideas that will never get off the ground is a proposal to regulate exporting countries’ surpluses. It comes from a country in dire commercial straits, or more precisely, in a position of weakness, and so without any chance of being heard. Its relevance (highly doubtful, as the Asia Times of 27/10/2010 emphasises) is apparently not the point. Concerning the 2012/2013 window of opportunity, see the previous GEABs and the anticipations and scenarios outlined in Franck Biancheri’s « World crisis, the path to the world afterwards » for more on this theme. Source: Anticipolis.

(2) GEAB subscribers had already anticipated these for several months.

(3) With inflation officially rising to 4.4% (setting a two-year record), Beijing is not going to sit back and accept the inflation risks exported by the Fed. Sources: China Daily, 27/10/2010; China Daily, 11/11/2010

(4) Even the Philippines, a former US colony controlled direct from Washington, have made their displeasure clear. President Begnino Aquino went as far as to say that along with the Philippines, even Singapore and Thailand were suffering the negative effects of the Fed’s decision. Source: BusinessInquirer, 05/11/201

(5) The other European partners remained eloquently silent faced with this flood of criticism. Indeed, that is another lesson to be learned from the sharp reaction to the Fed’s decision: even America’s traditional allies reacted negatively, and some of them, such as Germany and the ASEAN countries, were actually amongst the most aggressive. As a result, even the editorial staff on the UK’s Telegraph, a paper very attached to its “big American brother”, now allow themselves to speak out about their doubts concerning the wisdom of the Fed’s decisions and are predicting the end of the dollar era. Sources: Telegraph, 04/11/2010; Telegraph, 05/11/2020

(6) Like many economies in danger of overheating, Australia continues to raise its interest rates to combat the “Fed effect” of strengthening the Australian dollar against its US counterpart. Similarly to the Canadian dollar and the Swiss franc, the Australian currency has breached parity with a US currency in freefall. India echoed Australia’s approach. Sources: Telegraph, 02/11/2010; Wall Street Journal, 02/11/2010

(7) This is a perfect illustration of Michael Hudson’s fine article in CounterPunch dated 11/10/2010 entitled “Why the US has Launched a New Financial World War – and How the Rest of the World Will Fight Back”.

(8) As Doug Noland wrote on 05/11/2010 in his consistently excellent Credit Bubble Bulletin, “Global decision-makers must now be fed up”. And they are. This is far more than the simple Sino-American face-off suggested by this amusing rap clip on the theme of the dollar-renminbi dispute. Source: NMA World Edition, 10/11/2010.

(9) And one must also mention the increasing number of people (including within the Fed) voicing their concern about the US central bank’s deteriorating balance sheet. The chart below shows that its “assets” are more than a little worrying: mortgages issued by Fannie Mae and Freddie Mac, as well as shares in their stock; plus AIG and Bear Stearns shares. These are “phantom assets”, worth virtually nothing. For the rest, if the Fed used simply to ask the advice of its primary dealer when deciding the volume of its Treasury purchases, now it will have to learn to consult the other central banks. Source: Bloomberg, 28/10/2011

(10) As Liam Halligan said so rightly, in the Telegraph of 06/11/2010, using an image that the GEAB wouldn’t have sniffed at: the US is going through its own “Economic Suez”. He is referring of course to events in 1956, when two time-honoured colonial powers, the United Kingdom and France, mounted a military coup to try to prevent nationalisation of the Suez Canal by Colonel Nasser … and had to stop short when America and the USSR, brandishing their new status of world leaders, signalled that they were opposed to the initiative. “Suez” marked the widespread realisation that the colonial era was over and that the powers of the past would not be those of the future. The parallel that Liam Halligan draws with our times is very pertinent.

(11) And they are far from being unanimously in agreement with Ben Bernanke. The chairman of the Federal Reserve of Dallas has said straight out that he finds the Fed’s current policy a mistake. Source: 24/7 WallStreet, 08/11/2010

(12) And Goldman Sachs estimates that USD 4,000 billion of quantitative easing would be needed to compensate for the weaknesses in the US economy. The price of the austerity and the external constraints is going to be huge. Source: ZeroHedge, 24/10/2010

(13) Even within the US, worries are being voiced about the highly dangerous nature of the Fed’s policy, even going as far as asking whether the Fed might not set off a new War of Succession. Source: BlogsTimeMagazine, 19/10/2010

(14) So even in Germany, which is less affected than others by the consequences of the crisis. Source: Reuters, 13/11/2010

(15) This is also the case for the local communities, which, like France with its departments, are starting to find themselves in impossible financial straits. Source: L'Express, 20/10/2010

(16) Our team launched this recommendation in spring.

(17) This GEAB N°49 provides more information in the chapter on the double Franco-German electoral shock of 2012/2013.

(18) Sources: Spiegel, 26/10/2010; MarketWatch, 12/11/2010; RiaNovosti, 10/11/2010; IrishTimes, 11/11/2010; NewropMag, 18/11/2010

(19) Europe will see its score on border protection surge in the very informative ranking based on measures affecting global trade, compiled by Global Trade Alert.

(20) Source: Le Figaro, 11/11/2010

(21) This is the incident that took place near the Senkaku/Diaoyutai islands. Source: Global Research, 06/10/2010

(22) A variety of other symbolic incidents have occurred, going beyond the regional level. For example, China’s recent ranking as no.1 in supercomputers, a position snatched from the US, who had held it from the time of the first computers, after the second world war. Source: Le Monde, 28/10/2010

(23) In October 2010, new-car sales were the worst in 42 years. Source: Asahi Shimbun, 03/11/2010

(24) Based on the purchasing power parity, this analysis concurs with the analyses conducted by the LEAP/E2020 team and stating in GEAB N°47 that US GDP is now overestimated by around 30%.

Mercredi 17 Novembre 2010

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Sa vezi ce incaierare chino-japoneza incepe curand...

Riddick spunea...

Premerul şi partidul care câştigaseră alegerile anul trecut cu o platformă de cooperare cu China, au pierdut mult din popularitate, premierul s-a retras, şi nu mai ştiu exact, dar parcă este acum altă coaliţie guvernamentală.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: