21 noiembrie 2010

Agenţiile de rating păstrează o linişte ciudată în cazul Irlandei



Articol din Guardian (Ratings agencies remain strangely silent on Ireland):


Agenţiile de rating au jucat un rol central în drama financiară ce a cuprins lumea din 2007.

Prima dată, ele au fost acuzate de a fi fost prea îngăduitoare în evaluarea creditelor ipotecare masive care au alimentat boom-ul nesustenabil de dinainte de a lovi criza creditelor.

Apoi, când declinul a venit şi criza datoriilor suverane s-a  dezvoltat, ele au fost acuzate de a fi fost prea dure. Moody's, una dintre cele mai mari agenţii, a redus ratingul de credit pentru Grecia la momentul maxim al crizei, în aprilie, împingând ţara spre un plan de salvare condus de FMI.

Cu toate acestea, agenţiile au fost ciudat de tăcute când Irlanda a alunecat în criză. Standard & Poor's şi Moody's, care remarcau de obicei schimbările semnificative care afectează o companie, o ţară sau orice activ evaluat de acestea, "monitorizează situaţia" din Irlanda. Fitch, cea mai mică dintre agenţiile de vârf, a emis o declaraţie joi recunoscând lupta băncilor irlandeze de a se finanţa în piaţă. Ultimul comentariu S&P privind Irlanda a fost pe 24 august, şi al lui Moody's, pe 5 octombrie.

Surprinzător, Moody's şi Standard & Poor's acordă Irlandei al patrulea nivel de rating, de la cel maxim. În timp ce ratingul de top este AAA - de care beneficiază încă Marea Britanie - Fitch acordă  Irlandei A, în timp ce Moody's acordă Aa2 şi S&P AA-.

Oficialii de la Bruxelles s-au înfuriat când Moody's a coborât ratingul Greciei la vârful crizei, ceea ce a avut ca efect scumpirea împrumuturilor greceşti şi continuarea erodării încrederii în economie. Mulţi experţi din piaţă s-au aşteptat ca Irlanda să fi fost recent în centrul atenţiei agenţiilor.

"Eu sunt şocat", a declarat Gary Jenkins, şeful compartimentului "venituri fixe" de la Evolution Securities. "Nu trebuie să fii un adept al teoriei conspiraţiei ca să crezi că este ceva destul de ciudat cu privire la tăcerea agenţiilor de rating ... Cred că UE a căutat sprijin la agenţii pentru a se asigura că acestea nu fac situaţia grea, încă şi mai grea".


5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

UE a capatat experienta in disimularea crizelor financiare

Riddick spunea...

Coafarea cadavrului.

Crystal Clear spunea...

:))
Il rujeaza, ii dau cu fond de ten si sclipici ...

Riddick spunea...

... şi-l pun în geam ca să îl vadă poştaşul... ăăă... eurocontribuabilul şi să vină cu banu'.

Crystal Clear spunea...

:))))))
La chestia cu pusu'n geam am ras cu lacrimi :))))
Asa este ,pe bune !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: