22 octombrie 2010

Dubla calitate şi republica bananieră



Anunţarea celor trei candidaţi la funcţia de premier din partea PNL (Klaus Johannis, Stere Farmache şi Mariana Gheorghe) arată cât de falsă este definiţia de "independent". 

Adică, ce ? Dacă ar fi instalat un asemenea "independent" în fruntea unui guvern PSD-PNL-PC-..., ar putea cineva susţine că este cu adevarat independent ?

Mariana Gheorghe este director general executiv la Petrom-OMV şi membru în board-ul CIS/FIC (Consiliul Investitorilor Străini).

CIS (mai exact, 12 manageri din CIS şi un reprezentant al BERD) a prezentat un plan de ieşire din criză cu 80 de măsuri, din care 12 prioritare, iar Mariana Gheorghe a dat un interviu în Adevărul (Mariana Gheorghe: „Situaţia e serioasă, trebuie acţionat acum!“), cu 10 zile înainte de anunţarea numelui său pentru o posibilă funcţie de prim-ministru din partea PNL.

Tot despre dubla calitate ar fi vorba şi în cazul lui Valentin Lazea, Economist-şef la Banca Naţională a României şi colaborator la realizarea "programului de măsuri".

Lobbyştii de la CIS şi din alte părţi consideră probabil România o republică bananieră, dacă îşi permit să vină cu o asemenea propagandă. Totuşi, România (şi alte ţări din Estul Europei) sunt mai puţin îndatorate decât media UE.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: