21 octombrie 2010

Declarația de la Deauville - revenirea la concertul european din sec. 18?



Grigory Perepelytsia
Grigory Perepelytsia
21.10.2010
Expertul ucrainean în probleme de securitate Grigory Perepelytsia: „Rusia va încerca să folosească Europa în jocul sau împotriva Statelor Unite”.
„Oficialitatile ucrainene spun ca Medvedev a uitat sa pomeneasca de Ucraina din pura intamplare, pentru ca se stie ca exista declaratia Medvedev-Yanukovich cu privire la reglementarea transnistreana si care obliga la anumite lucruri. Insa eu cred ca aceasta omisiune nu este intamplatoare. Prin aceasta declaratie, vedem ca Ucraina practic a fost eliminata din randul celor mai importanti mediatori si ca aceste functii, pe la spatele Ucrainei, si le asuma Rusia. Cred ca aceasta situatie este o consecinta a faptului ca Ucraina a intrat in sfera de influenta si de dominatie ruseasca si ca Ucraina si-a pierdut independenta in rezolvarea unor probleme internationale, inclusiv a conflictului transnistrean.

Si orice ar crede Kievul despre propria sa importanta, faptul ca Medvedev a pomenit si Romania vorbeste despre aceea ca Romania devine un subiect mai important al procesului de reglementare a conflictului transnistrean decat Ucraina. Ucraina a ramas intr-un con de umbra, iar Rusia isi aroga practic dreptul sa vorbeasca in numele acesteia.

In privinta intalnirii Medvedev-Merkel-Sarkozy. Este un semn ca Rusia pretinde un rol de frunte in rezolvarea chestiunilor europene, in primul rand a celor de securitate. Asta inseamna inceputul unei treceri spre o lume multi-polara. Merkel si Sarkozy incearca sa atraga Rusia si s-o foloseasca intr-un joc geopolitic pe cont propriu. Si Rusia mizeaza pe un rol-cheie si va incerca sa foloseasca Europa in jocul sau impotriva Statelor Unite. Este o situatie trista, pentru ca de fapt ne indepartam de acel climat de securitate creat dupa razboiul rece, in asa-numita perioada post-bi-polara, cand functionau si acordurile de la Helsinki, si OSCE-ul, cand exista transparenta in domeniul militar, cand functiona si tratatul FACE pentru armele conventionale. Acum, toate aceste lucruri au fost distruse. Si, din pacate, Europa, in transformarile ce au loc spre aceasta lume multi-polara, revine la o situatie numita „concertul european” din sec.17-18, cand lucrurile erau decise numai de 2-3 tari, in loc sa functioneze un sistem unic de securitate in Europa”.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: