28 septembrie 2010

The TV schmuck


http://www.curentul.ro/2010/templates/rhuk_solarflare_ii/images/pagina/header_centru.jpg

Niels Schnecker, un PNL-ist vopsit în analist 

Scris de George Roncea

Zilele trecute, cu ocazia aşa-zisului miting sindical al poliţiştilor ce şi-au dezonorat propriul statut, se afla printre aceştia în månă cu un microfon al Antenei 3 un ciudat personaj, prezentat public drept analist financiar, dar care se întrebuinţa pe post de reporter de teren, intervievånd un cadru al poliţiei plin de table pe umeri. „Reporterul“ Antenei era Niels Schnecker, în aparenţă, la bază, recomandat drept prosper om de afaceri. De cånd prosperii businessmeni varsă o lacrimă pe umărul sindicaliştilor şi cum a ajuns un „analist financiar“ să stea în stradă alături de pulimea reportericească a instituţiilor principale de atac mediatic ale Trusturilor din arealul PSD-ist? Cånd mai are timp oare omul de afaceri să afacerească şi, de fapt, care sunt afacerile sale şi ce-l månă pe domnia sa în luptă, alături de agregatul mediatic al unor personaje de stånga, „capitalişti“ comunişti cu evidente simpatii estice, în timp ce domnia sa se recomandă drept un fel de american, susţinător al republicanilor din Statele Unite, grupare politică de dreapta.
Nu suntem singurii care şi-au pus această întrebare. În spaţiul public, analişti financiari autohtoni şi-au pus întrebări similare, în plus demontånd în analize severe aşa-sizele competenţe financiare al analistului - reporter al Anteneilor lui Voiculescu.
„Cine este Niels Schnecker şi ce naiba face el mereu la TV? Mă rog, nu la TV, la Antena 3. E unul dintre oamenii despre care nu am cum să înţeleg cum îşi cåştigă påinea.
E 9 dimineaţa, şi nea Niels e la Antena 3 vorbind despre o eventuală revenire în ţară a delegaţiei FMI.
Asta după ce, aseară, se pare că a fost invitat la emisiunea lui Gâdea. De aici pleacă nelămurirea mea. Cånd mai are timp să analizeze financiar sau ce naiba face el pentru a trăi? Cånd mai bea o cola, cånd mai mănåncă o conservă de ton, cånd mai vorbeşte cu copiii, dacă o avea?... Later edit: E ora 10 jumate şi nea Niels e din nou în direct, prin telefon, cu Stoiceasca la News Magazine“.

„Imparţialul“ analist „american“ lucrează pentru PNL

Într-adevăr, Niels Schnecker pare să fie prezent non-stop fie pe Realitatea, fie pe Antene, discutând despre orice, de la geopolitică la politică internă, de la sfaturi de viaţă pentru tineret la avioane şi treburi strategice militare, de la bârfa de seară a lui Gâdea la probleme sindicale, competent în toate subiectele posibile, mai puţin în afacereza sa de bază.
Ceea ce nu cunoşteau comentatorii pe teme economice care au remarcat stupefiaţi inadecvarea „analistului economic“ este faptul că „imparţialul“ comentator a de toate şi nimic este orice altceva decât imparţial, acesta fiind arondat unui partid, funcţionând pe post de consilier/colaborator al parlamentarului PNL Raymond Luca, conform adresei de răspuns remise publicaţiei „Curentul“ de către Biroul de Relaţii Publice al Senatului României.

Adresa de răspuns remisa publicaţiei „Curentul“ de către Biroul de Relaţii Publice al Senatului României

Un comentator mai atent la cifre şi teme economice remarca: „Un nene, aseară, la Realitatea TV şi FM, spunea că dacă după o creştere economică de 8% avem o recesiune de 4%, de fapt asta înseamnă o
recesiune de 12%. Nu l-a contrazis nimeni. Ascultam la radio, nu ştiu ce specialist era ăla, dar m-aş bucura să văd televiziunile mai atente în alegerea invitaţilor. Eu ştiu că oamenii competenţi nu spun lucruri spectaculoase, dar nici chiar aşa. Observaţia nu a scăpat unui alt bloger atent care a lămurit misterul despre „nene“: „Niels Schneker îl cheamă (scris aşa sau pe-aproape), şi cândva parcă realiza emisiuni economice la TVR. L-am auzit şi eu ieri cum spunea că după căderea asta spectaculoasă o să ajungem să cumpărăm pâinea la jumate şi să ne mulţumim cu câte un singur cartof în ciorbă, deşi după socotelile mele o recesiune de 4% venită după o creştere de 8% înseamnă că ar trebui s-o ducem puţin mai bine decât în 2007, nu ca pe vremea lui Ceauşescu, aşa cum încerca ăla să ne convingă“.

„Schnecker face gafe economice de neiertat“

Un analist şi publicist economic binecunoscut, Ion Radu Zilişteanu, completa într-o postare intitulată „Aritmetica lui Niels Schnecker“, dedicată aceluiaşi nene, profilul şi competenţele în ale economiei ale straniului şi multifuncţionalului reporter de teren al Antenei: „Personajul din imaginea alăturată se numeşte Niels Schnecker şi prezenta cândva emisiuni cu teme economice la TVR. Eu însumi am fost invitat la cel puţin una dintre emisiunile lui. De la o vreme, a dispărut de la TVR şi a reapărut, de câteva luni, la Realitatea TV. În seara asta, este invitatul lui Răzvan Dumitrescu, la o emisiune dedicată contracţiei PIB în T1 2009, sub titulatura om de afaceri.
Niels Schnecker, care se intitulează consultant de afaceri, a răspuns primei întrebări într-un mod aiuritor. A spus că reducerea PIB cu 6,4% în T1 2009 faţă de T1 2008 conduce la o reducere a PIB la nivelul lui 2009, mult mai mare decât 6,4%, faţă de 4%, cât şi-au propus autorităţile. Domnule Schnecker, abilităţile dvs. economice lasă muţi muritorii de rând. La 31 decembrie 2009, calculul contracţiei economice se va face în raport cu 31 decembrie 2008, şi nu cu T1 2008. Este o greşeală gravă din partea unuia care se pretinde consultant în afaceri şi mai ales a unuia care apare la TV cu pretenţii de specialist.
Constat că nu este prima eroare gravă televizată a lui Niels Schnecker. Citesc pe alt blog, în articolul «Matematica recesiunii» faptul că, pe 18 martie 2009, acelaşi personaj spunea că, dacă după o creştere economică de 8% avem o recesiune de 4%, de fapt asta înseamnă o recesiune de 12%.
Realitatea TV, în ultima vreme, în virtutea unor interese a căror subtilitate îmi scapă, invită uneori persoane neavenite pentru a-şi da cu presupusul pe subiecte importante. Una dintre aceste persoane este Niels Schnecker. Nu a părut nimeni să sesizeze inadvertenţele din discursul lui“.
Vexat Niels Schnecker i-a răspuns lui Ion Radu Zilişteanu precizând că „nu eu mă intitulez «consultant în afaceri», ci asta este ocupaţia pe care o am, în acest moment, în firma pe care o conduc (iar clienţii mei par a fi de acord cu această îndeletnicire)“, nereuşind însă să argumenteze nicicum incompetenţa comentariilor sale economice televizate copios la Realitatea, fapt remarcat şi de Zilişteanu, care-i răspunde cu o ironie fină foarte politicoasă că „în ceea ce priveşte faptul că clienţii dvs. sunt de acord cu îndeletnicirea de «consultant în afaceri», este alegerea lor“, dar că îi atrage atenţia că degeaba „încearcă să deghizeze o greşeală prin trimiterea la metodologii, în loc să recunoască cavalereşte că a greşit, pur şi simplu“, cu privire la aşa-zisa sa analiză. „Îmi menţin părerea că dl. Schnecker face gafe economice de neiertat pe ecranele TV“ - conchide fără drept de apel Ion Radu Zilişteanu.

„Analistul economic“ - un zero barat cu minus pe domeniul de afaceri

În ceea ce priveşte performanţele economice ale colaboratorului PNL-ist, am plecat de la propriile sale afirmaţii publice despre cum a făcut primul milion de dolari şi am pus cap la cap profiturile din 1999 pånă în prezent ale firmelor lui Schnecker. Rezultatul? Găsim o pierdere globală de aproape 250.000 USD.

Pierdere globală de aproape 250.000 USD

Firmele pe care le are Schnecker în România sunt: Schnecker Van Wyk & Pearson (Romånia) S.A. (Cui 8781675); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Accounting & Tax S.R.L. (Cui 16266344); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Finance S.R.L. (Cui 16706445); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Retail S.R.L. (Cui18852757); Schnecker Van Wyk & Pearson Projects S.R.L. (Cui 17858921); Romania - Tours & Travel S.A., (Cui 6603582).
Prima firmă şi cea mai importantă este Schnecker Van Wyk & Pearson (Romånia) S.A. (Cui 8781675), care are ca acţionar pe Schnecker Van Wyk & Pearson (UK) Ltd, ambele firme fiind înfiinţate în 1996. Cea din Marea Britanie este înmatriculată după cea din Romånia, adică pe 18.10.1996, conform datelor publice de înregistrare oferite de registrul britanic.
Profiturile firmelor lui Schnecker, obţinute prin consultarea datelor de la Ministerul de Finanţe, arată performanţe cu totul şi cu totul modeste, comparativ cu imaginea sa gonflată de megamilionar. Ba chiar ceea ce atrage atenţia cu deosebire este că el nu a făcut profit nici măcar în 2008, cånd economia duduia în România.
Aşadar, cine este marele expert, „analist“ şi biznizmen care ne dă nouă lecţii? La cum arată cifrele sale de afaceri avem temeiuri serioase să bănuim că trăieşte de fapt din salariul de reporter la Antena lui Voiculescu, ca şi Mircea Badea (cu deosebirea că Badea îşi merită banii măcar pentru că arată ca un piţi frumuşel pe placul celor ca Bucurenci).


3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar l-am vazut in tracat acum 2 minute la IRTV, la iarba verde in "Piata Victorie" la emisiunea :
"Revolutia in direct"

Riddick spunea...

Nu-i prost, dar se complace într-o ipostază unde poate presta un tonomat cu 50$/oră, el cică-i mare afacerist.

Crystal Clear spunea...

Rasu-plansu


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: