23 septembrie 2010

Pe Croitoru îl mănâncă-n cur data trecerii României la euro


O amânare de 1-2 ani a adoptării euro de către România nu ar fi o problemă, cu condiţia ca această amânare să se reflecte într-o creştere a calităţii ajustărilor care trebuie realizate pentru îndeplinirea criteriilor, apreciază Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Croitoru a declarat joi, la un seminar economic la BNR, că este mai important ca România să rămână competitivă după ce intră în zona euro, decât data exactă a aderării la moneda unică europeană.

România şi-a propus să adopte euro în 2015, dar după înrăutăţirea contextului economic a ajuns să nu mai îndeplinească decât un criteriu cerut de UE pentru zona euro, acela care prevede ca datoria publică să nu depăşească 60 la sută din PIB.

'Dacă România rămâne cu deficite bugetare de 6 la sută în următorii doi ani, este o probabilitate foarte mare ca datoria publică să urce la 44-45 la sută din PIB şi acest criteriu evocat cu mândrie să se erodeze foarte repede', a atenţionat consilierul BNR.



Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că nu exclude ca România să intre în zona euro după 2015, termenul prevăzut oficial, pentru a evita un scenariu de tipul celui din Grecia.

Preşedintele României, citat de AFP, spune că apelul său are ca obiectiv rediscutarea sau amânarea cu un an sau doi a aderării României la zona euro, "pentru a vedea dacă menţinem obiectivul iniţial de aderare".

"Exemplul Greciei ne-a arătat că trebuie să reflectăm serios şi să fim bine pregătiţi", a subliniat Traian Băsescu în timpul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti.

Preşedintele României a precizat totodată că "pune sub semnul rezervei şi al întrebării" data de 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea euro.
 

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce mi-a placut ieri la Basescu a fost ca a facut cateva fixatii:
sa faca autostrazi si drumuri, canalizare, practic sa dezvolte infrastructura,mai ales in aceasta perioada cand trebuei sa ne imprumutam ca sa supravietuim.

Trecerea la euro nu ne aduce acum nici un avantaj .

Riddick spunea...

Citeşte discursul lui Vaclav Klaus de la Johns University, de ieri. Două postări mai jos.

Crystal Clear spunea...

Superb discurs!!
Trebuie neaparat invitat Vaclav Klaus in Romania !

Crystal Clear spunea...

Superb discurs !
Trebuie neaparat sa-l invitam pe Vaclav Klaus in Romania, sa tina cateva conferinte


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: