29 septembrie 2010

Europarlamentarul PDL/PPE Sebastian Bodu introduce o rezoluţie pentru înlocuirea termenului "rom/Roma"



Parlamentul European ar putea decide înlocuirea termenului de "rom" cu cel de "ţigan", la propunerea europarlamentarului Sebastian Bodu. Acesta a depus o moţiune de rezoluţie care, dacă va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene. Înlocuirea termenului de rom este justificată de europarlamentarul român prin confuzia pe care cuvântul respectiv o creează, acesta făcând trimitere atât la poporul român cât şi la locuitorii oraşului Roma.

În textul moţiunii de rezoluţie, Sebastian Bodu spune că această confuzie este regretabilă atât pentru români, pentru locuitorii Romei dar şi pentru reprezentanţii unei minorităţi numeroase a Europei, a căror identitate se pierde.

"Avem în Europa chiar şi un stat care doreşte să îşi schimbe numele doar pentru a îndeplini nişte criterii, şi aici mă refer la Macedonia. Consider că este important ca toată această confuzie între român, rom şi roman să înceteze pentru că nimeni nu are nici un avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociaţii ale celor care acum se numesc romi care solicită revenirea la numele de ţigan. Aşadar, sper că Uniunea Europeană va înlocui termenul de rom cu cel de ţigan în toate actele oficiale. De la bun început impunerea termenului de rom a fost o greşeală pe care acum trebuie să o reparăm", a declarat Sebastian Bodu, potrivit unui comunicat de presă.

Europarlamentarul român spune că avea în plan înaintarea acestei propuneri de rezoluţie încă dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franţa. "Este oarecum o coincidenţă faptul că vin cu această propunere acum. Pentru că îmi era clar de mult timp că reinstaurarea termenului de ţigan trebuie făcută. Dar în acest context devine cu atât mai importantă", a declarat Sebastian Bodu.

AGERPRES



MOTION FOR A RESOLUTION
PDF 98kDOC 46k
28.9.2010
PE446.628v01-00
 
B7-0537/2010
pursuant to Rule 120 of the Rules of Procedure

on replacing the term ‘Roma’

Sebastian Valentin Bodu

Motion for a European Parliament resolution on replacing the term ‘Roma’ 
B7‑0537/2010
The European Parliament,
–   having regard to the fact that the use of the term ‘Roma’ creates confusion with both the term ‘Romanian’ (referring to inhabitants of Romania) and the term ‘Rome’ or ‘Roma’ (referring to the capital city of Italy),
–   having regard to Rule 120 of its Rules of Procedure,
A. whereas such confusion may have undesirable consequences for both the inhabitants of Romania and the inhabitants of Rome, in terms of how they are perceived by citizens of the Member States and of non-EU countries, as well as for the Roma minority, in terms of its ethnic identity,
B.  whereas there is a country (Macedonia) that wishes to change its name in order to meet the EU’s accession requirements,
1.  Takes the view that the term ‘Roma’ should be replaced in official Commission documents;
2.  Acknowledges that a number of Roma associations are calling for the term ‘gypsy’ to be restored, and are of the view that it was a mistake to replace it with the term ‘Roma’.
Ultima actualizare: 29 septembrie 2010Notă juridică

 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2010-0537+0+DOC+XML+V0//EN&language=RO

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Excelent.
Sper sa reuseasca !

Riddick spunea...

Dacă nu trece şi de Comisia Europeană, rămâne doar o declaraţie. Trebuie aplicată la documentele din UE. Nu cred că se va face.

Crystal Clear spunea...

Poate fi mentinut termenul de rom-roma doar ca sa continue confuzia cu romanii si sa ne poata descredita in continuare.
Nici eu nu cred ca vor putea schimba ..

Anonim spunea...

Bodu are perfecta DREPTATE ! Nu sunt rasist si consider tiganii tot oameni in felul lor. Dar prin cuvantul rom au ciordit o noua identitate si au terfelit-o si pe aceasta.
Intre ei tiganii pot sa-si spuna cum vor ! Dar termenul oficial folosit trebuie sa fie neconfundabil si fara ambiguitate: cel de tigan. Nu e nici o suparare si nici o jignire. De fapt, inainte de “revolutie” nimeni nu folosea cuvantul rom si eu, chiar daca aveam 40 de ani, nici nu stiam ca tiganii se mai numesc si romi. Acelas lucru, nu mai departe decat in Moldova de peste Prut: nu este folosit si cunoscut cuvantul rom desi acolo vorbesc aceeas limba cu noi.
Sant multe tari in care se crede ca Romania este tara romilor, adica a tiganilor, datorita acestei confuzii.
Bravo, d-le Bodu !!!

Riddick spunea...

Bine ar fi să iasa un rezultat pozitiv. Deşi ar trebui MAE să înceapă prin a elimina denumirea de "rom/roma" din documentele sale. Îmi amintesc de un ordin al MAE de prin anii '90 prin care se dispunea returnarea corespondenţei externe în care apărea referire la programe, vizite, etc. "în Transilvania", fără a se menţiona "România".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: