31 august 2010

Ziua Minerului la Roşia Montană



Locuitorii Roşiei Montane, dar şi cei din localităţile din jur (peste 5000, Roşia având sub 4000 de locuitori), au participat la sărbătorirea Zilei Minerului, duminică, 29 august, pe stadionul Minerul din Roşia Montană. Aceasta este adevărata imagine a localităţii, nu Fâs-Festul oengist.
Ziua a inceput prin concursuri sportive, iar apoi a continuat cu prezentari ale traditiilor mineresti, concerte de muzica populara si, in premiera anul acesta, recitaluri folk sustinute de Dinu Olarasu, Zoia Alecu, Ducu Bertzi si Nicu Alifantis.
Localnicii din Rosia Montana si oaspetii lor au fost incantati si de recitalurile de muzica populara sustinute de cunoscutii artisti Mirela Manescu, Ionut Fulea si Mirela Petrean.

Ziua Minerului a mai inclus a doua editie a Festivalului Comunitatilor Miniere si al Traditiilor Mineresti, in cadrul caruia 12 comunitati din judetele Alba, Bihor, Cluj si Hunedoara si-au prezentat obiceiurile vechi de generatii. Reprezentantii acestora au venit in fata publicului cu momente artistice, expozitii foto, de carte sau unelte si mestesuguri specifice zonelor miniere din care provin.

Mineritul este o ocupatie de baza in Apuseni, inca de acum 2.000 de ani, cand romanii au venit in Dacia atrasi de bogatiile acestor meleaguri. Astazi, mineritul ramane pentru Rosia Montana unica sansa reala de dezvoltare, singura sursa de venituri care va putea asigura dezvoltarea durabila a acestei zone remarcabile. Sarbatoarea este o traditie veche, pe care o continuam pentru a arata lumii intregi ca avem nevoie de minerit aici la Rosia Montana”, a precizat Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana.
 Citynews

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cam asa trebuia sa arate o sarbatoare a localnicilor.

Nu inteleg de ce au fost dusi in Noua Zeelanda cei mai perversi jurnalisti.
Cum putem afla daca Soros are actiuni la proiectul asta ?

"Traditia mineritului, redescoperita si adusa la standarde moderne si sigure, poate sa ofere o sansa la un viitor mai bogat si o viata mai buna in Rosia Montana”, a declarat Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), partener al evenimentului"

Riddick spunea...

Soros are acţiuni la principala firmă dintre cele care compun trustul, dar nesemnificativ, circa 3-4 procente. O fi un joc mai subtil.

Crystal Clear spunea...

Da, e ceva ciudat, ca si firma.


Ca si tehnologie este insa un lucru absolut normal

Firicel spunea...

Daca mineritul ramane preocuparea principala a celor de la Rosia Montana inseamna ca toata lumea trebuie sa inteleaga ca proiectul pentru RM propus de RMGC este solutia si viitorul acestei localitati.

Riddick spunea...

Deocamdată, asta ştiu să facă. Până apar alte oportunităţi.

Nu mai merge doar cu recoltare de fructe de pădure, ca acum.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: