18 august 2010

Unul din trei


O treime din statele UE (9/27), printre care şi România, au adresat o scrisoare către Comisia Europeană, pentru schimbarea metodei de calcul a datoriei publice (Euranet) :

România a semnat alături de alte opt state europene o scrisoare transmisă Uniunii Europene în care se cere schimbarea metodei de calcul a datoriei publice, respectiv includerea în formula de calcul şi a sumelor care merg în sistemul de pensii private obligatorii.
Scrisoarea, adresată Comisiei Europene şi preşedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnată de miniştrii finanţelor din România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia. Oficialii Ministerului de Finanţe din România au confirmat trimiterea scrisorii, precizând că metodele statistice utilizate în prezent pentru calcularea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice "dezavantajează statele membre care şi-au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora în raport cu statele membre care nu implementează astfel de reforme".

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii şi a arătat că răspunsul va urma "în următoarele săptămâni", conform Reuters. Potrivit unui comunicat al Ministerului maghiar de Finanţe, statele au cerut să se ţină seama de costurile reformelor din sistemul de pensii în execuţia bugetară. "Nouă state membre ale UE au apelat la preşedintele Consiliului European şi la comisarul european pentru economie şi politică monetară pentru a lua în considerare costurile legate de reformă suportate de acele state care au derulat anterior reforme în sistemele de pensii", se arată în comunicatul instituţiei maghiare.

Guvernul german, care are un cuvânt foarte greu de spus în politica fiscală europeană s-a arătat "foarte sceptic" în privinţa rezolvării acestei solicitări. "Introducerea de excepţii în definiţia datoriei ar face mai dificilă interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii şi care distribuie diferit costurile acesteia", spun oficialii Ministerului german de Finanţe.

Ulterior, Comisia Europeană a arătat că nu are încă o poziţie clară în privinţa acestei propuneri, dar că este un "subiect relevant". "Comisia şi comisarul Rehn analizează propunerea şi răspunsurile vor fi pregătite în următoarele zile, înainte de întâlnirea din 6 septembrie" a miniştrilor de finanţe din cele 27 de state membre, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru economie şi politică monetară, Amadeu Altafaj. El a adăugat că această chestiune trebuie abordată şi soluţionată cât mai curând, deoarece UE discută în această perioadă "diverse aspecte ale guvernanţei economice". "Desigur, Comisia ar dori ca criteriile datoriei publice să fie consolidate şi să fie luate mai mult în serios, deci este foarte relevant ca această chestiune să fie discutată acum", a mai arătat el.

Miniştrii Finanţelor din UE se vor întâlni pe 6 septembrie pentru a-şi continua discuţiile privind posibile modificări care ar putea fi aduse legislaţiei bugetare a UE pentru a preveni noi crize ale datoriilor de stat, similare celei declanşate de Grecia.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am citit si eu ieri si incerc sa inteleg.
Exista o datorie publica( interna si externa) facuta de un stat.Dar exista si niste bani pusi deoparte pentru pensii care nu se scad din datorie ( desi exista acesti bani)

Concluzia logica este ca cererea ( semnata si de Romania) este corecta..

Riddick spunea...

Sigur că cererea este corectă. Să vedem ce va fi pe 6 septembrie. Vor unii cu tot dinadinsul să păstreze "sistemul social european", posibil doar datorită nealocării de fonduri pt apărare în CE, cea dinaintea UE, datorită prezenţei militare americane în Europa, pe care stânga o tot boscorodea.
Când a introdus România cota unică, 2004/2005, au sărit în sus birocraţii de la Bruxelles şi din alte capitale, era curată blasfemie...

Crystal Clear spunea...

Aha.......
Am priceput smecheria !!!!
Incredibil!!

Cand aud de sistemul social european mi se ridica parul in cap.
Le-a placut cand i-au aparat americanii vreo 50 de ani.Ba, ii mai si vorbeau de rau.

Ce bine zice Nyquist mai jos :

"We hear a great deal about "rights," but very little about duties and obligations. Here we enter the realm of information warfare. If a subset of the population feels that society owes them certain benefits, and the political system is democratic, they can vote for whatever demagogue promises to confer those benefits. As the movement for increasing benefits gains momentum, the government finds itself entangled in obligations that guarantee its eventual bankruptcy and collapse. The victory of Lenin's revolution, therefore, is assured."

http://riddick2.blogspot.com/2010/08/meaning-of-revolution-submitted-by-jr.html#links


Incerc sa traduc articolul asta si sa-l postez .Sa vad cand am timp.
Mai am un articol super care sta pe birou si asteapta: "Lumea cu fundu's sus" de pe old-NR..:)

Riddick spunea...

E mort "modelul". Oricum, trăia cu perfuzii.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles ca e mort Noi stim cel mai bine.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: