20 august 2010

Provocare ? Paranoia ? "La Lenin, există două momente luminoase"

În oraşul francez Montpellier, un demnitar comunist intenţionează să ridice zece statui ale unor personalităţi politice, între care Lenin şi Mao Zedong  (Euranet - Lenin instalat la... Montpellier):

La instalarea statuii sale în Leningrad (astăzi Sankt Petersburg), Lenin a provocat ceva mai puține controverse

O acţiune de amplasare a cinci statui ale unor "mari oameni ai secolului XX", între care Lenin, Churchill şi Roosevelt, a fost demarată recent, la Montpellier, în sudul Franţei, la iniţiativa controversatului preşedinte al regiunii Languedoc-Roussillon.

La douăzeci de ani după ce statuile lui Lenin au început să dispară în Europa de Est, “marele conducător” a fost repus pe soclu, în oraşul francez Montpellier. Şi nici măcar nu a venit singur, ci însoţit de alte patru figuri remarcabile ale istoriei secolului douăzeci, relatează France Presse.

Statuile de bronz, înalte de 3,3 metri şi cântărind câte 850 de kilograme, îi reprezintă pe socialistul francez Jean Jaurés, pe fostul premier britanic, Winston Churchill, dar şi pe foştii şefi de stat francez, Charles de Gaulle, şi american, Franklin D. Roosevelt.

Acestea vor fi inaugurate la jumătatea lui septembrie. În total, au fost comandate zece statui. Între acestea, se mai află cea a indianului Gandhi, a israelienei Golda Meir, a egipteanului Gamal Abdel Nasser, a chinezului Mao Zedong şi a sud-africanului Nelson Mandela. Statuile urmează să fie livrate la sfârşitul lui 2011, de sculptorul François Cacheux.

Gestul a fost primit cu reticenţă, în special de opoziţia din cadrul Consiliului Municipal Montepellier, care a denunţat costul operaţiunii, estimat la aproximativ 200.000 de euro pe statuie. Verzii au ameninţat inclusiv cu scoaterea acestora de pe socluri.

"Generalul de Gaulle nu are vocaţia să ajungă în aceeaşi tabără cu Lenin sau Mao. Într-un moment în care statul adoptă măsuri de austeritate, colectivităţile locale instalează statui pe banii contribuabililor", a declarat liderul filialei locale a partidului prezidenţial, UMP (Union pour un Mouvement Populaire, de dreapta), Arnaud Julien, pentru cotidianul Le Parisien.

Preşedintele regiunii Montpellier, Georges Frêche, s-a justificat afirmând că Lenin nu era "un dictator sângeros". "Este omul care a schimbat faţa lumii în secolul XX (...). La Lenin, există două momente luminoase, şi anume Revoluţia din Octombrie, pe care a personificat-o Lenin, chiar dacă nu era singur. Şi mai este decolonizarea, deoarece (anul) 1917 a schimbat faţa lumii. Fără (evenimentele) din 1917, nu ar fi existat o decolonizare a Africii, a Indiei, a Chinei şi, în general, a lumii numite în curs de dezvoltare", a declarat el.

În ceea ce-l priveşte pe Mao, "el este mare pentru (o perioadă) de 20 de ani, între 1929 şi 1949 (...). Revoluţia Culturală reprezintă o nefericire pentru China, dar Istoria o va uita. Istoria îşi va aminti doar de Mao, care a redat Chinei demnitatea", a adăugat el.

Fost militant maoist, Georges Frêche a fost membru al Partidului Socialist (PS), din care a fost exclus, în ianuarie 2007, pentru afirmaţii considerate ca având caracter rasist la adresa componenței Naţionalei de fotbal a Franţei.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Nu stiu cum pot fi adusi cu picioarele pe pamant occidentalii astia !
Doar daca le da Dumnezeu vreo 50 de ani de comunism,sa se sature.

Dar nu vor accepta niciodata asta.
Doar gura este de ei si tot pe noi ne sacrifica

Riddick spunea...

I-a pus la mişto pe Churchill şi pe Golda Meir printre socialiştii mai mult sau mai puţin dogmatici.

"Imparţial", deh.

anarchix spunea...

Misto faza cu datul afara pe motive rasist fotbalistice. Am ras de m-am spart.

Riddick spunea...

Se pare că omu' nu e prea stabil, din mai multe puncte de vedere.

Dar majoritatea din consiliul municipal ?!

Riddick spunea...

Georges Frêche: The Le Pen of the left

"[...] His big mouth threatens to create a new schism among the ever-squabbling French Socialists

Mr Frêche, president of Languedoc-Roussillon, has been called the "Le Pen of the left". He is a virulently pro-Israeli politician who makes seemingly anti-Semitic remarks. He is a pro-business ex-Maoist who attacks the "anti-market" tendencies of the French Socialist Party but wants to erect a statue of Lenin in his home city of Montpellier.

As a young man, he fought the police on the streets of France in the cause of Algerian independence. He has since become a political Godfather of the expelled white Algerian ex-colonists or "Pieds-Noirs".

He is a university professor and expert on Roman law who likes to present himself – and talk – like a grumpy old man drinking a pastis on a shaded bar terrace in the South of France. He is also given credit, in his 27 years as Mayor of Montpellier, up to 2004, for developing the city into one of the most attractive and commercially thriving in France [...]".

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/georges-fr234che-the-le-pen-of-the-left-1909939.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: