29 august 2010

Încă o aberaţie a EuroSovietului


"Ecologia e ştiinţă, ecologismul e politică. Eliminarea treptată a speciei umane va rezolva toate problemele sociale şi ecologice de pe Pământ".

În Evenimentul zilei scrie despre interzicerea becului incandescent de 75 de waţi de la 1 septembrie în statele UE:
Europenii golesc magazinele de vechile becuri incandescente de 75W. Acestea vor fi interzise de săptămâna viitoare în întreaga Uniune Europeană, o măsură care vine la un an după ce şi becurile incandescente de 100W au fost interzise.
Sssst! Acum două săptămâni am cumpărat trei becuri (cu filament) de 100W dintr-un mare magazin.
Pur şi simplu nu-mi plăcea cum arăta una dintre lămpi, cu becurile alea SF, de tip "economic".

Citim mai departe în Evenimentul zilei:
Un bec clasic de 75W costă circa 1,5 lei, iar unul ecologic de zece ori mai mult, diferenţa fiind justificată de economiile pe termen lung pe care gospodăriile le realizează folosind lămpi fluorescente.

Anul trecut, BBC a identificat o mare problemă a lămpilor fluorescente, care ar agrava problemele persoanelor cu deficienţe de vedere. "Dacă încerc să citesc o carte la lumina noilor becuri, pur şi simplu nu pot citi confortabil şi mult timp, deoarece nivelul luminozităţii este insuficient", le-a declarat jurnaliştilor britanici John Clingan, care suferă de o uşoară miopie.

Observaţia acestuia a fost sprijinită de un specialist de la Colegiul Regal al Oftalmologilor, Larry Benjamin. "Lumina difuză oferită de aceste surse de lumină poate provoca diverse probleme celor cu vedere slabă", a spus acesta. Becurile fluorescente folosesc cu până la 80% mai puţină energie decât cele convenţionale, dar oferă o lumină difuză. Becurile clasice consumă mai mult, dar oferă spoturi de lumină, iar contrastul este ridicat.

Alte studii au arătat că lămpile fluorescente sunt responsabile şi pentru unele erupţii de piele. Acestor probleme li se adaugă şi unele aspecte practice: durata lungă de aprindere a noilor becuri şi faptul că unele pâlpâie atunci când sunt montate în dulie.
Mai multe, de la Alexandru Hâncu ("Foamete şi mercur"):





15 comentarii :

anarchix spunea...

Interese de biznis.

Nu inteleg, de exemplu, de ce nu se incurajeaza productia LED-urilor superbright. Consum infim de energie + lumina nepulsata + footprint mic.

anarchix spunea...

a, si durata de viata incomparabil mai mare cu cea a celor de wolfram si a fluorescentelor.

Riddick spunea...

S-a făcut, Philips a realizat becul cu dulie de 100w, cu LED.

http://www.engadget.com/2009/03/09/philips-master-led-light-bulb-set-for-us-release-in-july/

Mi-am luat alte lanterne, cu LED, acum încarc acumulatorii la un interval de 2-3 ori mai mare.

Riddick spunea...

Articolul e de anul trecut (bec de 40W), anul ăsta au ajuns la 100W.

Nu am linkul acum, citisem prin Wired News sau Examiner.

anarchix spunea...

Chestia asta mi-a amintit de articolul din EVZ al lui Exarhu pe tema asta. Din cate spunea, s-a dus la nu stiu ce magazin din Bucuresti sa-si faca aprovizionarea cu becuri de 100 W. :-)

Riddick spunea...

Mâine merg să iau vreo 10-20 de bucăţi.

Nu pun decât în zonele unde citesc seara, altfel am economice (nu au atins doi ani de viaţă decât rar).

Când s-a schimbat iluminatul stradal, de la filament la becuri cu mercur (anii '70), bunică-mea a cerut un bec "vechi" de la unul care se ocupa cu schimbatul. A rămas nefolosit, că avea dulie mare ("Goliat"), nu E27, aşa că a stat nefolosit pâna prin anii '90, când l-am aruncat (avea 500W, parcă, şi era cam cât o portocală).

Crystal Clear spunea...

Este vreun link in text la articolul din Evz ?

Se pare ca totusi consumul de energie este mai mic.
pe mine ma enerveaza "obligativitatea ". Pana la urma folosesc ce bec vreau eu , nu ce vor altii...

Anonim spunea...

corina cretu, marea preoteasa virginala a lui ilici moscovitu', e o mare promotoare a acestor becuri...oare de ce? cat e comisionul ei pt aceasta neprihanita in pacatele trupesti? chiar crede ea ca mos gheorghe de la coada vacii are nevoie de un bec chior de 6 ori mai scump decat unul normal?

Riddick spunea...

@Crystal Clear: am refacut al doilea link.

@Neinfectat De Comunism: Nu cred ca e comision specific pt aşa ceva, ea susţine orbeste toate aberaţiile stângii.

Gata, ies din online, revin pe seară.

anarchix spunea...

link-ul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-te-omor-daca-nu-ma-lasi-sa-te-salvez-889970.html

Crystal Clear spunea...

Nu stiu daca ai vazut asta ! :

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Sport/199090/VIDEO-Ilie-Nastase-ameninta-si-injura-o-jurnalista.html

Riddick spunea...

Năstase e un idiot, măcar înjura după ce oprea camera. Îmbătrâneşte urât, oricum a fost mereu un mitocan.

Crystal Clear spunea...

E super linkul cu Exarcu !

Nu stiu amanunte despre fosta nevasta Amalia ,dar Nastase parea mai educat si cizelat cat a fost cu ea.

Dar si-a dat in petec repede

Riddick spunea...

Aia cu care umblă acum e penală la propriu, a făcut şi puşcărie, pentru înşelăciune, parcă.

Crystal Clear spunea...

"Qui se ressemble s'assemble !"...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: