24 august 2010

Ce nu e clar ?


" [...] Politica externă a UE este împărţită în mâinile “Vechii Europe”, cu doar doi din cei 115 ambasadori provenind din noile state membre. Un studiu al Insitutului Polonez pentru Afaceri Internaţionale (PISM) a arătat că cele mai multe posturi sunt deţinute de oficiali francezi, italieni, belgieni şi germani. Cei doi ambasadori solitari din Europa de Est au fost trimişi în Afganistan şi Norvegia. Mai rău decât atât, la “ministerul de externe al UE” din Bruxelles, nouă din zece proveneau de la vechile 15 state membre.
Niciunul dintre staff-urile de top străine nu provenea din Polonia, unul din cele mai mari state membre, iar raportul sugerează că serviciul diplomatic al Uniunii nu ia ţara în seamă şi îşi conduce doar interesele. Şi mai îngrijorător, s-au găsit informaţii potrivit cărora cunoaşterea limbilor din regiune nu a jucat niciun rol în numirea reprezentanţilor în respectivele locuri.

Catherine Ashton, şefa Serviciului de Acţiune Externă European (EEAS), a spus că este dedicată găsirii unei balanţe geografice şi pentru repartiţia pe sexe în ceea ce priveşte recrutarea personalului pentru agenţie. Până acum, totuşi, nu prea a fost cazul. “Avem de-a face cu o supra-reprezentare a cetăţenilor din 11 state membre...în timp ce reprezentarea a 16 state membre, inclusiv Polonia, este inadecvată”, arată raportul PISM. Europa nu face prea multe nici în privinţa repartiţiei pe sexe. Potrivit unor studii, femeile se află la conducere doar în una din zece “delegaţii” străine ale UE, aşa cum sunt numite de facto ambasadele UE [...]".

"[...] In Est, o regiune crucială din punctul de vedere al Varşoviei, posturile în diplomaţie sunt deţinute de state care nu sunt implicate în politica de est a UE. “În Africa şi America de Sud, şeful delegaţiei UE este deseori un cetăţean dintr-o fostă putere colonială sau o ţară cu o limbă şi o cultură relaţionate. În fosta Uniune Sovietică, sunt oameni fără nicio legătură cu regiunea”, susţine PISM,  care lucrează pentru Ministerul de Externe Polonez. Un spaniol reprezintă UE în Rusia, un portughez în Ucraina, un italian în Armenia şi un belgian în Azerbaijan. În afară de Rusia, toate aceste ţări fac parte din proiectul de Parteneriat al Estului, patronat de Polonia.

Dar întregul sistem munceşte invers când interesele statelor “vechiului” bloc UE sunt la mijloc, mai spune raportul. În ţări importante în mod special pentru ele (fostele lor colonii sau ţări participând în proiecte promovate de ele, cum ar fi Uniunea Mediteraneană), au proprii lor oameni. Spaniolii conduc delegaţiile UE în Chile şi Columbia, şeful delegaţiei braziliene este portughez şi un olandez conduce postul din Africa de Sud. Şapte din cei 15 ambasadori ai UE la ţări ale Uniunii Mediteraneene vin chiar de la Mediterana. “O practică exercitată în America de Sud sau Africa nu a fost aplicată în Europa de Est”, conchide PISM, care lucrează pentru ministerul de externe polonez [...]."



Extra:

http://www.bibliotecapleyades.net/archivos_pdf/eu_collective.pdf

http://www.klaus.cz/clanky/1326

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cel mai rau lucru este ca decoperim comportamentul diferentiat si in viata de zi cu zi,daca ai de-a face cu occidentalii.

Este multa lupta ca sa te trateze la egalitatea si cateodata degeaba...

Tot cresterea economica personala a statului va determina si respectul vechii Europe ( asta daca nu ne transforam in colonie )

Riddick spunea...

Ar trebui o consultare permanentă între statele din Est, dar se pare că este prea greu şi asta.

"Băsescu e mitocan şi dictator", "Kaczynsky [era] bigot, eurosceptic şi retrograd", "Viktor Orban este naţionalist"...

Crystal Clear spunea...

Da, bineinteles.
Esenta problemei este insa ca tarile estice sunt incontinu roase de conflictele generate tot de la Moscova ( lucru perfect ilustrat si de postarea ta de mai sus )-reprezentatii lui Soros,luati de mici si spalati pe creier iar apoi raspunditi in tot spatiul estic ca sa starneasca conflicte .
Ar trebui sa se faca o actiune extrem de bine concentrata ,lamurita si organizata pentru pune capat acestei situatii.
Kacsinsky a murit.Cei care au ramas trebuie sa fie mult mai puternici.
Altfel se alege praful de noi fie de la Moscova fie de la Vest

Riddick spunea...

Doar Klaus ce mai mişcă la nivel european (mă aştept cât de curând şi la Orban să facă nişte mişcări). Băsescu pare preocupat doar de Moldova. Tot e bine...

Crystal Clear spunea...

Asa este.
Fiecare face cat poate,dar nu este insa suficient.
Soros, Institute de tip Aspen sai Ovidiu Sincai, si cate or mai fi se ocupa doar de recrutat tineri inteligenti in scopul spalarii creierelor.
La fel ca in anii 50-60-doar cu alte metode,mai rafinate


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: