19 iulie 2010

"Daţi-ne înapoi Comunitatea Economică Europeană !"


Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual.
Scris de Leon de Winter în Der Spiegel, traducerea - Presseurop:

Tehnocraţii de la Bruxelles au ucis Europa pe care o iubeam dorind ca locuitorii ei din Nord şi cei din Sud să fie identici. Astăzi toată lumea trebuie să plătească consecinţele, acuză scriitorul olandez Leon de Winter.

Nu ştiu niciodată prea bine ce vor de fapt să zică cei care se declară europeni. Pentru mine, Europa rămâne un concept geografic desemnând un mănunchi de ţări situate la vest de Asia. Contrar Asiei, unde nimeni nu s-ar gândi cu seriozitate să creeze o uniune asiatică, unii europeni sunt convinşi de existenţa unei culturi europene a cărei bogăţie nu s-ar putea exprima cu adevărat decât odată cu dispariţia frontierelor. Aceşti europeni sunt exact cei are au avut ideea creării Uniunii Europene. 

Europa, un concept grafic...

Alţii preziseseră că Uniunea Europeană nu are nici o şansă să reuşească pentru că de fapt ea nu este dorită de nici o altă persoană în afara elitelor politice şi că Europa este un concept geografic şi nu cultural. Totul s-a dovedit adevărat astăzi.
Există pe de o parte Europa de Nord, mai muncitoare, mai economă, unde cresc  brazi, unde peisajul este monoton şi unde cetăţenii locuiesc într-un Stat faţă de care se simt responsabili, şi de cealaltă parte, Europa de Sud, unde se face siesta, unde cina se ia spre orele 22, unde întâlneşti pe stradă tauri şi unde defăimarea autorităţilor este un sport naţional. In virtutea regulilor definite de către elite, ar trebui, noi, europenii din Nord, să purtăm povara datoriilor europenilor din Sud. Problema este că nu mă simt deloc solidar cu grecii sau spaniolii. Ii iubesc pe grecii şi pe spaniolii pe care îi cunosc dar nu mă simt nici pe departe obligat să recuperez problemele lor financiare. 

De ce nu ne-am salva mai degrabă băncile?

Elitele noastre supranaţionale nu împărtăşesc această părere. Credibilitatea lor se bazează în întregime pe proiectul european şi de aceea, zic ei, trebuie să salvăm Grecia, fără de care orice speranţă ar fi pierdută. Nu este adevărat. Din punctul meu de vedere, grecii n-au decât să intre în faliment. Sigur, cred că ar trebui să sărim în ajutorul băncilor noastre care au împrumutat fără să anticipeze miliarde de euro Atenei, dar acest gest nu ar fi nicidecum scump în comparaţie cu sacrificiile pe care Uniunea noastră europeană ni le rezervă pentru anii viitori.
Indatorarea ţărilor din sud a atins limite nemaivăzute. De fapt UE a făcut ca această situaţie să devină posibilă iar grecii şi spaniolii nu au făcut decât să exploateze aceste posibilităţi pentru a-şi umple buzunarele. Fără UE - care a autorizat băncile să împrumute miliarde (ca şi cum elitele bancare şi politicienii ar forma acelaşi cosmos supranaţional) - aceste ţări nu s-ar fi putut împrumuta niciodată într-un asemenea hal. 

CEE, un model perfect adaptat

In epoca în care, tânăr, călătoream de-a lungul Europei, mai întâi în autobuz şi apoi la volanul unei vechi 2CV, Uniunea Europeană nu era încă decât Comunitatea Economică Europeană (CEE). Un model perfect adaptat. Trebuia să lucrăm împreună şi să reducem la minim obstacolele comerciale dintre ţările europene. Rămâneam cei care eram de fapt. Germanii plăteau cu mărci la fel de solide ca ale lor Mercedes-Benz. Aveam florini la fel de şmecheri ca un comerciant olandez din secolul XVII. Francezii aveau francii lor eleganţi ca farmecul unei braserii pariziene iar italienii aveau lirele lor, la fel de zdrenţuite şi de ispititoare ca Mastroianii şi Ekberg în Dolce Vita al lui Fellini.
Unitatea în diversitate, aceasta era CEE. In acea epocă, funcţionarii şi politicienii comandau şi permiteau întreprinderilor şi particularilor care doreau să facă afaceri împreună să trăiască în pace unii cu alţii. Dar CEE nu era suficientă. Puterile trebuiau concentrate. Aşa a venit ideea unui preşedinte european capabil să se adreseze de la egal la egal preşedinţilor rus şi american. Rezultatul  tuturor acestor iluzii este bordelul numit Uniunea Europeană.

UE, o uniune cu multe culturi autonome

Europa este, din toate punctele de vedere, mult prea heterogenă pentru a forma o uniune: grecii au un comportament pe jumătate anarhic faţă de Stat în timp ce danezii îl consideră ca o instituţie responsabilă şi disciplinată. In ciuda cămăşii de forţă impuse finanţelor şi economiei ţărilor membre ale UE, naţiunile europene continuă să se poarte ca nişte culturi autonome. UE nu a ajutat ţările din Sud, dimpotrivă, aşa după cum vedem în prezent ea nu a făcut decât să agraveze trăsăturile lor proaste de caracter: iresponsabilitate, egoism, escrocherie, risipă de bani. CEE era modelul perfect pentru Europa. Dar ambiţiile responsabililor noştri politici cereau din partea lor un proiect istoric: unificarea pacifică a Europei prin cucerirea insidioasă a unei noi birocraţii europene. Criza grecească dovedeşte acum că Europa nu există. Europa nu este decât ideea fixă a birocraţiilor de la Bruxelles.
In timp ce la Bruxelles se discuta despre constituţia europeană, mă întrebam de ce părinţii spirituali ai acestei Europe nu apar la toate leleviziunile de pe continent. Unde au dispărut discursurile lor ardente? Ce au devenit modelele lor de suflet şi de misiune europeană în lume? Constituţia europeană nu este visul părinţilor fondatori ci produsul tehnocraţilor care au mirosit o ocazie bună. Problema ţărilor mediteraneene cere un plan de salvare de ordinul a câteva miliarde de euro. Bruxelles îşi va impune frumos legea şi condiţiile sale ţărilor salvate de la faliment. Prima ţară care va ceda celor de la Bruxelles o parte din autonomia sa este Grecia. Ea va fi primul protectorat al autorităţilor de la Bruxelles. O naţiune veche, bogată cu o cultură şi tradiţii proprii, va trece sub controlul administrativ al tehnocraţilor supranaţionali. Sunt curios cât timp va dura.

ANALIZĂ

 
O monedă fără stat
 
O monedă fără statAvem "un euro fără Europă", scrie Limes pe prima sa pagină, în numărul consacrat evenimentelor care au adus UE în luminile rampei, luna aceasta: criza grecească, îndoielile Germaniei, frânele aduse integrării şi extinderii la est. Unul dintre aspecte le domină totuşi pe celelalte, problema zonei euro: ceea ce părea cu câteva luni în urmă încă cucerirea cea mai importantă a Europei s-a dovedit a fi "o monedă fără Stat", născută din fragilul compromis între două viziuni radical opuse, crede revista italiană de geopolitică. Pe de o parte se află într-adevăr idealul unei monezi forte şi stabile, în numele căreia Germania a acceptat sacrificarea mărcii sale adorate, în schimbul şi al reunificării cu RDA, în 1990; pe de altă parte, necesitatea geostrategică a unei extinderi care să aducă ţările mediteraneene şi mai apoi ţările din fostul bloc sovietic în sfera de influenţă a stabilizării europene. Astfel, a fost suficientă o criză financiară pentru a dezvălui această contradicţie şi să facă probabil "indispensabilul": ca Berlin să decidă că "experienţa s-a terminat" şi că ea abandonează euro pentru a reveni la fosta sa zonă de influenţă monetară.

Vaclav Klaus, definind europeismul:
 
"Principiile esenţiale ale prezentei metaideologii europene sunt post-democraţia, cu instituţii supranaţionale în locul vechilor instituţii democratice ale statului-naţiune bine definit şi suveran, promovarea tuturor "isme"- lor posibile, cum ar fi multiculturalismul, feminismul, ecologismul, homosexualismul, NGO-ismul, politicile apolitismului şi neîncrederea în ordinea spontană a lucrurilor. Europeiştii cred într-o societate structurată şi ierarhizată pe verticală. Ei doresc să conducă, să planifice, să reglementeze şi să-i administreze pe ceilalţi, pentru că numai ei ştiu ce este bine. Ei cred că proiectul făcut dinainte este întotdeauna mai bun decât un rezultat neprevăzut al interacţiunilor dintre cetăţenii liberi. Conform acestei ideologii, piaţa este în primul rând anarhie şi guvernul este aici pentru a o corecta."

23 de comentarii :

Crystal Clear spunea...

Excelent articolul !
Imi place si poza pusa pe Presseurope.
"The Final Countdown" :)

Riddick spunea...

Nu va fi uşor, euroşobolanii vor opune rezistenţă din răsputeri.

Crystal Clear spunea...

La radio am auzit ca Merkel i-a propus lui Medvedev intrarea fara vize in UE contra retragerea din Transnistria.
La prima vedere nu gasesc stirea asta pe nicaieri.

Crystal Clear spunea...

Mai am o nedumerire.
Tot aud ca Islanda se pregateste sa intre in UE.
Eu stiam ca Islanda si-a declarat falimentul, ca stat.Cum sa intre in UE?

Riddick spunea...

Nu mai cred un cuvânt din ce zice Merkel.

Ce dracu, are impresia că suntem idioţi ?!

http://tribes.tribe.net/infobunker/thread/59b9a2b1-50cd-4753-8b85-614d03f94d6e

http://www.galacticfriends.com/updates/nesara-canada/444-galactic-federation.html


Islanda are poziţie strategică, acolo (şi în Groenlanda) se fac escale pentru avioane militare dinspre şi către SUA. E cu cântec treaba. Groenlanda ţine de Danemarca. Islandezii nu prea vor să adere la UE, dar cine-i va întreba ? (au votat ca tâmpiţii partide de stânga, pe fondul crizei mult mai severe ca la noi).

Crystal Clear spunea...

Mi-ai mai dat o data un link despre Merkel si m-am ingrozit.Pe mine a inceput sa ma sperie tipa asta.Cred ca este in stare de lucruri f f f dure. O adevarata gestapovista !

Acum inteleg care-i treaba cu Islanda !
Citisem pe undeva ca Rusii vor sa acapareze si Polul Nord

Multumesc frumos pentru clarificare :)

Riddick spunea...

Se va trece la ocuparea de "parcele" la Polul Nord şi la Polul Sud, precum colonizarea Africii în sec. 19 (petrol, minereuri, staţii de realimentare...).

Nu degeaba Marea Britanie a luptat pentru Insulele Falklands în primăvara 1982 (fără a solicita sprijin NATO, deşi se îndeplineau condiţiile Art.#5 !).
S-a găsit ff mult petrol în Falklands, recent.

Canada, de vreun an, a început patrularea aeriană şi maritimă a teritoriilor sale din Nord.

Mai multe amănunte în blogul The Canadian Sentinel (tatăl bloggerului lucra la un centru de alarmare timpurie în Extremul Nord canadian, în anii '60-'70):

http://thecanadiansentinel.blogspot.com/

Crystal Clear spunea...

Foarte interesant !
Mi-ai amintit si de ins.Falklands.Auzisem eu ceva, dar acum pricep
Imi place motto blogului canadian

"It's cool to be right"

Am gasit si acolo stirea despre Soros care este si pe NR
http://thecanadiansentinel.blogspot.com/2010/07/soros-funded-group-wants-feds-to-probe.html

Soros se teme de internet si vrea sa-l termine.A inceput o campanie concertata : Rusia,SUA EU ....

Riddick spunea...

Doar specifică, nu ? ;-)

CAUTION: THIS BLOG WILL OFFEND AND INSULT LAZY-MINDED "PROGRESSIVES".
NO APOLOGIES FOR BEING RIGHT.

http://thecanadiansentinel.blogspot.com/

Anonim spunea...

rusii nu au renuntat niciodata la visul lui petru cel mare de a cuceri cat mai mul pamant...islanda e prea mica pt a rezista singura...germania e legata ombilical de rusi prin interese economice...romania, romania vegeteaza intr-o stare de tampenie continua...

Crystal Clear spunea...

Blogul de mai sus este super !
Eu nu stiu ,zau cum de le gasesti tu pe toate :))))


Cred ca ai observat ca incep ceaiuri politice cu Cristian Preda ......

http://blogary.ro/2010/07/ceaiuri-politice-cu-madame-blogary/

Riddick spunea...

1914 BIS... să nu ziceţi că nu v-am zis... GOT AMMO ? ;-)

Riddick spunea...

Tare sunt curios ce va ieşi.. nu mă duc (normal ! ;-) ). ÎNCĂ nu-l pun pe SV pe acelaşi plan cu CP (al doilea e "virusat" din proiect, ca sa zic aşa). Om vedea.

Crystal Clear spunea...

Inteleg ca ai nostri maresc Delta si s-au suparat ucrainienii.
Nu gasesc linkul acum, cred ca am vazut ieri stirea

Crystal Clear spunea...

Nici eu.
N-am incredere in cei de la Blogary

Riddick spunea...

Cu Delta am avut o postare :

http://riddickro.wordpress.com/2010/07/17/3458/#respond

Eheee..... aici este blog militant, nu cenaclu a la Theophyle... :)

Crystal Clear spunea...

Da, asta era.
“We are concerned about the position of Romania, which is unilaterally deepening the Danube estuary so that it could redirect freight traffic to their ports…Such matters should be settled through bilateral negotiations”

Si parca am mai vazut undeva, ceva legat de acelasi subiect .
M-am distrat si mi-a placut ca, in sfarsit facem si noi ceva , cu curaj.

Ca si vizele pentru moldoveni !

Este dovada de curaj si personalitate in ambele cazuri

Crystal Clear spunea...

" aici este blog militant, nu cenaclu a la Theophyle... :) "

Bineinteles, aici e germen de tea partiuri

Riddick spunea...

Ciudat, nu s-a vorbit/scris nimic de chestia cu Dunărea. De-abia aştept tonomaţii: "România creează probleme în relaţia cu Ucraina".

Comentariu personal: GFYS !

Crystal Clear spunea...

Ai dreptate , in timp real :))))))

http://www.hotnews.ro/stiri-international-7599307-premierul-kiev-romania-lasa-fara-activitate-porturile-ucrainene-dunare.htm

Riddick spunea...

Nici să-i zgândări aiurea, nu-i o treabă. N-am acordat atenţie problemei, probabil că nu-i atât de dramatic, doar show-time.

Crystal Clear spunea...

Sunt convinsa ca e doar show.


Azi ai adus multe chestii pe NR-foarte interesante.Le mai citesc si maine

Noapte buna !

Riddick spunea...

Noapte bună !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: