09 iunie 2010

Strâmbe la Senat


Comisia de Politică Externă a Senatului cere o poziţie oficială în legătură cu acordarea cetăţeniei ungare pe baza criteriului etnic, din partea Preşedinţiei, Guvernului şi Ministerului de Externe.

Acordarea cetăţeniei ungare etnicilor unguri din afara Ungariei este o tiribombă a noului guvern Viktor Orban, una similară fiind recenta lege votată în Slovacia, care
retrage cetăţenia slovacă celor care ar cere cetăţenia ungară. Pe 12 iunie sunt alegeri generale în Slovacia, iar guvernul slovac (de stânga) s-a gândit să-şi mărească şansele în acest mod.

Comisia de Politică Externă are 11 membri (4 PDL, 3 PSD, 3 PNL, 1 UDMR), preşedinte fiind Titus Corlăţean (PSD). Deci, PDL este clar în minoritate, chiar cu UDMR (să-l considerăm pe "PDL-istul" Georgică Severin, care a declarat că va vota moţiunea de cenzură, în majoritatea din comisie).


Se spune în rezoluţia comisiei:

" [...] Atrage atenţia asupra exploatării nepermise de către partea ungară a sentimentelor naţionale cauzate de efectele unor circumstanţe istorice pe care forţe politice de la Budapesta continuă să nu le accepte, la 90 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon,

Subliniază necesitatea organizării unor consultări bilaterale, la nivel guvernamental şi parlamentar, pentru clarificarea, în cadrul dialogului politic dintre România şi Republica Ungară, a necesităţii respectării standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale din cele două ţări, precum şi a onorării angajamentelor internaţionale bilaterale şi multilaterale, asumate de Republica Ungară,

Reiterează angajamentul părţii române pentru consolidarea unor relaţii de cooperare şi parteneriat româno-ungar în spirit european, bazat pe principiul bunei vecinătăţi, pe interesele europene şi euro-atlantice comune şi pe puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea română din Republica Ungară şi, respectiv, minoritatea maghiară din România".

Să fim serioşi. Cam aceleaşi "argumente" ca acelea pe care le invoca Voronin în legătură cu acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni.


MAE a avut deja o reacţie, la solicitarea portalului Euractiv.ro:  "Legea ungară este în analiza părţii române; pentru clarificarea tuturor aspectelor au  fost deja solicitate informaţii suplimentare părţii ungare. În acest context,  partea română îşi exprimă întreaga disponibilitate pentru un dialog deschis cu autorităţile ungare.  Partea română este interesată ca modificarile la Legea cetăţeniei promovate de partea ungară să respecte prevederile dreptului internaţional şi standardele europene aplicabile în materie, un dialog bilateral putând fi util în acest sens".

Încă o strâmbă a PSDNL, de data asta folosind pârghii oficiale ale statului, şi în numele "interesului naţional", "transparenţei" şi "normelor europene".
De fapt, se încearcă şi înrăutăţirea relaţiilor cu Ungaria. Între Viktor Orban şi Traian Băsescu sunt relaţii bune, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar PDL şi Fidesz fac parte din PPE.

Un factor de presiune asupra UDMR pentru a rămâne în majoritatea guvernamentală cu PDL este chiar guvernul Orban; să observăm în continuare dacă grupul din jurul lui Frunda va conta în deciziile UDMR.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: