30 iunie 2010

Lenin, la reduceri ! :)


In noaptea dinspre 28 spre 29 iunie monumentul lui Lenin amplasat in parcul central din orasul Reni (situat pe Dunare, in sudul Basarabiei istorice, la 3 kilometri de Giurgiulesti) a fost distrus de catre persoane necunoscute, relateaza presa de la Odesa. Monumentul lui Lenin din acest oras dunarean a fost ridicat in perioada sovietica in fata cladirii administratiei raionale, la o distanta de circa 100 de metri de Comisariatul raional de militie. Potrivit muzeografului Mihai Sarabas din Reni, specialist in chestiuni de patrimoniu cultural, din monumentul lui Lenin au ramas doar picioarele, pe cand trunchiul si capul au fost sfaramate si acum zac la pamant.

Reprezentantii ministerului ucrainean al Afacerilor Interne au presupus ca distrugerea monumentului s-a facut prin legarea acestuia cu un odgon si tractarea cu ajutorul unui automobil de marca UAZ. Procurorul raionului Reni, Vitali Golosceak, a dispus deschiderea unei anchete in acest caz, in baza articolului 296, alineatul 2 (huliganism) din Codul Penal al Ucrainei. Presa ucraineana de la Odesa si Kiev a calificat cazul, la unison, drept un act de vandalism.

Deputatul Evgheni Tarkov din Rada Suprema de la Kiev este primul oficial ucrainean care, fara a astepta rezultatele anchetei penale, a facut declaratii publice cum ca „actul de vandalism a fost comis de catre nationalistii moldo-romani" din Reni. „Daca aceste persoane nu se vor autodenunta, ii vom descoperi si vom proceda cu ei asa cum stim noi", a mai declarat deputatul Tarkov.



Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: