28 iunie 2010

Directorul CIA, Leon Panetta: "Iranul poate obţine bomba atomică în doi ani, sancţiunile nu funcţionează"


Directorul CIA, Leon Panetta, a acordat un interviu pentru ABC News  (emisiunea This Week, via Wired News):




Principalele subiecte:

* Credeţi că recentele sancţiuni îi vor descuraja pe iranieni de la încercarea de a îmbogăţi uraniu?
Cred că sancţiunile vor avea un anumit impact ...
Îi vor descuraja în ambiţiile lor în ceea ce priveşte capacitatea nucleară?
Probabil că nu.

* Credem că [iranienii] au suficient uraniu slab îmbogăţit, chiar acum au destul pentru două arme. Ei trebuie să-l îmbogăţească, integral, în scopul de a ajunge acolo. Şi estimăm că, dacă au luat această decizie, ar trebui probabil un an pentru a ajunge acolo, şi probabil încă un altul pentru dezvoltarea unui tip de sistem de lansare viabil.

* Un acord de pace în Afganistan?
Concluzia este că nu am văzut cu adevărat nicio informaţie fermă că ar exista un interes real în rândul talibanilor, aliaţii militanţi ai Al Qaeda, al-Qaeda însăşi, Haqqanis, TTP, alte grupări militante. Nu am văzut nici o dovadă că aceştia sunt cu adevărat interesaţi în procesul de reconciliere.

* Cred că numărul
estimat de militanţi Al Qaeda [în Afganistan] este de fapt relativ mic. Cred că vorbim, cel mult, despre 60 până la 100, poate mai puţini.

* Când a fost ultima dată când am avut informaţii bune privind locaţia lui ben Laden ?
A fost o vreme de atunci. Cred că am putea merge înapoi, să zicem, aproape de începutul anilor 2000.

* Atacuri cu drone în Pakistan?
Nu există nicio îndoială că le efectuăm cu respectarea dreptului internaţional şi a legilor privind desfăşurarea războiului.

* Ce spuneţi de acest nou contract de 100 milioane de dolari cu Blackwater?
Au venit cu o ofertă care a fost mai ieftină cu aproximativ 26 milioane de dolari decât a prezentat oricine altcineva. Şi cu o echipă despre care am putea spune că îşi face bine treaba, că "şi-a intrat în mână". Deci, nu a fost mult de ales, pentru a accepta acest contract ... în zona de război, vom continua să avem nevoie de securitate. Avem o mulţime de baze avansate. Avem o mulţime de atacuri la unele din aceste baze. Avem nevoie de securitate. Din păcate, există doar câteva companii care oferă acest tip de securitate.

* La ce ameninţare nu suntem suficient de atenţi?
Întreaga zonă a securităţii cibernetice. Suntem acum într-o lume în care războiul cibernetic este foarte real. [Hmm - editorul]. Ar putea pune în pericol sistemul nostru de reţele [energetice]. Ar putea ameninţa sistemul nostru financiar. Ar putea paraliza această ţară, şi cred că este o zonă căreia trebuie să i se acorde o atenţie mult mai mare.

3 comentarii :

Despina spunea...

Am inteles eu bine ca 12 nave SUA sunt in zona ?

http://riddickro.wordpress.com/2010/06/27/2489/#respond

Riddick spunea...

11 SUA + 1 Israel, dar e doar cireaşa de pe tort, mult mai multe sunt deja pe poziţii acolo.

Despina spunea...

Aha, m-am linistit :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: