29 iunie 2010

Atac energetic împotriva Bulgariei?


29.06.2010
Petio Petkov
Comisia de la Sofia pentru reglementarea prețurilor în energetică a anunțat o scumpire de circa 25% a gazelor naturale


Decizia privind scumpirea, cu aproape 25 la suta, începând de la 1 iulie, a gazelor, a fost anuntata de Comisia de stat pentru reglementarea preturilor în energetica. În cel de al treilea trimestru al anului un metru cub va costa 543 de leva, egale cu aproximativ 280 de euro. De mentionat ca principalul furnizor, compania „Bulgargaz”, a cerut o majorare a pretului de 30 la suta, avertizând ca în caz contrar gazele se vor vinde în pierdere. Compania a pierdut deja 25 de milioane de euro în urma reducerii nemotivate, cu 5%, a pretului gazelor începând de 1 aprilie.

Patronatul si sindicatele au avertizat ca în noile conditii devin inevitabile scaderea productiei si chiar închiderea unor capacitati în siderurgia si în industria chimica. Vor creste somajul si inflatia. Cateva zeci de muncitori din combinatul siderurgic „Radomir metals” au început astazi o greva a foamei.

Vor creste, cu 16-19% tarifele la energia termica. Cea mai mare este cresterea în capitala. Energia electrica se va scumpi si ea în medie cu 1,8 procente.

Ministrul economiei si energetici, Traicio Traikov a declarat ca de vina pentru socul energetic este cresterea cursului dolarului american dar si acordul cu „Gazpromul”, semnat de predecesorul sau socialist Rumen Ovciarov. Traikov a avertizat ca guvernul nu va mentine într-un mod artificial pretul gazelor. Se lucreaza si la semnarea unui nou acord cu „Gazpromul”. Cu rusii, a spus Traikov, am avut relatii în general corecte – cu o singura exceptie când am cedat presiunilor privind modificarea unor contracte bune.

Voi trimite fotografia predecesorului meu socialist Ovciarov companiilor care vor suferi pierderi în urma ultimei scumpiri ca sa stie cui sa-i multumeasca. Nu am renuntat la proiectul gazoductului „Southstream”, dimpotriva. Renuntarea la proiectul petrolier „Burgas-Alexandroupolis” nu echivaleaza cu declararea unui razboi energetic Rusiei, asa cum afirma liderii fostilor comunisti, a tinut sa sublinieze Traicio Traikov. 

http://www.europalibera.org/content/article/2086348.html


* Natural Gas Price Hike of 25% Made Official in Bulgaria

* Bulgarians Shocked by Hikes of Heating, Electricity

* Russia Prods Bulgaria over South Stream, Belene Projects

* UN Confirms All-Out Ban on Bulgaria's Carbon Emissions Trade

6 comentarii :

Despina spunea...

Era de asteptat

Riddick spunea...

Ministrul economiei şi energeticii bulgar a avut poziţii ambigue cu privire la South Stream, s-a declarat nelămurit dupa ce prim-ministrul bulgar a declarat suspendarea proiectului.

Despina spunea...

Si in Bulgaria este la fel ca la noi.

Videanu s-ar ocupa mai bine de stalpii pe care sunt insirate sute de fire de :curent, internet, telefoane si care atarna prin toata tara.
Este inimaginabil in ce privizorat energetic traim..
Toate firele atarna de stalpi ; se incolacesc si cad.
Oricine are chef se catara pe stalp si mai atarna un fir.
Iar noi platim in factura de curent si televiziune si radio.
Un haos mai mare nici nu se putea

Riddick spunea...

Este şi treaba prefecturilor şi primăriilor.

Cu internetul, la Bucureşti, s-a calculat că dacă se merge în acelaşi ritm cu îngroparea cablurilor, ar fi nevoie de mai mult de 100 de ani.

Despina spunea...

Am asistat la mirarea unei tip olandez, specialist in IT cand s-a uitat pe sus la cablurile din Bucuresti.
A ramas cu gura cascata,a intepenit.
Pana la urma si in Occident a aparut internetul cam tot in acelasi timp iar, toate firele sunt ingropate in pamant, izolate.
La noi este improvizatie,dezordine si haos si la firele de internet.
Toate firele,pentru orice sunt insirate pe acelasi stalp.
Unul din muncitorii de la Electrica mi-a spus : "Doamna,ce credeti ca schimbati dvs tara asta?"

Avea dreptate :)

Este doar problema de organizare.Noi platim curentul mai scump decat in Occident.Muncitorii care lucreaca in electricitate sunt platiti mai prost.
Une se duce profitul? Oricum nu in investitii.
Sau poate il ia italianul de le Enel?

Riddick spunea...

Nu ar fi problema doar a trecerii cablurilor prin tuburi şi îngroparea lor, la ramificaţii trebuie să asiguri camere de vizitare, cu planşeu şi capac ca de canal.

Am vazut cum turnau la o astfel de cameră,întâmplător chiar pe colţul dintre două străzi - armătură de plasă de fier de 6mm, când ar fi trebuit minim 10mm diametru. Dacă urcă un camion pe colţ, nu se ştie...

Senatul a finalizat un raport foarte negativ despre privatizarea Electrica - Muntenia Sud cu Enel.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: