16 mai 2010

Borders, language, culture


Folosesc acum acelaşi titlu ca şi cel al lui Michael Savage (graniţe, limbă naţională, cultură naţională). Desigur, psihopaţilor din EuroSovietul de la Bruxelles aceste noţiuni le displac profund, fiind obstacole majore în calea Statului Europa, pe care îl văd ca prim pas spre Statul Mondial.

Criza "grecească" este de fapt criza monedei politice euro, accentuată de criza artificială mondială, iar toată agitaţia din ultima vreme este destinată salvării utopiei numite euro, nu a Greciei ori a nu ştiu cărui echilibru economic al UE.

La HotNews a apărut un articol interesant, care sub forma redării opiniilor unor politicieni importanţi din PDL, PSD şi PNL, aruncă de fapt pastila spre opinia publică, testarea "bizonului" la cedarea altor prerogative naţionale spre EuroSoviet.

Iată textul articolului - Ce spun PSD, PDL si PNL despre intentia Comisiei Europene de a supraveghea bugetele statelor membre. Cedarea suveranitatii sau un pas necesar? :


Comisia Europeana intentioneaza sa propuna supervizarea bugetelor nationale la Bruxelles si reguli privind cheltuielile bugetare. Cum comenteaza politicienii romani o masura care ridica problema cedarii suveranitatii? HotNews.ro a realizat un scurt sondaj printre parlamentarii si europarlamentarii romani. Opiniile sunt impartite chiar in interiorul partidelor: unii cred ca o astfel de masura nu va fi curand adoptata si ridica problema suveranitatii, altii considera ca e o masura necesara.



  • Theodor Stolojan
    Theodor Stolojan
    Foto: AGERPRES
    Theodor Stolojan, europarlamentar PD-L: Personal, nu as sustine aceasta propunere, pentru ca un stat si guvernul acestuia trebuie sa fie responabil de deciziile pe care le ia. In acelasi timp, trebuie sa-si asume actul public de exercitare a puterii. Deocamadata, discutia este intr-un stadiu incipient si nu cred ca se va ajunge la o astfel de propunere. Daca un singur stat membru nu este de acord, propunerea nu va fi adoptata. In domeniul fiscalitatii, statele nationale au decizile in mana si va fi foarte greu sa se schimbe acest lucru. Pe de alta parte, in actualul context, fiecare stat membru trebuie sa fie responsabil si sa respecte Pactul.
  • Anca Boagiu, senator PD-L: Comunicarea Comisiei Europene vine intr-un moment extrem de greu pentru Uniunea Europeana, moment amplificat de criza fara precedent prin care trece Zona Euro si care a fost temporar ajustat de decizia ECOFIN de a constitui Fondul de peste 500 de miliarde  de euro. Este clar ca prevederile Pactului pentru Crestere si Stabilitate au fost incalcate ani la randul de statele Uniunii Europene desi incadrarea in tintele bugetare convenite in acest Pact ar fi prevenit actuala criza economica europeana. Criticii acestei noi abordari a guvernantei economice europene acuza incalcarea principiului suveranitatii statelor nationale, dar trebuie sa avem in vedere ca pe de o parte mecanismul de peer-review este practic un aviz consultativ, deci nu obligatoriu si pe de alta parte traim momente cu adevarat exceptionale. Romania trebuie sa participe activ la aceasta dezbatere pentru ca decizia finala care se va lua in Consiliul European va afecta politicile bugetare si macroeconomice ale tarii noastre de acum incolo. Prin introducerea principiului Semestrului European si prin obligativitatea trimiterii Programului de Convergenta in prima parte a anului Romania va trebui sa isi disciplineze si mai mult politicile bugetare. (...) Din toate aceste motive,  propunerile Comisiei Europene privind intarirea guvernantei economice europene trebuie dezbatute urgent in opinia publica romaneasca inainte ca acestea sa ajunga in forurile decizionale europene.

  • Adrian Severin
    Adrian Severin
    Foto: Rompres
    Adrian Severin, europarlamentar PSD: Mi se pare ca este un pas necesar si o solutie pentru economia europeana. In contextul actual al  crizei  economice cu punctele ei fierbiti - si aici vorbesc de situatia Greciei - s-a demonstrat ca este absolut necesar nu numai un program de ajutor social si stabilrea paramentrilor macro ecomici, ci ca este nevoie de o administrare comuna politiico-bugetara pentru cresterea economica. Altminteri, solutia va ramane aceea de consolidare bugetara dupa  izbucnirea crizei, in schimbul unor imprmuturi care sa permita plata datoriilor publice. Este adevarat ca un buget sintetizeaza politica statului, iar politica statului este o expresie a suveranitatii sale. Este insa cazul, sub impactul realitatii, sa regandim suveranintatea care nu mai poate fi exercitata ca in secolul trecut, ci trebuie exercitata in comun, pentru ca numai astfel ne putem dezvolta. Este bine sa iesim din mitul si prejudecatile suveranitatii din sec XIX, si sa intelegem ca singura solutie este suvernaintatea in comun cu celelalte state la nivel european. In contextul actual, ceea ce era inacceptabil devine inevitabil, iar cei care nu sunt de acord inseamana ca fie nu au simtit criza, fie nu au trecut prin ea.
  • Titus Corlatean, senator PSD: Politica fiscala este o politica nationala si tine de suvernitatea fiecarui stat in parte. E adevarat ca, in contextul crizei si in corelare cu situatia Greciei, trebuie acordata o atentie sporita tarilor membre UE si o politica europeana mai stricta, dar de aici pana la a interveni in actul guvernarii fiecarui stat in parte este o cale lunga care, in opinia mea, va intampina o solida rezistenta. Trebuie cautate solutii si masuri privind  fiscalitatea europeana, dar personal, ma indoiesc ca se va accepta o astfel de propunere. Nu cred ca trebuie cedat dreptul suveran al statelor si al parlamentelor nationale, dar trebuie impuse criterii mai dure de verificare a acestora.

  • Norica Nicolai
    Norica Nicolai
    Foto: Rompres
    Norica Nicolai, europarlamentar PNL: Din punctul meu de vedere, este corecta aceasta propunere, in special pentru tarile din spatiul euro care benefeciaza de mecansimul de sprijin financiar. In tratatul de la Lisabona, in articolul 122, sunt prevazute aceste situatii exceptionale si pot fi puse in consens cu legislatia europeana. Atat vreme cat  tarile europene beneficiaza de un sprijin financiar, este normal sa existe si un mecansim de control asupra modului de gestionare a banilor, si este firesc ca cei din Comisia Europeana sa vina cu o astfel de propunere.
  • Daniel Budurescu, deputat PNL: Ca roman, nu sunt, teoretic, de acod cu o astfel de intentie a Comisiei Euroepne, dar analizand situatia actuala a Romaniei care, dupa 20 de ani, nu a reusit sa se reformeze, ba mai mult a intrat in colaps, as inclina spre o astfel de masura. Trebuie insa sa asteptam sa vedem daca aceasta propunere va fi acceptata si de celelate tari membre, avand in vedere ca aici se risca pierderea suveranitatii fiecarui stat. Probabil ca ideile la Comisia Europeana sunt coapte, sa spun asa, si in clipa in care se fac astfel de propuneri, probabil exista si o baza. Trebuie sa asteptam.
  • Mihai Voicu, deputat PNL: La modul in care se cheltuiesc banii pe achizitii si contracte, poate Romania ar avea nevoie de un astfel de control pe perioada de criza. Nu pot sa va spun mai multe pentru ca nu am cunostiinta de informatia de care spuneti. Am sa ma documentez.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca intentioneaza sa propuna o supraveghere a bugetelor nationale. " In ultimele luni am lucrat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust (...)Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare"

Severin şi Corlăţean susţin aberaţiile ad literam. Bravo, tovarăşi, sunteţi pe linie.

Madam Nicolai turuie poezia învăţată de la ALDEJuma' de cap este ceva mai precaut, dar de fapt spune acelaşi lucru.

O dezamăgire (pentru mine, o confirmare), ar fi atitudinea lui moş Stolojan (tataie, te-ai dat deja de gol !) şi a lui madam Boagiu.

Rămâne cum am stabilit : v-aţi ras pe bot de votul meu ( şi al altora ) la viitoarele alegeri europarlamentare, dacă mai apăreţi la PPE-ul tovarăşilor Barroso şi Merkel şi nu treceţi la conservatorii de la ECR.

6 comentarii :

Despina spunea...

Exact la asta m-am gandit si eu:
incepe testarea bizonului.
Zilele trecute am auzit vorbind un copchil de bani gata de 24 de ani, taica-su mare bogatas pe la Ploiesti, intr-un domeniu legat de gaze,cred:
cum ca ce mari si puternici sunt rusii, ca daca au chef inchid robinetul de la gaze.Era asa de bine instruit de taica -su ca nici nu mai avea nevoie de scoala.
Povestea cum din greseala si-a cumparat o pereche de pantofi de 2700 ron si ca pana la urma i-a platit taica-su.
Am crezut ca n-aud bine.
Zicea ca ce tot se vorbeste de Rosia MOntana,?ca acolo nici nu este aur,etc...

M-am infipt in el de nu s-a vazut

Riddick spunea...

Se lasă rău... mi-e că pe caldarâm or să se găsească ori creierii şi maţele noastre, ori ale lor. Deja suntem specii diferite.

Despina spunea...

Da, se ascut diferentele.
Problema cea mai mare ca ei ( ceilalti) au acumulat bogatie pentru cateva generatii iar noi,majoritatea traim de azi pe maine.
Am tot dat in ultimele zile de ideea confiscarii averilor.Pai asta se va face cu moarte de om ....

Riddick spunea...

Vine scadenţa, totul este ca majoritatea să îşi dea seama şi să fie activă. Până acum a mers cu simulări, de acum e real...

John Galt spunea...

Putin și Medvedev stau de vorbă.
- Trebuie să desființăm fusurile astea orare, creează numai probleme, spune Putin.
- De ce? întreaba Medvedev
- Păi sun la Beijing să-i felicit, și-mi spun că e mâine, sun la Varșovia să exprim condoleanțe și-mi spun că avionul încă n-a decolat...

Riddick spunea...

Citisem undeva că invazia ruşilor spre teritoriile locuite de ne-ruşi trece drept mai puţin condamnabilă, fiind desfăşurată pe uscat, nu pe apă, ca alte puteri coloniale.

Şi islamul, tot pe uscat s-a extins, de a ajuns până în Sudul Franţei (sec. VIII).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: