Comisia Europeana intentioneaza sa propuna supervizarea bugetelor nationale la Bruxelles si reguli privind cheltuielile bugetare. Cum comenteaza politicienii romani o masura care ridica problema cedarii suveranitatii? HotNews.ro a realizat un scurt sondaj printre parlamentarii si europarlamentarii romani. Opiniile sunt impartite chiar in interiorul partidelor: unii cred ca o astfel de masura nu va fi curand adoptata si ridica problema suveranitatii, altii considera ca e o masura necesara.
- Citeste in articol ce spun Theodor Stolojan, Anca Boagiu, Adrian Severin, Titus Corlatean, Mihai Voicu si Norica Nicolai despre intentia Comisiei Europene de a superviza bugetele nationale
- Citesti si Mana de fier a Comisiei Europene in manusa de catifea: Bugetul national va fi aprobat intai de Bruxelles, apoi de parlamentul national, comentariu semnat de Anne Marie Blajan
Theodor Stolojan
Foto: AGERPRES
- Anca Boagiu, senator PD-L: Comunicarea Comisiei Europene vine intr-un moment extrem de greu pentru Uniunea Europeana, moment amplificat de criza fara precedent prin care trece Zona Euro si care a fost temporar ajustat de decizia ECOFIN de a constitui Fondul de peste 500 de miliarde de euro. Este clar ca prevederile Pactului pentru Crestere si Stabilitate au fost incalcate ani la randul de statele Uniunii Europene desi incadrarea in tintele bugetare convenite in acest Pact ar fi prevenit actuala criza economica europeana. Criticii acestei noi abordari a guvernantei economice europene acuza incalcarea principiului suveranitatii statelor nationale, dar trebuie sa avem in vedere ca pe de o parte mecanismul de peer-review este practic un aviz consultativ, deci nu obligatoriu si pe de alta parte traim momente cu adevarat exceptionale. Romania trebuie sa participe activ la aceasta dezbatere pentru ca decizia finala care se va lua in Consiliul European va afecta politicile bugetare si macroeconomice ale tarii noastre de acum incolo. Prin introducerea principiului Semestrului European si prin obligativitatea trimiterii Programului de Convergenta in prima parte a anului Romania va trebui sa isi disciplineze si mai mult politicile bugetare. (...) Din toate aceste motive, propunerile Comisiei Europene privind intarirea guvernantei economice europene trebuie dezbatute urgent in opinia publica romaneasca inainte ca acestea sa ajunga in forurile decizionale europene.
Adrian Severin
Foto: Rompres
- Titus Corlatean, senator PSD: Politica fiscala este o politica nationala si tine de suvernitatea fiecarui stat in parte. E adevarat ca, in contextul crizei si in corelare cu situatia Greciei, trebuie acordata o atentie sporita tarilor membre UE si o politica europeana mai stricta, dar de aici pana la a interveni in actul guvernarii fiecarui stat in parte este o cale lunga care, in opinia mea, va intampina o solida rezistenta. Trebuie cautate solutii si masuri privind fiscalitatea europeana, dar personal, ma indoiesc ca se va accepta o astfel de propunere. Nu cred ca trebuie cedat dreptul suveran al statelor si al parlamentelor nationale, dar trebuie impuse criterii mai dure de verificare a acestora.
Norica Nicolai
Foto: Rompres
- Daniel Budurescu, deputat PNL: Ca roman, nu sunt, teoretic, de acod cu o astfel de intentie a Comisiei Euroepne, dar analizand situatia actuala a Romaniei care, dupa 20 de ani, nu a reusit sa se reformeze, ba mai mult a intrat in colaps, as inclina spre o astfel de masura. Trebuie insa sa asteptam sa vedem daca aceasta propunere va fi acceptata si de celelate tari membre, avand in vedere ca aici se risca pierderea suveranitatii fiecarui stat. Probabil ca ideile la Comisia Europeana sunt coapte, sa spun asa, si in clipa in care se fac astfel de propuneri, probabil exista si o baza. Trebuie sa asteptam.
- Mihai Voicu, deputat PNL: La modul in care se cheltuiesc banii pe achizitii si contracte, poate Romania ar avea nevoie de un astfel de control pe perioada de criza. Nu pot sa va spun mai multe pentru ca nu am cunostiinta de informatia de care spuneti. Am sa ma documentez.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca intentioneaza sa propuna o supraveghere a bugetelor nationale. " In ultimele luni am lucrat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust (...)Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare"
6 comentarii :
Exact la asta m-am gandit si eu:
incepe testarea bizonului.
Zilele trecute am auzit vorbind un copchil de bani gata de 24 de ani, taica-su mare bogatas pe la Ploiesti, intr-un domeniu legat de gaze,cred:
cum ca ce mari si puternici sunt rusii, ca daca au chef inchid robinetul de la gaze.Era asa de bine instruit de taica -su ca nici nu mai avea nevoie de scoala.
Povestea cum din greseala si-a cumparat o pereche de pantofi de 2700 ron si ca pana la urma i-a platit taica-su.
Am crezut ca n-aud bine.
Zicea ca ce tot se vorbeste de Rosia MOntana,?ca acolo nici nu este aur,etc...
M-am infipt in el de nu s-a vazut
Se lasă rău... mi-e că pe caldarâm or să se găsească ori creierii şi maţele noastre, ori ale lor. Deja suntem specii diferite.
Da, se ascut diferentele.
Problema cea mai mare ca ei ( ceilalti) au acumulat bogatie pentru cateva generatii iar noi,majoritatea traim de azi pe maine.
Am tot dat in ultimele zile de ideea confiscarii averilor.Pai asta se va face cu moarte de om ....
Vine scadenţa, totul este ca majoritatea să îşi dea seama şi să fie activă. Până acum a mers cu simulări, de acum e real...
Putin și Medvedev stau de vorbă.
- Trebuie să desființăm fusurile astea orare, creează numai probleme, spune Putin.
- De ce? întreaba Medvedev
- Păi sun la Beijing să-i felicit, și-mi spun că e mâine, sun la Varșovia să exprim condoleanțe și-mi spun că avionul încă n-a decolat...
Citisem undeva că invazia ruşilor spre teritoriile locuite de ne-ruşi trece drept mai puţin condamnabilă, fiind desfăşurată pe uscat, nu pe apă, ca alte puteri coloniale.
Şi islamul, tot pe uscat s-a extins, de a ajuns până în Sudul Franţei (sec. VIII).
Trimiteți un comentariu