13 aprilie 2010

Transcript emisiune Traian Băsescu - B1TV ( "Naşu") din 12 aprilie 2010




Via PDL SENAT :

ORA: 20:00
MODERATOR: RADU MORARU
INVITAT: TRAIAN BĂSESCU

Radu Moraru: Deci practic acest discurs si ce urma să facă domnul Kaczynski, urma să dea zilnic niste lovituri istorice adversarilor săi, care multi dintre ei pot fi acuzati că au fost tăcuti de-a lungul istoriei. Sunt convins că Polonia nu moare, nu se predă, sunt un popor fabulos. Vă multumesc. Luăm o scurtă pauză. Presedintele României a sosit. În câteva minute vom fi în direct. O lume întreagă, miliarde de oameni discută în aceste zile despre tragedia poloneză, un subiect care sunt convins că niciunei
tări nu îi convine, niciunui sef de stat, pentru că este un subiect delicat, un subiect în care, dacă nu vor avea grijă, vor da nastere la speculatii si la alte nebunii. Bună seara, domnule presedinte.
Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit si "La multi ani!", pentru că nu ne-am văzut anul ăsta, dumneavoastră. si telespectatorilor.
Radu Moraru: Christos a Înviat!
Traian Băsescu: Adevărat a Înviat!
Radu Moraru: V-am văzut prezent la Ambasada Poloniei, v-am văzut prezent si într-un alt moment. V-ati speriat când ati văzut ce se poate întâmpla nu doar unui sef de stat, ci unei elite a unei tări?
Traian Băsescu: Este greu să te mai sperii la 58 de ani, 59 de ani cât am eu, însă m-a marcat. M-a marcat cu atât mai mult cu cât, sincer vorbind, probabil presedintele Poloniei este unul dintre sefii de stat si de guvern cu care am avut cele mai consistente discutii. Si vă pot spune că ne întâlneam întotdeauna si într-un punct comun legat de istoria noastră comună, Pactul Ribbentrop - Molotov, care a afectat ambele tări – sigur Polonia a fost mult mai greu afectată, dar si România are consecinte care nu s-au sters nici acum. Si dacă veti privi ultimul document pe care l-am semnat cu presedintele Kaczynski, acel Protocol legat de Parteneriatul Strategic româno-polonez, problematica legată de Est si de securitate, si fără să fie mentionat Pactul Ribbentrop - Molotov, dar mentionându-se ca obiective comune, toate elementele care acum sunt asa cum sunt ca efect al Pactului Ribbentrop - Molotov se găsesc în acel parteneriat strategic. As putea spune că, din punctul meu de vedere, ca si coleg al presedintelui Kaczynski, eu am o frântură din testamentul său politic, pe care îmi propun să o duc mai departe.
Radu Moraru: Interesant. Ne veti spune si nouă, o veti scrie ?
Traian Băsescu: Este public... Nu, nu-i public documentul. Abia Planul de actiune va fi public. Documentul a fost semnat anul trecut si Planul de actiune, la care se lucrează, de altfel, de câteva luni de cele două guverne, va fi făcut public.
Radu Moraru: L-am cunoscut mai putin pe presedintele Poloniei, dar semănati în anumite privinte, în anumite discursuri publice.
Traian Băsescu: Poate la înăltime.
Radu Moraru: La înăltime nu-mi dau seama. V-ati înteles bine? Ne puteti spune despre el ca om, ca polonez?
Traian Băsescu: Da, am avut o relatie foarte bună cu el, mai ales că are niste rădăcini românesti de care si-a adus aminte ori de câte ori a fost la Bucuresti sau ori de câte ori am fost la Varsovia, iar sotia lui, o femeie foarte caldă. Îmi povestea sotia că au fost împreună la Stavropoleos si nu mai termina vizita de acolo. A discutat foarte mult cu măicutele de la Stavropoleos. Părintele Marchis nu era si, atunci, s-a derulat un protocol mai... precum acasă. Însă si rădăcinile din familia dânsului, cu legături în România, l-au făcut un apropiat al nostru...
Radu Moraru: Da, un bunic si un străbunic al său sunt îngropati aici, la Bucuresti.
Traian Băsescu: Da, da.
Radu Moraru: Sau în România. Unul dintre ei, sigur, în Bucuresti.
Traian Băsescu: La Bucuresti amândoi.
Radu Moraru: Credeti că era... sau l-ati simtit ca un patriot, ca un polonez adevărat, un continuator al traditiilor de lideri polonezi?
Traian Băsescu: Pe primul plan al activitătii dânsului, dincolo de consolidarea în interiorul Uniunii Europene si al NATO, dar temă de primă mărime a fost legată de recuperarea istoriei. Si cred că toti sefii de stat din această regiune, care au lucruri neîmplinite legate de istorie, au în modul lor de actiune si actiuni care vizează recuperarea istoriei, măcar din punct de vedere moral. Iar Kaczynski a fost unul dintre acesti politicieni extrem de ancorat în vointa de a recupera istoria reală a Poloniei.
Radu Moraru: L-am văzut în două pozitii destul de dure, si anume euroscepticismul prin declaratii dure, si l-am văzut apoi prin acea vizită de solidaritate cu Georgia. Nu-i cam mult, totusi, pentru o tară care vrea să fie partener si cu UE si cu Rusia si să aibă relatii...?
Traian Băsescu: Nu. Dar Kaczynski n-a fost un eurosceptic, dimpotrivă. Însă, la negocierea noului tratat, a acelui tratat care astăzi se numeste tratatul de la Lisabona, a avut puncte de vedere extrem de puternice legate de pierderea de suveranitate în interiorul UE. Sigur, până la urmă, a trebuit să îsi acomodeze punctul de vedere cu viziunea majoritătii. Spre exemplu, una din temerile majore ale presedintelui Kaczynski a fost legată de înfiintarea Serviciului de politică externă al UE, si până când nu s-a convins că asta nu va afecta consistent politica externă a statelor din interiorul UE, a fost extrem de refractar aici, de retinut. Cum retinut a fost si cu privire la introducerea votului majoritar în Consiliu.
Radu Moraru: Vă întreb acum despre tragedie. Aveti vreo explicatie, ati discutat cu expertii români, stiti ce s-a întâmplat acolo? Ati fost comandant de navă, nu de aeronavă.
Traian Băsescu: Nu, nu m-as lansa în niciun fel de speculatii. Cred că, până la urmă, se va confirma eroarea umană. Si aici as face o paranteză: am văzut că s-a deschis cu această ocazie si dezbaterea publică despre aeronava pe care eu o folosesc - este mai veche decât a lui Kaczynski...
Radu Moraru: Eu cred că e cea mai veche aeronavă de presedinte din
Comunitatea Europeană.
Traian Băsescu: Da. tupolev-ul cu care a zburat presedintele Kaczynski era fabricat în '90.
Radu Moraru: Al dumneavoastră. e în 70 si cât?
Traian Băsescu: În '74. Deci, împlineste 36 de ani în curând.
Radu Moraru: Multi înainte să-i dorim!
Traian Băsescu: Dar vreau, exact pentru a clarifica acest lucru: este un avion foarte sigur; un avion sigur, în care mă urc cu certitudinea că ajung acolo unde mă duc. Sigur, nu vreau să îmi bat joc de inteligenta celor de meserie, care stiu că sistemele cu care poate fi modernizat nu sunt sistemele de vârf, pentru că însesi baza tehnică a avionului nu mai permite adaptarea sistemelor de vârf.
Radu Moraru: Nu putem pune de la ultimul Boeing sau Airbus...
Traian Băsescu: Nu putem pune echipamente, spre exemplu, pentru aterizare pe vizibilitate zero. taromul are astfel de echipamente pe parte din avioanele lui, acesta nu poate ateriza pe vizibilitate zero. Mai sunt micile probleme, că nu se mai găsesc piese de schimb pentru el.
Radu Moraru: Nu se fac la strungul românesc, cum făceam la Dacii pe vremuri, nu?
Traian Băsescu: Nu, însă este un avion sigur, pe fond.
Radu Moraru: Stiu, dar stiu că nu prea vă primesc pe aeroporturile din Europa decât cu derogare, fiindcă sunteti dumneavoastră.
Traian Băsescu: Nu, cu mine la bord avionul poate ateriza.
Radu Moraru: Poluează fonic.
Traian Băsescu: Da, da.
Radu Moraru: Dar nu ne facem de râs, totusi, că zburăm cu gălăgia asta de avion?
Traian Băsescu: Domnule Moraru...
Radu Moraru: Stiti de ce vă întreb, pentru că uitati, si în Polonia premierul s-a opus achizitionării unui avion si dacă achizitiona un avion, poate că acel avion - poate, spun - putea să evite o astfel de tragedie? Zic poate, că astea sunt suspiciunile. La noi tot premierul s-a opus, dar premierul tăriceanu.
Traian Băsescu: Nu, deci cred că...
Radu Moraru: Ati văzut că ministrul apărării a propus, "domnule, hai să nu mai fim..."
Traian Băsescu: Si celălalt ministru al apărării, Melescanu, si dânsul a propus înlocuirea avionului. Deci si Melescanu...
Radu Moraru: Dumneavoastră ati fi, de exemplu - vă întreb ca un cetătean până la urmă, că sunteti seful statului si as dori ca seful statului, indiferent cine e, să călătorească sigur, să nu avem si noi tragedii. Ati fi totusi pentru - nu? – achizitionarea unui avion?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, dacă vor fi tragedii, nu vor fi din cauze tehnice. Ca să fie foarte clar. Deci, acest avion - si este bine ca românii să stie - este un avion sigur si voi zbura cu el până când România va avea conditii să aibă un alt avion.
Radu Moraru: Dumneavoastră ce piloti aveti? Militari, civili, tineri?
Traian Băsescu: Ati atins un subiect delicat si aici o să fac o interventie la premierul Boc, să... n-am vrut să creez o exceptie; spre exemplu, doi din cei trei piloti ai aeronavei nu mai sunt salariatii Romavia. O dată cu legea care interzice pensia si salariul, cei doi piloti, care au peste 60 de ani amândoi, au trebuit să plece la o companie privată, la un SRL, si Romavia îi închiriază când eu zbor sau îi închiriază pentru pregătirea aeronavei, să facă zborurile de încercare, deci....
Radu Moraru: Deci legea e nedreaptă pe ici, pe colo.
Traian Băsescu: Nu stiu, parcă mi se pare putin în neregulă ca pe aeronava prezidentială să închiriezi piloti de la un SRL.
Radu Moraru: Part-time, cum se zice asa.
Traian Băsescu: Da. Însă nu am vrut să se creeze o exceptie.
Radu Moraru: Dar sunt... aveti încredere, nu sunt la 60 de ani, poate, prea obositi?
Traian Băsescu: Puteti sa îmi spuneti ce alti piloti de Boeing 707 mai există în România?
Radu Moraru: E adevărat că... da.
Traian Băsescu: Sunt pilotii originali ai aeronavei.
Radu Moraru: Da. Dar dumneavoastră decideti peste capul comandantului de aeronavă? Că s-a tot spus, au fost speculatii...
Traian Băsescu: Am auzit această dezbatere. Să stiti că numai un presedinte iresponsabil s-ar băga peste...
Radu Moraru: Deci nu credeti în varianta: Kaczynski intră în cabină si spune, "Aterizati!"
Traian Băsescu: Nu. Mie mi-au spus anul trecut, când veneam de la Bruxelles sau nu stiu de unde veneam, au spus "nu putem ateriza pe Otopeni" si am fost foarte relaxat, întrebându-i: "dar unde putem ateriza?" si au spus, la Sibiu; foarte bine, la Sibiu, asta e. Deci nu-i...
Radu Moraru: Si v-a întâmpinat Iohannis atunci? De curiozitate, era Iohannis, vă astepta?
Traian Băsescu: trebuie să... Nu, că n-a stiut nimeni, că veneam dinspre vest, am trecut foarte aproape de Sibiu, ni s-a spus e închis Otopeniul si au spus că singurul aeroport pe care putem ateriza e Sibiul. Foarte bine, până la Sibiu, dormim aici.
Radu Moraru: Dar vi s-a întâmplat vreun incident aviatic de când zburati?
Traian Băsescu: Nu în mod deosebit, o singură dată a curs niste combustibil din rezervor.
Radu Moraru: Dar asta la sol.
Traian Băsescu: Dar pe urmă l-au lipit, la voiajul următor l-au lipit, că au intrat în rezervor si au pus mastic pe... Si altădată s-a fisurat un hublou de la cabina pilotilor, sigur că m-au informat că s-a întâmplat, că exista riscul să se spargă.
Radu Moraru: Erati în zbor si ati...
Traian Băsescu: Veneam din China.
Radu Moraru: Si ati... n-ati aterizat de urgentă?
Traian Băsescu: Nu, au găsit o solutie, să zboare mai jos, cu viteză mai mică, să nu creeze presiune suplimentară si am venit până acasă.
Radu Moraru: Da. Bun, veti fi?... Mă întorc la momentul tragic.
Traian Băsescu: Dar astea sunt întâmplări, aduceti-vă aminte că avioane noi – nu vreau să spun numele companiei, de câte ori dati dumneavoastră pe televiziuni că s-a fisurat un hublou si a rămas să-l înlocuiască, n-a mai decolat sau...
Radu Moraru: Da, sau au aterizat de urgentă.
Traian Băsescu: Sigur.
Radu Moraru: Mă întorc la momentul acesta al tragediei. E incredibil ce trăiesc polonezii, o elită - guvernatorul Băncii Nationale, sefii armatei, seful Biroului National de Servicii Secrete - funeraliile înteleg că vor fi sâmbătă.
Traian Băsescu: Probabil sâmbătă, încă nu s-a stabilit definitiv, eu cred că se asteaptă găsirea corpului sotiei presedintelui.
Radu Moraru: A fost găsit, cică, nu sunt siguri, că e o informatie dată, tot asa, la repezeală. A fost identificat, vedem dacă se confirmă, trebuie ca cineva să îl recunoască si apoi să-l aducă.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Veti fi prezent la... nu stiu cum se ...
Traian Băsescu: Dacă se va face o ceremonie deschisă sefilor de stat, cu certitudine voi fi acolo.
Radu Moraru: Credeti că vor fi prezenti si Obama - că s-a tot vorbit ce declaratii a dat presedintele Obama...
Traian Băsescu: Cred că orice sef de stat va putea si nu va avea probleme extraordinare, va fi acolo.
Radu Moraru: Am înteles. trecem si pe politică internă putin, că mai avem după aia pe politică externă, cu scutul, cu StARt - sau să rămânem la politică externă, mă gândesc.
Traian Băsescu: Cum vreti.
Radu Moraru: Cu scutul acesta, e bun scutul ăsta în România? Acum, vedeti, îl legăm, că el a fost mutat din Polonia, Cehia, a fost mutat la noi, aici.
Traian Băsescu: Da, dacă vă aduceti aminte, în septembrie, presedintele Obama a comunicat că SUA au altă optiune, comparativ cu cea initială, cu privire la scutul antirachetă si trebuie să vă spun că noi am fost una din tările care a cerut schimbarea optiunii.
Radu Moraru: Deci ceea ce părea o veste, să zicem, delicată, sau poate chiar proastă, pentru polonezi si cehi, pentru noi era o veste bună.
Traian Băsescu: Da, acum este la fel de bună pentru polonezi si cehi, în schimb a devenit bună si pentru noi. Prin amplasarea elementelor de scut în Polonia, practic, teritoriul României nu era acoperit integral, doar putin din partea de vest a tării era protejată de eventuale lovituri cu rachete balistice sau rachete cu rază lungă de actiune. În momentul de fată, prin noul proiect, este în mod egal protejată si România, si Polonia, iar vectorii care vor fi amplasati pe teritoriul României, circa 24, vom vedea numărul, până la urmă, nu sunt destinati doar protejării teritoriului României, ci tot sud-estul Europei, zonă...
Radu Moraru: Incluzând si Polonia, si...
Traian Băsescu: Incluzând si Bulgaria, Grecia, turcia, care nu erau protejate dacă rachetele ar fi fost amplasate în Polonia.
Radu Moraru: A, în sensul ăsta, al completării, da. Bun, dar atunci ce-i cu StARt 2? StARt 2, acest atât de negociat, de greu semnat între Medvedev si Obama, de ce s-a semnat atât de greu? El e în completarea acestui scut?
Traian Băsescu: Nu, sunt lucruri diferite, este vorba de reducerea numărului de focoase nucleare la dispozitia celor două mari puteri nucleare, pentru că mai sunt puteri nucleare, dar cu un număr de focoase nucleare nesemnificativ în raport cu ce au cele două mari puteri nucleare.
Radu Moraru: De ce America dorea atât de mult si Rusia a tot negociat?
Traian Băsescu: Eu cred că amândouă au dorit foarte mult reducerea numărului de focoase, pentru că e un număr fix de focoase, numai că modernizarea continuă a acestor focoase este costisitoare, în primul rând. În al doilea rând, era un exces de armament nuclear, care există si acum, va dura până când ambele tări vor ajunge la 1550 de lovituri nucleare, de focoase nucleare, deci va fi un timp de executare a acestei reduceri sub control...
Radu Moraru: Pentru România cum e? Că e deja prea specific. E de bine sau e de rău că s-a semnat si StARt 2?
Traian Băsescu: Orice armă nucleară care nu mai există este bine pentru toti, inclusiv pentru România si trebuie spus că este evident că semnarea unui asemenea acord înseamnă încredere între cele două mari puteri nucleare.
Radu Moraru: Pot să vă întreb atunci ceva, ca o paranteză? Mi s-a părut usor neasteptat anuntul dumneavoastră din ianuarie, cred, legat de amplasarea...
Traian Băsescu: Februarie, 4 februarie.
Radu Moraru: ...noului scut. Era o decizie de mult stiută, asteptată?
Traian Băsescu: Da, da. Da.
Radu Moraru: Deci stiati, adică nu a fost ceva, v-a sunat Obama si a spus: "De mâine..."
Traian Băsescu: Cadenta a fost următoarea: în septembrie, presedintele SUA a anuntat schimbarea optiunii de protejare a teritoriului statelor membre NAtO. În octombrie a venit vicepresedintele Biden si dincolo de conferinta de presă si ceea ce a înteles presa, a venit Biden să îl sustină pe unul sau pe altul din candidati. În fapt, el a venit cu mesajul amplasării scutului, a elementelor de scut, pe teritoriul României. Asta a fost discutia de fond si principala problemă. A plecat înapoi cu punctul meu de vedere. Dacă vă aduceti aminte, era o perioadă extrem de dificilă, nu aveam guvern...
Radu Moraru: Da.
Traian Băsescu: Aveam ministru interimar la Externe. Practic, nu am avut un cerc...
Radu Moraru: Nu se stia, ... nici ei nu stiau cine va fi presedinte, până la urmă.
Traian Băsescu: Nu asta e esential. Nu am avut un cerc de politicieni cu care să mă consult. Dar stiam politica noastră generală. Abia după instalarea guvernului am pregătit membrii CSAt pentru o astfel de eventualitate, în baza a ceea ce discutasem cu vicepresedintele Biden în luna octombrie.
Radu Moraru: Deci nu a fost un anunt pripit, asa, ca o surpriză pentru toată lumea.
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: De exemplu, i-ati surprins pe rusi în momentul...
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: ...sau pe polonezi sau pe altii, când ati făcut anuntul?
Traian Băsescu: Pe polonezi, probabil, da. Dar pe rusi, sigur nu. De aceea si reactia lor a fost mai mult din...
Radu Moraru: Căldută.
Traian Băsescu: ...din mediile de linia a doua, neinformate. Nu au existat reactii la nivelul presedintelui Medvedev sau la nivelul premierului Putin.
Radu Moraru: Sau poate că si nivelul doi, trei, au zis: 'hai să reactionăm un pic, asa, că dă bine să reactionăm".
Traian Băsescu: Bun, nu a fost... Probabil ati văzut ultima declaratie a ministrului de externe Lavrov, care este edificatoare din acest punct de vedere. Elementele de scut antirachetă din România nu sunt un pericol, dar vor fi atenti.
Radu Moraru: Deci noi nu am fost o monedă de schimb în negocierile cu StARt, cu România sau cu...?
Traian Băsescu: Nici vorbă si vă pot spune acum si principalele două subiecte ale întâlnirii de la Praga cu presedintele Obama. Au fost speculatii, presedintele Obama a chemat numai "noua Europă", nu si "vechea Europă" la Praga, discută numai... Nu. Presedintele Obama stia foarte bine sensibilitatea tărilor din Est la fosta politică, poate actuală si acum, dar nedeclarată, a sferelor de influentă. Si a vrut în primul rând să ne asigure că tările din centrul si estul Europei nu au fost...
Radu Moraru: Abandonate.
Traian Băsescu: ...obiect de troc pentru realizarea StARt 2, a acordului...
Radu Moraru: Deci erau aceste suspiciuni că pentru o relatia foarte bună cu Rusia... Obama să stiti că e acuzat în SUA, de foarte multi republicani, că prea face pe plac Rusiei, inclusiv comunitatea poloneză, puternică în SUA, sunt peste 1 milion si ceva, dacă nu vreo 2 milioane de   Uniunea Sovietică invada Polonia, a anuntat chestia aia cu scutul. Adică a fost ceva...
Traian Băsescu: Astea sunt chestiuni, stângăcii specifice oricărei administratii. Uitati-vă...
Radu Moraru: De început, spuneti, sau...
Traian Băsescu: Nu de început, uitati-vă la Departamentul meu de comunicare, care, legat de semnarea StARt, a spus "Vladimir Medvedev si Barack Obama", nu? Deci este o stângăcie, o neatentie. Nu cred că au vizat...A fost o coincidentă absolut
întâmplătoare anuntul administratiei Obama...
Radu Moraru: Deci nu a fost un mesaj.
Traian Băsescu: Nu, nici vorbă.
Radu Moraru: Deci Obama s-a întâlnit, am înteles... M-a sunat un disident de la Realitatea tV si a zis că, de fapt, de aceea v-ati întâlnit pentru că Obama a venit să vă arate avioanele alea F16 pe care vrea să vi le vândă. Ati vorbit si de aceste lucruri?
Traian Băsescu: Nu, nu a fost subiect de discutie si nu e, cred, nici atributiunea mea, nici a presedintelui Obama să discutăm F16 în uz, legat de achizitii. Asta e o treabă a Ministerului Apărării Nationale. Nici vorbă. Nu putea fi un asemenea subiect pe agenda discutiilor.
Radu Moraru: Dar si CSAt-ul a ajuns la o discutie, la o concluzie.
Traian Băsescu: Sigur că da. CSAt-ul a avut optiunea armatei, a adoptat-o, si vă si spun de ce a adoptat-o: pentru că, din punctul nostru de vedere, al civililor, era singura căreia îi puteam face fată financiar. Nici acesteia nu-i putem face fată financiar în mod corespunzător, pe exigentele anuntate deja de americani, dar Ministerul Apărării intră într-un proces de negociere cu Statele Unite pentru ca plata să se facă esalonat si asa mai departe.
Radu Moraru: Sunt prietenii nostri, totusi. Si noi suntem prietenii lor în Irak, Afganistan...
Traian Băsescu: Da, asa este.
Radu Moraru: Alte lucruri discutate. Ati avut si altfel de discutii, despre care vom vorbi mai mult?
Traian Băsescu: Da, Afganistanul. A fost un subiect extrem de important. Si aici poate că este un moment în care eu să explic optiunea noastră. România nu are niciun motiv să facă frumos în fata Washington-ului. Si nu ne-am mărit numărul de trupe nici ca să mă primească Obama, nici ca să-mi dea vreo decoratie. Nu. În Afganistan noi avem o zonă de responsabilitate. toate analizale ne arătau că zona de responsabilitate pe care o avem este o zonă extrem de riscantă, dacă nu ne consolidăm efectivele. Numărul de militari pe care îl avem...
Radu Moraru: Ce înseamnă asta? Chiar o zonă geografică pe care trebuie să o acoperim?
Traian Băsescu: Da. Noi acoperim zona Zabul si avem în responsabilitate 100 si ceva de kilometri de infrastructură de transport, singura pe care se poate face aprovizionarea trupelor.
Radu Moraru: Pe care trebuie să o păzim practic.
Traian Băsescu: Plus zonele laterale. Suntem în apropierea frontierei cu Pakistanul, într-o zonă extrem de dificilă, si numărul de militari pe care îl aveam în zona de responsabilitate asumată punea situatia efectivelor pe care le aveam acolo în dificultate. Nouă nu ni se măresc misiunile. Rămânem exact cu aceleasi misiuni pe care le aveam până astăzi si ne vom mări efectivele pentru a ne proteja chiar trupele noastre.
Radu Moraru: Dar nu credeti că este si multă ipocrizie pe tema asta în România? Pentru că, pe de o parte, am vorbit cu atâtia militari, aproape toti îsi doresc să meargă pe asemenea fronturi, din mai multe motive, inclusiv financiare, iar pe de altă parte, sunt o graoză care acuză... Repet, dacă întrebăm militarii, cred că 90% ar dori să participe la asemenea operatiuni. Nu vi se pare că e multă ipocrizie atunci când sunt victime, când sunt tragedii?
Traian Băsescu: trebuie să recunoastem că, totusi, fată de ce fac politicienii în alte tări legat de participarea armatelor din tările lor în teatre de operatii ca Afganistan sau cum a fost Irakul, este infinit mai zgomotos decât ceea ce se face la noi. La noi, încă există o solidaritate a clasei politice legată de obiective majore. Iar noi avem ca obiectiv, în primul rând, consolidarea reputatiei noastre în interiorul NAtO si în al doilea rând, îndeplinirea misiunilor asumate. Domnule Moraru, mie mi-ar fi fost foarte usor când am venit în functia de presedinte să spun: 'Domnule Iliescu, domnule Adrian Năstase, ati băgat armata română în Irak si în Afganistan. Eu o retrag, si aplaudati-mă popor român!' As fi fost un presedinte ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru.
Traian Băsescu: "Eu o retrag si apalaudati-mă popor român". As fi fost un presedintele ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru, pentru că în 2003 ne-am angajat la niste misiuni. Slavă Domnului, am dus-o până la capăt pe cea din Irak, sperăm s-o ducem până la capăt si pe cea din Afganistan. Sigur că sunt costuri, costuri materiale, costuri în vieti omenesti. Până la urmă, suntem în NAtO. Am vrut să fim în NAtO si este cea mai sigură pozitie a noastră, aceea de membri ai NAtO.
Radu Moraru: Si astăzi, pe ce se întâmplă în lumea asta, că aveti mai multe informatii ca noi, credeti că e optiunea corectă pe acre am luat-o?
Traian Băsescu: Este singura optiune pe care o aveam pentru a ne garanta securitatea. Si uitati-vă, sper că sunt destui români care au imaginea hărtii, măcar în regiunea noastră. Afganistanul nu e atât de departe. Nu e atât de departe si fostul spatiu ex-sovietic, în general un spatiu musulman, este un spatiu predispus la absorbi celule extremiste si a dezvolta extremismul. Si nu spun că asta este efect al religiei, nu. Sunt ideologi...
Radu Moraru: Zone sărace...
Traian Băsescu: Exact. Si spatiul ex-sovietic este extrem de predispus la preluarea elementului terorist. Iar dacă NAtO nu reuseste să înfrângă talibanii, dar si celule teroriste în Afganistan si Pakistan, sunt doi pasi până la Caspică si până la Marea Neagră. Sunt tări musulmane: turkmenistan, Uzbekistan...
Radu Moraru: teoria conspiratiei spune că ăstea sunt teme false - terorismul... asa, ca să...
Traian Băsescu: Da, tocmai era o temă falsă uciderea la metroul din Moscova a zeci de oameni. tocmai a fost o temă falsă 9 septembrie în SUA...
Radu Moraru: 11 septembrie. Ei scriu data invers, da...
Traian Băsescu: 11 septembrie, da. tocmai sunt teme false atentate teroriste, atentatele teroriste de la Madrid de acum câtiva ani. Deci, nu este nici o poveste, este o realitate. Din păcate, acest fenomen în crestere al terorismului a prins armatele NAtO nepregătite să îi facă fată, armate regulate, obisnuite sau isntruite să stea fată în fată cu inamicul, cum au stat în Irak. Când stau fată în fată cu alte armată le trebuiesc câteva zile să rezolve, urmează pe urmă lupta de gherilă.
Radu Moraru: Vă dau o stire de ultimă oră, sunt sigur că n-o stiti, că n-aveti telefonul aici, s-a întâmplat acum, Breaking News: Costiniu, Căsuneanu si Locic au fost eliberati. Deci s-a dat probabil verdictul la Curtea Supremă. De data asta, colegii ăia... a fost cu 9 judecători din ce stiu eu. O să vedem stirea. E un mare scandal în România si vă spun ce spune gura lumii, am vorbit cu foarte multi oameni în perioada asta...
Traian Băsescu: Gura lumii slobodă.
Radu Moraru: Nu, dar oamenii să stiti că au un bun simt, ca si în alte dăti. Două lucruri spun. Primul, si n-are legătură cu Voicu: "Domnule, noi l-am ales pe Traian Băsescu , dar a venit PD-L si guvernul în locul acestor alegeri", adică oamenii, oarecum, vă asociază, desi au fost alegeri prezidentiale, cu guvernarea si cu Emil Boc. Si doi, în cazul Voicu "să sperăm că se si termină acest film, că dacă nu, atunci s-a dus naibii orice sperantă în justitie". Întreb cu a doua, credeti că această poveste poate contribui la curătenia justitiei în societate?
Traian Băsescu: Domnule Moraru, hai să punem evenimentul ăsta în filmul lui real, pentru că toată lumea vorbeste de cazul Voicu, Costiniu, Căsuneanu, Locic. El nu a fost o tintă pentru institutiile statului. Efectul Voicu, si când spun Voicu înteleg tot ce se întâmplă, a fost un efect colateral al unei cu totul alte actiuni a statului. Dacă vă aduceti aminte, au fost doi ministri de interne care au plecat foarte repede. Lumea si-l aduce aminet pe Gabriel Oprea, dar uită că la sapte zile după plecarea lui Oprea a plecat al doilea ministru pe care l-am numit, pe Liviu Dragnea.
Radu Moraru: Dacă la primul aveam un motiv, numirea la Doi si un sfert a domnului Ardelean, la al doilea n-am aflat niciodată...
Traian Băsescu: Da, dacă o să spună el, foarte bine. Dacă nu, o să-i amintesc eu, dacă el nu spune, de ce a demisionat. Doi ministri care au refuzat să facă un joc al unor numiri la structuri de sigurantă a statului, până la urmă, asa cum sunt ele, servicii departamentale, cele din Ministerul de Interne, nu servicii nationale, ca SRI si SIE...
Radu Moraru: Dar totusi, un serviciu secret...
Traian Băsescu: Sunt servicii de informatii. Nimeni nu se întreabă de ce doi ministri au plecat si mai ales toată lumea uită de Dragnea, care a stat sapte zile ministru de interne, după care a venit la mine dându-mi explicatia de ce îsi prezintă demisia.
Radu Moraru: Credeti că a fost sincer cu dumneavoastră cand v-a spus?
Traian Băsescu: Cred că da, pentru că motivele au fost aceleasi ca la Oprea.
Radu Moraru: OK. Nouă însă ne-a spus atunci, domnule., bugetul, chestii...
Traian Băsescu: Da, poate va spune cândva si de ce a demisionat în mod real. Si aduceti-vă aminte că pe urmă au început niste discutii cu oameni care au arhive, au acces în arhive sau oameni care primeau informatii de la Mos Crăciun. Vă aduceti aminte celebrele... Da, "mă duc, mă asez în pat si vine Mos Crăciun si îmi dă informatii".
Radu Moraru: Spuneti că la asta statul s-a autosesizat.
Traian Băsescu: Structurile statului nu cred în Mos Crăciun.
Radu Moraru: Nu?
Traian Băsescu: Nu. Si de la aceste întâmplări, de la demisiile celor doi ministri, plus de la Mos Crăciun care aducea unui politician în vogă la un moment dat informatii au reactionat structurile statului si au pus sub supraveghere infectia de la Interne.
Radu Moraru: Si asa a căzut în plasă în acest proces de protejare a institutiilor statului de către alte institutii ale statului a apărut si cazul Voicu despre care vă rog să mă credeti că eu am aflat de la televizor, pentru că nu e treaba mea. treaba mea sunt problemele de sigurantă natională, am stiut despre interventia SRI pe problema ce se întâmplă la Interne. În procesul supravegherii si a încercării de a curăta ce se întâmpla acolo a apărut colateral, ca un caz de coruptie, si cazul Voicu, care a mers însă la Parchet. Deci, obiectivul a fost cu totul altul. S-a început de la penetrarea de către oameni care utilizau un serviciu, penetrarea acestui serviciu cu oameni pusi si ati auzit, probabil, public, că ia uite, Blaga, răul ăsta, îi curătă... Sigur că toată clientela aceea sau toti oamenii unuia dintre cei învinuiti, ai domnului Voicu sau cei suspectati au fost scosi din functiile importante în care fuseseră pusi. Dar a fost o operatiune de sigurantă natională. Ce s-a întâmplat pe urmă, mergându-se în cazul Voicu, Căsuneanu, judecătorul Costiniu, Locic, au fost colaterale actiunii principale. Statul a reactionat pe o vulnerabilitate de sigurantă natională.
Radu Moraru: Vă amintesc ceva. Ati spus înainte cu o lună de zile de a fi primul tur al alegerilor, aici la masa asta, ati vorbit de acest Voicu, Mitică Iliescu...
Traian Băsescu: Mitică Iliescu, da.
Radu Moraru: N-ati... Vă întreb, puteati folosi acele informatii în campania electorală?
Traian Băsescu: Numai cele de sigurantă, despre cele legate de coruptie n-am stiut. N-am stiut, nu erau treaba mea.
Radu Moraru: Deci, după aceea le-ati aflat.
Traian Băsescu: Le-am aflat când le-ati aflat si dumneavoastră...
Radu Moraru: Stenogramele...
Traian Băsescu: Când au început să-i cheme la Parchet. Si să nu vă gânditi că la mine vine cineva cu redările discutiilor, mie pe sigurantă mi se prezintă o pagină dimineata...
Radu Moraru: O sinteză, practic.
Traian Băsescu: O sinteză si atât. Este adevărat, tot în baza informatiilor care existau, l-am avertizat pe domnul Geoană, "Să nu îndrăznesti să vii cu Voicu să fie ministru de interne".
Radu Moraru: Asta când?
Traian Băsescu: Când s-a pus problema numirii dânsului, am aflat-o din relatia cu partidele si l-am sunat. Norocul a fost că în Biroul Permanent al PSD, Voicu a pierdut la vot. Dar îl avertizasem pe domnul Geoană să...
Radu Moraru: Deci când erau alegerile, Geoană stia de la dumneavoastră că nu e cazul să vină...
Traian Băsescu: Stia foarte bine, da.
Radu Moraru: Când erau alegerile în interior, să vadă dacă e Voicu sau e Gabriel Oprea.
Traian Băsescu: Stia perfect, da. Stia si eu avertizasem că nu îi primesc jurământul dacă trece prin Parlament.
Radu Moraru: Dar credeti că acest Voicu - noi l-am găsit sublocotenent sau ce era el pe la revolutie, am făcut traseul, cum a devenit el puternic. totusi, până la urmă, e o piesă mică. De unde stie el ce stenograme primiti dumneavoastră, ce ajung la dumneavoastră si de unde stie...?
Traian Băsescu: Dar în primul rând, la mine nu ajung stenogramele. ... Nu ajung.
Radu Moraru: El spune: "transcripturile astea nu ajung la Traian Băsescu".
Traian Băsescu: Nu, nu ajunge niciodată vreun transcript, pentru că nu e treaba mea. treaba mea sunt problemele de sigurantă. Si într-adevăr, când am stabilit cu Serviciul Român de Informatii că infectia de la Interne trebuie scoasă, a fost o actiune care tinea de siguranta natională.
Radu Moraru: Aici v-ati dat acordul. În rest, spuneti că nu stiti de Costiniu, de...
Traian Băsescu: Nu. Eu am aflat de la... când au început să îi cheme la DNA.
Radu Moraru: Întrebare: unul dintre ei, Costel Căsuneanu, e tot dat ca prietenul dumneavoastră.
Traian Băsescu: Asa este, îl cunosc, dar asta nu înseamnă că mă amestesc în treburile justitiei.
Radu Moraru: Nici nu v-a informat cineva: domnule, vedeti că o să fie prietenul dumneavoastră, o chestie delicată?...
Traian Băsescu: Domnule Moraru, si dacă m-ar fi informat, nu puteam spune unui procuror: "Nu vă atingeti de domnul Căsuneanu". Nu puteam.
Radu Moraru: Dar puteati să îl avertizati pe prietenul dumneavoastră?
Traian Băsescu: Nu as mai fi presedintele României dacă as face-o. Cum poti să...
Radu Moraru: Grea situatie.
Traian Băsescu: Cum poti să îti trădezi propriile structuri ale statului? Sunt structurile statului, iar presedintele României e seful statului.
Radu Moraru: Sunteti tot timpul seful statului sau uneori sunteti si prizonier al propriei tări? Dar în sensul bun, în sensul că...
Traian Băsescu: Esti prizonierul functiei, de multe ori.
Radu Moraru: Nu poti face chiar tot ce vrei.
Traian Băsescu: Nu. Si încercările de a mai face câteodată ce doresc...
Radu Moraru: Am văzut că vreti să fiti dictator, dar nu prea v-au lăsat...
Traian Băsescu: Încercările de a mai face câteodată ce îmi doresc, mai un restaurant, mai... sunt întotdeauna esecuri. Asa că...
Radu Moraru: Da. totusi, întrebam, acest Voicu, atât de mic în angrenajul ăsta, cum de e totusi cu atâta fortă? Adică poate el să... Cel mai socant mi se pare judecătorul de la Înalta Curte, pe care îl chema - dădeam exemplul asta, am doi cătei, nici unul nu vine când îl chemi, dacă nu mă port frumos cu el - ăsta venea ca un cătel, nici nu stiu de care, ca să nu supăr căteii.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, nu as vrea să discut cazul colateral de coruptie care a pornit de la o realitate de sigurantă natională.
Radu Moraru: Dar v-a socat ceva în tot ce ati văzut prin presă, dincolo de siguranta natională?
Traian Băsescu: Da, da.
Radu Moraru: Cazul ăsta, asa, telenovela asta.
Traian Băsescu: Da, da, m-a surprins până unde s-a ajuns, a fost o surpriză.
Radu Moraru: Dar nu sunteti totusi un naiv, bănuiesc că aveati bănuieli că la noi, coruptia este de jos până sus.
Traian Băsescu: Nu, eu as da un... as atentiona asupra unui alt lucru. Dacă vă aduceti aminte, am fost un om care i-a sustinut foarte mult pe constructorii români. Si vreau să vă spun că nici Căsuneanu, nici Umbrărescu, nici Euroconstruct nu au lucrat niciodată la Ministerul transporturilor cât eu am fost ministru. Ei au intrat în Ministerul transporturilor în timpul domnului Mitrea, probabil, pe bune contracte, în conditii legale, nu... Asta, ca să clarific tentatia multora de a merge în istoria perioadei când eram ministrul transporturilor. Umbrărescu si Căsuneanu nu au lucrat nici când eram primar general al Capitalei, nu s-au putut apropia de Bucuresti. Euroconstructul l-am găsit din timpul domnului Lis, când eram la Primăria Capitalei, era una din firmele bune, din cele 300 si ceva. După ce am scuturat copacul, au mai rămas sase care să lucreze în Bucuresti si au rămas printre cele sase. Însă asta nu mă... deci i-am sustinut pe constructori foarte mult. Pentru că erau conditii care, practic, scoteau firmele românesti, veneau firmele străine, cu un laptop si un inginer, aveau sute, mii de kilometri de autostrăzi sau de drumuri nationale reabilitate si era conditie să ai experientă ca să faci ceea ce e de făcut. Si la un moment dat i-am sustinut foarte mult. Din păcate însă, unii au ajuns să fie lacomi. Si când pierd licitatii, se duc la instante, blochează lucrările, , încearcă, pe urmă, cu aranjamente, să îsi obtină contracte pe care nu le-au obtinut în licitatie. Si asta m-a supărat profund, m-a supărat si nu vor mai avea în mine un sustinător, până când nu ajung si la etică.
Radu Moraru: Nu, dar cea mai bună dovadă...
Traian Băsescu: Etica de a face o lucrare de bună calitate si de a o câstiga cinstit, nu cu interventie în instante. Credeti că acesta este singurul caz? Nu. Am înteles un mecanism pe care l-au declansat si îi si avertizez public: să se oprească, pentru că nu mai merge.
Radu Moraru: E nenorocirea asta, cu blocajul în justitie. Vă dau cel mai bun exemplu: Satu Mare este un municipiu care a avut primar întotdeauna la putere, că era PSD sau UDMR, având în vedere că ori PSD, ori UDMR tot timpul au fost la putere.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Păi, să stiti că arată dezastruos, de exemplu, Satu Mare. De ce? Că sunt blocate lucrările. Pe când Brasovul, care a avut primar patru ani în opozitie - Scripcaru - care a făcut minuni. Deci, nu tine de guvern, neapărat, când...
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: Dacă edilul stabileste un contact bun cu constructorii... Deci, trebuie să fie si constructorii si edilul.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Dovada cea mai bună este că a sustinut constructorii si drumurile din România arată cum arată. Au si vina mare constructorii.
Traian Băsescu: Categoric, da.
Radu Moraru: Dar magistratii, v-ati explicat, Viorica Costiniu de ce vă ataca dea lungul... era foarte supărată pe dumneavoastră. Acum poate să spună...
Traian Băsescu: Nu e singura...
Radu Moraru: "Traian Băsescu l-a urmărit pe sotul meu, l-a introdus în gura lui Voicu si acum..."
Traian Băsescu: Domnule Moraru, întelegeti că acest efect Voicu, cu tot lantul, a apărut dintr-o întâmplare. Nu ăsta a fost obiectivul SRI. Ei, când au sesizat că apar elemente de coruptie, au trimis la DNA. Ce au făcut procurorii cu informatiile primite de la SRI, vedem.
Radu Moraru: E treaba lor.
Traian Băsescu: E treaba lor. Însă ei au actionat pe un caz de sigurantă natională, pe ce se întâmpla la Ministerul de Interne.
Radu Moraru: Grav ce se întâmpla.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Vă întreb acum de ce spune gura lumii: multe din esecurile locale, vorbesc acum, pe unde mergi prin tară, ale guvernantilor de astăzi - fie că sunt UDMR, că sunt PD-L - vi se pun în cârcă.
Traian Băsescu: Păi, ce, fac eu?
Radu Moraru: Credeti că e corect sau nu?
Traian Băsescu: Păi, cu ce mă ocup eu din administratia locală?
Radu Moraru: Nu vă ocupati, pe de o parte. Pe de altă parte, însă, ati numit Cabinetul Boc IV.
Traian Băsescu: Asta este cu totul altceva si eu nu spun că este cabinetul cu oameni perfecti. Însă este un cabinet care si-a asumat să treacă printr-o perioadă de criză, si-a asumat. Oamenii ăstia nu sunt cei mai fericiti din lumea asta, dar au câstigat. Sigur, au si vrut să fie la putere. Pentru că, aduceti-vă aminte, PSD-ul a dat si a fugit de la putere, a fugit pur si simplu. PNL-ul nu vrea să audă. Ei spun asa: "Stăm în opozitie cât e greu, tocăm la guvern si cu asta basta, e usor să faci politică". Dacă au oameni mai destepti, să vină la guvernare, le-o spun si acum.
Radu Moraru: Interesant.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Deci, nu refuzati...
Traian Băsescu: Dacă stiu ce e de făcut, în mod deosebit liberalii, să vină la guvernare, i-am invitat de atâtea ori. Nu vor să vină, foarte bine, să stea acolo, să-si facă treaba de opozitie, dar nu poti să vrei să fii ca la putere, dar făcând-o pe opozantul. Asta nu se poate. Deci, stau în opozitie, asta le-a fost optiunea, asta le este optiunea, să stea în opozitie...
Radu Moraru: Dar vă asumati si partea negativă a guvernării.
Traian Băsescu: Categoric îmi asum, pentru că eu am desemnat acest guvern.
Radu Moraru: Înseamnă că nu veti câstiga al treilea mandat de presedinte al României.
Traian Băsescu: Nu asta e problema, domnule Moraru.
Radu Moraru: Nu, dar la un moment dat, credeti...
Traian Băsescu: Marea problemă este că se si duce o politică de discreditare a tot ce face guvernul, pe două mari trusturi: pe trustul REALItAtEA si pe ANtENE. Nu le atac, e o constatare. Eu nu mă duc la ei demult...
Radu Moraru: Bine, acolo ati fost acuzat dumneavoastră. de către Radu tudor că - repet, cu subiect si predicat - că dumneavoastră. spălati bani cu Căsuneanu. Când am auzit că seful statului meu, România, spală bani cu Căsuneanu, eu am rămas socat.
Traian Băsescu: A mai fost un domn care mă dusese în trafic de armament, în campanie. Dar tot... Ăstia sunt, asa înteleg...
Radu Moraru: Prinde discreditarea asta? Pielea dumneavoastră. a simtit-o în campania electorală, când se spuneau toate grozăviile?
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: Nu prinde la public?
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: Nu?
Traian Băsescu: Nu. Asta nu. Prind altele, dar asta n-a putut crede nimeni, că...
Radu Moraru: Nu asta. Dar zic, în sensul dacă aceste campanii vor avea si un efect. Că până la urmă, au avut efectul că au mintit poporul cu televizorul, când au spus că presedintele statului este altul decât dumneavoastră., ceea ce ei stiau că nu e asa.
Traian Băsescu: Da. Bun. Pe 50% din români i-au păcălit, pe alti 50% nu i-au păcălit, asta e realitatea.
Radu Moraru: Dacă, la un moment dat, veti fi pus în situatia... Pentru că sunt unii care sunt supărati pe bune.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Adică, domnule, câstigă mai putin. Oamenii nu înteleg reforme, nereforme...
Traian Băsescu: Domnule Moraru...
Radu Moraru: "Domne, câstig mai putin, sunt supărat, ies în stradă".
Traian Băsescu: Domnule Moraru...
Radu Moraru: Sub o presiune socială, un milion de oameni în stradă, bolnavi, cu perfuzii, cu liderii de sindicat, si ei legati la cap si cu perfuzii în mână, cei care erau patroni la REALItAtEA - da? - sub o asemenea... Veti face un gest, la un moment dat, să zicem, de a-l da la o parte pe Emil Boc sau de a face o remaniere sau...
Traian Băsescu: Nu. Atâta timp cât Emil Boc duce procesul de reformă, asa cum poate să-l ducă, pentru că e într-un mediu extrem de ostil: mediu sindical, mediu mediatic - pe cele două trusturi nu se prezintă decât partea cea mai rea si se încearcă, dacă vreti, o demoralizare a populatiei, să nu mai vadă nicio solutie, e pierdută tara, e pierdut poporul. În orice caz, dacă românii vor cădea în această plasă, trebuie să stie că nu vor găsi politicienii care să sacrifice tara. În momentul de fată, partidele aflate la guvernare nu sunt dispuse să sacrifice tara. A sacrifica tara înseamnă să măresti salarii, să măresti pensii, înseamnă să o distrugi. Adică, ce au făcut altii în 2008? Au pregătit situatia extrem de dificilă de astăzi. Ei mizează pe faptul că pe presiune si pe incitarea - pentru că sunt emisiuni în care pur si simplu românii sunt incitati să iasă în stradă.
Radu Moraru: S-au înrăit. Mai degrabă, văd o înrăire, asa...
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Hai să-l înrăim pe român cât putem.
Traian Băsescu: Da. Deci, le garantez că actualul guvern nu va sacrifica tara pentru pace socială.
Radu Moraru: Dar vă întreb ceva, ca o paranteză...
Traian Băsescu: Si eu sunt convins că românii, dacă ar întelege ce fac, dacă ar exista disponibilitatea trusturilor media, să explice: uite unde suntem, fratilor. Si se poate explica foarte simplu: producem mult mai putin decât luăm ca salarii, da? Producem mult mai putin. Dăm salarii si pensii din bani împrumutati. Nu mai poate continua situatia asta. Nu mai poate continua. Păi, vă dau numai un exemplu: 2008 - da? - anul de glorie, în care s-au aruncat bani si cu stânga si cu dreapta.
Radu Moraru: Cu dreapta, către stânga si dreapta.
Traian Băsescu: Da. Cu asa-zisa dreaptă.
Radu Moraru: Sau asa-zisa dreaptă, da.
Traian Băsescu: Pentru că, hai să fim seriosi, cred că trebuie să terminăm si cu povestea asta, liberalii de dreapta. Liberalii, în Europa, nu sunt de dreapta, sunt centrustânga. Iar ai nostri sunt mai la stânga de PSD, liberalii nostri, ca să fim foarte clari.
Radu Moraru: Corect. Mă bucur că ati spus-o.
Traian Băsescu: Uitati-vă la toată actiunea de guvernare liberală, sunt mai la stânga de PSD. Aici, comparati numai faptul că în 2008, anul...
Radu Moraru: Campaniei electorale.
Traian Băsescu: ...campaniei electorale, a fost crestere economică 7,1% si deficit 5,4. Gânditi-vă cum e să ai crestere -7,4 si să tii deficitul la 7,4. Ce efort urias a trebuit să facă guvernul, un efort incomplet, el trebuie continuat anul acesta, dacă vrem să nu ne distrugem singuri tara.
Radu Moraru: Întrebare, domnule presedinte.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: E îngrozitor, eu înteleg situatia în care ne aflăm, pe cuvânt.
Traian Băsescu: Nu, nu e îngrozitor, avem solutii.
Radu Moraru: Nu, în sensul că e îngrozitor să faci saltul ăsta de la crestere economică cu deficit, care si ăsta e ciudat... Cum la crestere să ai deficitul ăsta? Dar aici Varujan Vosganian poate vă răspunde dumneavoastră. unde a pus 4 miliarde, că nouă n-a vrut să ne răspundă. Ei sunt pe hârtie, banii dar s-au evaporat si doi: să cazi după aceea la situatia următoare, cu deficit de 7 si crestere de -7. E îngrozitor. Dar credeti că noi, românii, ca natiune, avem dimensiunea asta a momentului? Adică, eu am întâlnit asa, oameni de afaceri - cum a trebuit să-si scadă profitul, deja era supărat că guvernul Boc. Am întâlnit oameni obisnuiti. Întrebare: credeti că vom realiza noi fiecare că într-adevăr e greu de tot? Cum realizează românii din Spania. Stiti ce spun românii din Spania? Domnule, muncim mai mult nu pe 1.200 ca până acum, si pe 800 de euro, dar suntem fericiti că avem ăia 400 să plătim chiria si 300 rata la bancă.
Traian Băsescu: Asa este.
Radu Moraru: Noi de aici, ăstia din România...
Traian Băsescu: Stiti cum e? Si vreau să fiu scuzat, nu vreau să provoc articole o săptămână de acum înainte...
Radu Moraru: Deja le-ati provocat.
Traian Băsescu: O tară în criză este ca o tară în război aproape. Ăsta e cel mai greu război după războiul adevărat - criza economică. Iar trupele sunt lovite pe la spate, stiii, si se demoralizează populatia în spatele lor. Nu e în regulă.
Radu Moraru: Da, avem niste armate inamice.
Traian Băsescu: Ne-ar trebui putină solidaritate, pentru că suntem aproape să iesim din situatia în care am fost, adusi si de... nu de România, că nu România a provocat criza globală, dar din criza asta poti să iesi mai sănătos sau poti să iesi în metastază. Noi avem sansa să iesim mai sănătosi, dacă guvernul reuseste să-si ducă la îndeplinire obiectivele de reducere a cheltuielilor bugetare, pentru că mi se pare inadmisibil ca în 2011, când terminăm actualul acord cu Fondul, să luăm alt credit să plătim salarii si pensii.
Radu Moraru: Că ar trebui să ne revenim până atunci.
Traian Băsescu: Ar trebui în primul rând să nu ne mai crestem cheltuielile bugertare. Nu vă ascund că nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirmă la guvern: am închis agentii si am dat oamenii afară. Nu prea am văzut în statistici someri din sectorul bugetar, nu prea am văzut. O să mă mai uit cu atentie în zilele următoare. Sau comasat ministere, a rămas acelasi număr de salariati. Ceva e în neregulă si acolo. Am să am o discutie cu guvernul săptămâna viitoare, pe articolul 86, 87 din Constitutie, o să-i invit la consultări la Cotroceni, guvernul.
Radu Moraru: Aveti voie sau...
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Sigur?
Traian Băsescu: Pot să chem guvernul la consultări, cum pot să mă duc si la Palatul Victoria. Dar până la urmă gentiletea mea de a mă duce la Palatul Victoria si de a nu chema guvernul la consultări la Cotroceni a fost prost înteleasă în mandatul trecut, asa că...
Radu Moraru: Nu vreti să mai riscati o suspendare...
Traian Băsescu: Nu, acum chem guvernul la Cotroceni să-mi explice lucrurile astea si problema lansării programelor de infrastructură pe bani europeni. O stiu pe fond unde e. Stiti că se spune de ce nu tragem banii de la UE si răspunsul este simplu: nu avem bani să cumpărăm pământurile. Pentru că achizitia terenurilor nu este eligibilă pe bani europeni.
Radu Moraru: Nici tVA-ul.
Traian Băsescu: Nici tVA-ul. Îti spune în acord că 75% - dau un exemplu – din costurile autostrăzii sunt bani europeni si 25% din costul autostrăzii contributie românească. Or fi ei în buget, parte din ei, din cei 25%, dar nu sunt banii de achizitie a terenurilor, deci practic contributia românească nu este 25%, este 50%...
Radu Moraru: Dacă punem si tVA-ul, e peste 50%.
Traian Băsescu: Da, peste 50%.
Radu Moraru: trebuie să luăm o scurtă pauză, domnule presedinte. Ne întoarcem în direct în câteva minute. Am deja si niste mesaje, întrebări de la telespectatori. Presedintele României, încă o dată vă spun, este aici, este în direct, nu e nici o hologramă, nu este nici bolnav, undeva, internat de trei luni undeva într-un spital din China, vorbeste cu mine, e bine, sănătos, cel putin aici, pare în formă. Ne întoarcem în direct.      Publicitate
Radu Moraru: După emisiune să stiti că avem box, box adevărat. B1 tV a avut în exclusivitate drepturile pe Gala Invincibilii V. Asadar, dacă vreti să aveti o viată sănătoasă, faceti miscare. Presedintele României înoată în fiecare zi jumătate de oră, parcă asa tin minte. Mai aveti timp?
Traian Băsescu: Ei, mai am câte o zi când sar, uite, cum a fost astăzi, n-am...
Radu Moraru: Dar box, ati făcut vreodată box?
Traian Băsescu: Nu, niciodată.
Radu Moraru: N-ati făcut box. Ce e cu boala? De unde speculatiile astea...
Traian Băsescu: Când nu te pot bate cu votul, speră să te bată Dumnezeu, să te îmbolnăvesti...
Radu Moraru: Nu, dar există vreun pasaj în România prin care poti să invoci suspendarea presedintelui pe motiv că e bolnav?
Traian Băsescu: Nu, nu.
Radu Moraru: Stiti de ce? Vă spun de ce. Eu tin minte, cand ati fost cenzurat, erati primar si s-a dat ordin: domnule, să nu mai apară Traian Băsescu la nici un post de televiziune, nici măcar...
Traian Băsescu: Da, stiu.
Radu Moraru: PRO tV a fost mai curajos, în sensul că vă dădea dintr-un profil, asa, din avion... Mă gândesc că dacă mâine s-ar da o lege din asta să nu apăreti, vă dati seama că n-ati apărea nicăieri si toti ar spune: presedintele nu poate să iasă din casă fiindcă este bolnav grav. Adică, dacă, să zicem prin absurd s-ar desfiinta un B1 tV sau alte medii independente...
Traian Băsescu: Sau OtV.
Radu Moraru: Sau OtV, da... Desi nu prea cred, dar OtV e altceva, nu vreau să mă bag, acolo mai degrabă cu vrăjitoarele mă gândesc ce o fi. Întrebare: puteti fi suspendat? Adică, ni se spune nouă, poporului, domnule, Băsescu n-a mai apărut de trei luni, nu poate să-si exercite...
Traian Băsescu: Deci să-l suspendăm...
Radu Moraru: Si trebuie să-l suspendăm, să punem pe cineva.
Traian Băsescu: Nu, nu se poate asa ceva. Si uite, o să vă fac o mărturisire, dar nu vreau să jignesc pe nimeni, dar eu as fi foarte bucuros să fac publice rezultatele vizitei mele medicale, pe care le am până la stadiul la care am reusit să o fac. Domnule, trebuie să văspun: spitalul care, prin hotărâre CSAt, trebuie să cate de sănătatea presedintelui are RMN-ul ăla defect si până îi vin piesele nu-mi poate termina vizita medicală. Am început-o în ianuarie, în februarie, nu mai stiu exact când am fost, într-o sâmbătă si mai sunt de făcut...
Radu Moraru: Si n-aveti voie să mergeti la un alt spital?
Traian Băsescu: Acolo a stabilit CSAt-ul, acolo am stabilit în CSAt, acolo trebuie să mă duc.
Radu Moraru: Deci, m-am prins, ati dat ordin să nu vină piesele de schimb ca să nu vă faceti...
Traian Băsescu: Da, ca să nu-mi termine vizita medicală...
Radu Moraru: Da, suntem într-o lume ciudată.
Traian Băsescu: Da, mi-au făcut un tomograf, nu stiu care, cel care îti face – la cap, la plămâni, la nu stiu ce si mai este un aparat... Că la mine o vizită medicală nu durează. Îti ia astăzi sângele, vin rezultatele la sânge si urină si ce mai e... si abia pe urmă te bagă prin toată comisia aia de 13 medici. Deci, durează vreo sase ore o vizită medicală.
Radu Moraru: Ati ajuns în fata a 13 medici până acum?
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Păi, vă spun ceva. E clar că sunteti sănătos. Dacă era ceva, sigur unul spunea din ăia.
Traian Băsescu: Păi raportul mi s-a făcut, dar mai trebuie făcut si acest control, cu RMN-ul ăsta, să fie completă vizita medicală.
Radu Moraru: Dar sunteti norocos că aveti acces la un RMN. Cred că foarte multi români din păcate nu au, fiindcă nu avem.
Traian Băsescu: Păi nu vedeti că nu am? E defect.
Radu Moraru: Bun, măcar aveti undeva, ipotetic.
Traian Băsescu: Cand se va repara.
Radu Moraru: Ce facem cu sănătatea? O să avem vreodată...
Traian Băsescu: trebuie să avem sistemul de sănătate pus la punct si cu toate supărările care sunt, legat de bani, eu cred că prima sursă este controlul banilor asa cum ei sunt cheltuiti acum în sistem. Uitati-vă, spuneam si astăzi la un simpozion cu privire la sistemele informatice. Cred că auzim de prin '98-'99: "achizitia sistemului informatic pentru sistemul nostru de sănătate" - Casă de Sănătate, spitale, medici de familie, toată lumea să bage datele acolo. Am avut o discutie cu minsitrul sănătătii si cu presedintele Casei, două discutii am avut de fapt cu ei pe această temă: accelerarea procesului de punere în functiune a sistemului informatic. Pentru că atunci nu mai pot să dispară banii în neant, nu mai pot să se prescrie medicamente care pe urmă sunt luate gratuit de la farmacie si sunt vândute în afara României.
Radu Moraru: Si smecheria asta se practică?
Traian Băsescu: Da, se practică. Nu mai poti, spre exemplu... Când am aflat-o si pe asta, pur si simplu... Este o injectie care se face la cei bolnavi de cancer, la un anume cancer. Avem câteva mii de astfel de cazuri, oameni care trebuie să-si facă periodic acea injectie. Până la un moment dat, în 2008, această injectie se făcea în spital. De ce? Pentru că dozele erau mai mari decât necesarul pentru injectie. În functie de stadiul bolii, unii au nevoie de 5 mililitri, altii de 10, altii de 8. Nu s-au mai făcut la spitale, s-au băgat în farmacii, iar într-un flacon este substanta pentru 4 - 5 astfel de injectii. Dar, dându-se individual, practic omul se duce cu sticluta la medicul de familie, îi face injectia si restul aruncă. Acum i-am cerut presedintelui Casei să revină la ce era înainte. Cei care au nevoie de acest tratament să meargă la ora 11:00 la spital, îi programează medicul..., cum se făcea înainte de 2008. Deci sunt niste lucruri extraordinare în sănătate.
Radu Moraru: Stiti că e o boală, se cheamă miastenie, si dacă nu faci o injectie seara, când îti apare criza, poti să mori în somn, ti se blochează toti muschii... Costă – am adus eu de la Budapesta pentru un spital mare din România - 3 euro cutia. Stiti de ce nu se importă? Că smecherii nu fac profit când importă medicamentele. La 3 euro cât să câstige? 5 centi la o cutie? Si nimeni n-a avut grijă: "măi, dacă tot aduci medicamente scumpe, ia pune si din astea obligatoriu, ieftine, că oamenii mor". Repet, dacă nu ai 20 de euro să-ti iei medicamentul... Nu se găseste în România; eu în România n-am găsit.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, mai este un lucru pe care nu vreau să îl spun cu sadism. Stiu ce o să iasă de aici, dar nu pot să n-o spun. Nu suntem o tară bogată. Suntem o tară cu resurse limitate. t trebuie să găsim formula să asigurăm medicamentele tuturor celor care au nevoie de ele. Si atunci, de ce nu merg pe generice gratuit? Si cine vrea mai mult decât penultimul medicament, si îl vrea pe ultimul, cel care e sub licentă, plăteste diferenta. Mi se pare de bun simt să putem să ne tratăm toti într-un fel sau altul. Asa, se prescriu numai cele mai scumpe medicamente, după care în iunie rămânem fără bani. Si ce am făcut? Ce am făcut? Când punem mai multi oameni în dificultate? Când mergem pe generice si avem resursă de la un capăt la altul al anului sau când mergem pe cele mai scumpe medicamente, dăm în primele 6 luni la toată lumea cele mai scumpe medicamente, după care oameni care au boli cronice nu mai pot primi medicamentele gratuit, că s-au terminat banii?
Radu Moraru: Când nu mai suntem ipocriti, domnule presedinte, când vom spune: România poate un nivel minim; mai sus fiecare să plătească, pentru că atâta se poate.
Traian Băsescu: Exact. Când o să fim cinstiti: noi atât putem. Domnule Moraru, credeti că băietii ăstia de la Aviatia Militară n-ar fi vrut un Gripen nou, un Eurofighter sau un F35 nou?
Radu Moraru: Am vorbit cu ei, ba da.
Traian Băsescu: L-ar fi dorit cu tot sufletul lor, dar au spus: 'domnilor politicieni, cât ne putem întinde?' Păi... Si atât luăm de la gura unora ca să punem un miliard să instruim pilotii, să facem pistele, să facem upgradarea; ne trebuie 1,2 miliarde sau 1,1 miliarde... nu stiu cât. Si atât e mult pentru noi în situatia actuală. Deci aici suntem. Cine are pretentii dincolo de ce putem, nu face decât să vorbească nerealist. trebuie să ne calibrăm la ceea ce suntem în realitate. Hai să vă mai spun un lucru, care mie mi se pare util să îl tinem minte. Avem 4,9 milioane de oameni în câmpul muncii, din care 1,4 milioane sunt bugetari, da? trei milioane produc, din care jumătate sunt în servicii si doar jumătate în productie, că e productie agricolă...
Radu Moraru: Servicii, servicii - turism, alte... Să nu se înteleagă servicii secrete.
Traian Băsescu: Servicii, adică postă, telefonie, servicii pentru populatie. Deci doar 1,5 milioane produc efectiv ceva si tin în spate 22 de milioane. Nu se poate, în conditiile astea, să nu fii rational, să te adaptezi la ce poate tara asta. Aici suntem.
Radu Moraru: Dincolo de demagogie, să vă dau câteva exemple... Stiti că au plecat foarte multi români afară nu doar pentru a trăi în lux sau nu pentru a trăi cu 1000 de euro pe lună sau a mânca portocale mai proaspete. Multi au plecat din România pentru că aveau părinti bolnavi, care nu-si permiteau medicamente, si atunci...
Traian Băsescu: Asa este.
Radu Moraru: Eu cred că pentru orice om care este sănătos, în lumea asta există solutii. Dacă România nu poate să îti ofere solutia asta... Sunt studenti care au plecat afară si muncesc, fac si scoală, trimit si bani, pentru că părintii lor sunt bolnavi. Adică trebuie să ne si sacrificăm. Mi-a plăcut ce zicea talpes: o natiune cu memorie, un popor fabulos nu există fără sacrificii.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, o să am rugămintea, dacă dumneavoastră. Ca jurnalist sau un documentarist poate să ia presa din Polonia de la începutul crizei si până acum. A creat o atmosferă de solidaritate în jurul unul moment dificil. Sigur, au avut si avantajul că sunt cu 2-3 ani intrati înaintea noastră în UE si i-a prins criza în plină utilizare a fondurilor - cum probabil la fel vom fi si noi peste doi ani - de la UE.
Radu Moraru: Ei având, să spunem, crestere economică mică, dar au avut-o...
Traian Băsescu: Exact.
Radu Moraru: ...si nu au avut nevoie de împrumuturi de la...
Traian Băsescu: Nu, au luat împrumuturi mai mari decât noi, numai că le-au luat de pe piată mai scump decât noi.
Radu Moraru: Nu am stiut că mai scump. Stiam că au luat, dar de pe piete...
Traian Băsescu: Nu, mai scump. Noi de la Fond am luat cu 2,7 dobândă, iar Polonia s-a împrumutat cu 4,5 - 4,6 de pe piată, cum ne-am fi împrumutat si noi acum, cu 5,17. Deci si Polonia a luat bani de pe piată. A avut si un precausion areagreement cu Fondul, ca în cazul în care nu reuseste să ia de pe piată, să poată să ia imediat de la Fond bani. Dar, ca si grecii, au tratat-o ca pe o problemă de orgoliu să nu ia bani de la FMI, care vine si îti pune niste conditii de genul celor pe care ni le-au pus nouă: mai reducetivă din aparatul bugetar, mai faceti-vă pensiile..., mai dati legea răspunderii fiscale... Deci, sunt chestiuni importante când reusesti să nu ai acord cu Fondul, dar asta nu înseamnă că iei banii mai ieftin de pe piată.
Radu Moraru: Si acum spuneti că e si meritul presei de acolo? Adică, până la urmă, totusi, să nu dăm mai multă importantă....
Traian Băsescu: Este important ce aude omul zilnic la televizor, domnule Moraru. Dar, repet, eu nu - Doamne fereste, să nu se înteleagă că eu vorbesc de o presă care trebuie să fie în prosternare asa si să spună: 'Domnule Boc, ce bun esti! Critică-l!' Dar poate dai o mână de ajutor si populatiei ca într-un moment greu să treacă mai usor peste dificultăti. Pentru că, dacă te uiti asa, si comentatorii, si stirile 80% sunt negative. Dacă sunt corecte analizele de presă pe care eu le primesc dimineata...
adu Moraru: Nu sunt corecte 90%...
Traian Băsescu: Bun. Am făcut o apreciere asa...
Radu Moraru: Să stiti că asta cu diagnosticele, pe care mi-a părut că ati retraso....
Traian Băsescu: Nu, nu am retras-o, domnule Moraru. Nu am retras-o...
Radu Moraru: A, nu ati retras-o. Stiti de ce? Ati gresit. Nu 40%, sunt 50% din diagnostice gresite...
Traian Băsescu: Am îndulcit-o pentru că era o interpretare corectă la ceea ce scria în raport, cu numărul mult mai mare de paturi pe care îl utilizăm - astea tot din diagnostice gresite ajung acolo. Era un complex acolo, pe care... Mă rog, a fost o interpretare a specialistilor tradusă în cifra pe care am spus-o eu. Dar nu am vrut să mai generez o dezbatere. Însă nu este imputabilă neapărat medicilor. Si lipsei de echipamente, nu au echipamentele de diagnostic....
Radu Moraru: Domnule presedinte, dacă vorbiti cu orice medic care lucrează într-o tară civilizată - că e mai începător, că e mediu, că e un profesionist, un mare profesor - o să vă spună acelasi lucru: voi sunteti în urmă cu zeci de ani fată de ce avem noi. Nu aveti cum să aveti diagnostice corecte - că nici le ei nu sunt diagnosticele sută la sută corecte...
Traian Băsescu: Nu. Nici operatiile nu sunt reusite sută la sută...
Radu Moraru: Am niste întrebări interesante. Vă întreabă o sustinătoare: 'Au costat mult alegerile? Că altfel nu-mi explic, că văd cam acelasi tipar: oameni în functii ca în regimurile trecute, regimuri care au fost criticate de domnul presedinte. Adică portretul politicianului local instalat nu zici că-i pedelist'.
Traian Băsescu: Depinde. Traian Băsescu: Dacă ne referim la punerea la directie a "oamenilor nostri" - da? - între ghilimele, vă rog să mă credeti că nu sunt de acord cu ce se face. Renuntarea la competentă... Nu spun că ce au lăsat liberalii, au lăsat numai competenti, sau ce a lăsat PSD, au lăsat numai competenti.
Radu Moraru: Păi nu, că ei puneau doar liberali sau PSD-isti.
Traian Băsescu: Dar nici nu e posibil ca toti care au fost pusi de liberali să fie incompetenti si toti care au fost pusi de PSD să fie incompetenti. Pe de o parte. Pe de altă parte, apare un alt fenomen. Nici el nu întelege... si eu vă spun lucrurile observate de mine, asa cum sunt în realitate si am experientă să disting unde este corect si unde nu. Spre exemplu, ati văzut mari dezbateri făcute pe faptul că într-un minister, nu stiu ce notă internă, era o analiză pe impozit, pe mai stiu eu ce, pe pensia minimă. Ei, acea informatie, poate nu e cel mai corect exemplu, dar acea informatie a iesit de la un om pus înainte, care a zis: 'îmi fac eu datoria fată de fostii stăpâni'.
Radu Moraru: A, deci a fost o torpilă care să...
Traian Băsescu: Dar sunt zeci din astea. Apar, în mod deosebit la...
Radu Moraru: Adică or fi competenti, dar sunt niste...
Traian Băsescu: Nu, nu. Unii rămân în transee, îsi refuză ei statutul de functionar public. Nu se poartă corect. Zic: hai să îi dau o lovitură. Cui? Ministrului, guvernului. Pentru că am auzit că e o discutie, ăsta e un subiect în nu stiu ce directie. Subiect care nu se materializează într-un act normativ, foarte multe dezbateri au fost, pe zvonuri.
Radu Moraru: Domnule presedinte, nu stiu ce spuneti dumneavoastră după un mandat si un pic, si o să aveti două, dar eu, după atâtia ani de presă, mi-am dat seama că suntem o natiune foarte complicată si foarte complexă, pe cuvânt. E foarte greu să îi împaci pe toti si întotdeauna ne uităm la defectele celorlalti, în primul rând, în loc să ne uităm la noi însine. Avem o problemă.
Traian Băsescu: Asa este. Dar eu as vrea să concluzionez. Oamenii au dreptate si eu nu sunt de acord cu politica pe care o aplică guvernul, 'schimbati toti si să vină numai de-ai nostri, că numai la noi sunt competentii'. Nu e asa.
Radu Moraru: Nu, dar pretul, aici era întrebarea, în ce măsură acest val de schimbări vine fiindcă ăsta trebuie, pretul care trebuie plătit, sau e un exces de zel?
Traian Băsescu: Nu, este un exces de politizare. Nici de zel...
Radu Moraru: Am înteles.
Traian Băsescu: Si o să vă spun următorul lucru: cei care cred că infestând aparatul de stat, la nivel central si local, numai cu oamenii nostri, să se uite la PSD. După ce PSD a făcut în 2000-2004 exact acelasi lucru, a dat afară orice era director, sef de serviciu, femeie de serviciu, care nu era PSD, i-a dat afară, si au pierdut alegerile în 2004.
Radu Moraru: Si încă mai pierd.
Traian Băsescu: Deci este de tinut minte si de luat aminte. Eu astept să vină legea asta...
Radu Moraru: Eu când văd niste veniri de parlamentari care până ieri, alaltăieri, înfierau cu mânie proletară, de la 'diavolul' din fruntea statului până la partidul care este acest 'înger decăzut' în slujba 'diavolului' si acum brusc, devin membri PD-L si schimbă foaia, rămân socat. Suntem în mileniul III! Ce lege spuneati că asteptati?
Traian Băsescu: Astept legea asta cu administratia, cu numirile în deconcentrate, vreau să văd cum este. Înteleg că e la Curtea Constitutională.
Radu Moraru: Unde se stabilesc competentele si cine să se ocupe.
Traian Băsescu: Da, da.
Radu Moraru: Da, domnule, faceti aparatul de partid. Când se schimbă regimul Băsescu cu regimul nu stiu care, să vină cu cinci mii de oameni sau ca în America.
Traian Băsescu: trebuie stabilit până la ce nivel se fac schimbările. Asta trebuie stabilit, până la ce nivel facem schimbările. Si agreat cu toate partidele. Problema este care e punctul zero. În acel punct zero. Sigur că nici PSD-ului, nici PNL-ului nu îi convine să fixeze oamenii PD-L si ai UDMR acum. Si trebuie găsită o formulă spre satisfactia tuturor.
Radu Moraru: Un compromis.
Traian Băsescu: Si să spunem: Ăsta e punctul zero.
Radu Moraru: "Aveti sansa unică", spune aceeasi doamnă Georgeta, "să faceti ceva bun pentru tară, pe termen lung, în conditiile în care aveti frânghiile guvernului si majoritate parlamentară. De ce vedem aceeasi istorie? Ce mai vreti să aveti de partea dumneavoastră ca să vă tineti de cuvânt?" Am înteles, solidaritatea românilor... ce ati mai vrea?
Traian Băsescu: E singurul lucru care ne trebuie.
Radu Moraru: Niste bani vă mai trebuie.
Traian Băsescu: Ăia trebuie să-i facem, să-i facă...Aici mai trebuie înteles un lucru: nu politicienii fac bunăstarea românilor, ci fiecare român si-o face. Fiecare român îsi face bunăstarea. Până nu ne iese din cap că trebuie Boc să ne dea bani câti ne trebuie, nu o să o ducem bine. Capitalismul ăsta este. te zbati. Viata nu este o expectatie, stai si te uiti la guvern, să-mi dea guvernul. A făcut tăriceanu lucrul ăsta si suntem unde suntem, cu datoriile si cu plăti mult mai mari decât putem duce.
Radu Moraru: Aveti enigma triunghiului Bermudelor din decembrie 2008, unde s-au dus banii?
Traian Băsescu: În administratia locală s-au dus.
Radu Moraru: Da, dar nu aveau voie.
Traian Băsescu: Aveau, nu aveau voie, acolo s-au dus.
Radu Moraru: Păi eu dacă as face asa într-o firmă de aici, ne închid.
Traian Băsescu: Curtea de Conturi mi se pare că a terminat raportul.
Radu Moraru: A si stabilit. Stiti ce fac? Domnul Vosganian tine lectii de morală poporului. Domnul Nica...Stiti că a dispărut domnul Nica după scandalul... de la ce spuneati? Si a reapărut într-o seară. Nu îmi venea să cred. Parcă nici nu a fost ministru de interne exact când se punea în pericol siguranta statului.
Traian Băsescu: Domnule Moraru, să revenim, pentru că v-am spus, SRI nu a avut în atentie nici Voicu, nici Căsuneanu, nici ... Ei au fost colateral pe obiectivul lor, de a se îndepărta un risc la adresa sigurantei nationale: controlul unui grup politic pe un serviciu de informatii departamental si pe documentele de acolo. Domnul Nica mi-a promis mie, după ce doi ministri au plecat la interval de sapte zile unul de altul... Când lam numit pe domnul Nica, i-am spus acelasi lucru pe care i l-am spus si lui Oprea si lui Dragnea, înainte de a fi numiti. Si domnia sa a promis că va fi corect cu statul si ca ministru si a tolerat să se aseze o cangrenă pe Ministerul de Interne, în structurile de informatii. Înainte de a-l revoca, l-am invitat la două discutii, atentionându-l. Si m-a mintit. Si atunci i-am cerut premierului Boc revocarea lui. Pentru că atunci când ministrul lasă să se întâmple ceea ce coordona domnul Voicu în aparatul de informatii, în structurile de informatii ale Ministerului de Interne, este un ministru pe care nu îl mai poti tine în Cabinet.
Radu Moraru: De groază! Dacă tot se va umbla la Constitutie, nu ar fi benefică ridicarea pragului electoral pentru partide la 8 - 10%?
Traian Băsescu: Depinde. Eu sunt un partizan al pragului de 10% sau, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în coalitii, nu vom avea guvernări coerente.
Radu Moraru: Doi - mai credeti în democratie? Pentru că, iată, românii au votat un referendum. Nu contează că poate suntem tâmpiti. Poate că ne-ati manipulat, poate că nu. Poate că am vrut să spunem ceva. Dar a trecut... Cât a trecut de la referendum? Câteva luni bune de tot.
Traian Băsescu: Da. A fost în noiembrie.
Radu Moraru: Nici măcar nu ...Ba chiar se si discută acum: cum mă, dar ce, facem noi ce spun românii?
Traian Băsescu: Nu cred că nu se va face ce spun românii. În orice caz, eu am invitat partidele, le-am rugat să aibă în vedere rezultatul referendumului. Sunt convins că va avea costuri extraordinare nerespectarea votului românilor la referendum. I-am rugat să constituie comisiile parlamentare, să înceapă adaptarea Constitutiei măcar la ceea ce au votat românii, adică parlament unicameral. Numărul de parlamentari îl pot clarifica prin lege: 300; maxim 300. Asa au votat românii, maxim 300 si parlament unicameral. Dar nu este singurul mod initiativa parlamentară. Mai sunt două două modalităti. Iar eu voi utiliza varianta executivă, în care guvernul îmi propune revizuirea si eu o trimit parlamentului, după ce mi-o însusesc.
Radu Moraru: Ati văzut vreun episod din ce încercăm noi despre revolutia din '89? - vă întreabă Bogdan
Traian Băsescu: ...revizuirea si eu o trimit Parlamentului după ce mi-o însusesc.
Radu Moraru: Ati văzut vreun episod din ce încercăm noi despre Revolutia din '89? - vă întreabă Bogdan.
Traian Băsescu: Am văzut, da.
Radu Moraru: Ne puteti spune dacă se vor afla acei teroristi?
Traian Băsescu: Eu cred că n-au fost teroristi. Si v-o spun ca om care răspunzând unui comandament social... - poate un tronson îngust din populatie, dar există acest interes, desecretizarea dosarului Revolutiei. E Măries - sau a fost - în protestul acela prelungit, multă intelectualitate s-a asezat în spatele lui, oameni obisnuiti care au participat la Revolutie mergând în Piată pur si simplu, au cerut să se desecretizeze tot dosarul. Au fost două etape în care s-a făcut acest lucru. Am cerut ministrului apărării, pentru că Ministerul Apărării secretizase documentele.... A fost în două etape în guvern, s-au desecretizat. Nu mai există o foaie în momentul de fată.
Radu Moraru: Sunteti convins că nu mai e? Adică să nu aveti surprize. Nu mai sunt.
Traian Băsescu: Vă spun sigur. Vă si spun ce nu se va da. Nu mai este o foaie de interes care să nu fie desecretizată. De fapt, marea miză era să se afle ce au făcut unitătile militare. Si se stie acum ce au făcut, câte cartuse au tras, câte grenade, câte grenade antitanc, câtă trupă a fost în stradă, din ordinul cui au iesit...
Radu Moraru: Fiecare ce a făcut....
Traian Băsescu: Deci se stie, au fost desecretizate, sunt la dispozitie publică, practic, nu numai a lui Măries. Ce nu se va desecretiza? Spre exemplu, în dosar s-au aflat retelele de comunicatii. Retelele de comunicatii din momentul Revolutiei sunt si acum, numai că e altă tehnologie, dar traseu lor este acelasi. Aceste lucruri nu pot fi făcute publice, pentru că sunt sistemele de comunicatii speciale si cu amplasamentele centrelor de transmisie, de retransmisie... Ele au fost cerute de procurori, sunt în dosarul procurorului. Am cerut să fie arătate, să nu creadă că în acel dosar - pentru că e vorba de un sigur dosar...
Radu Moraru: Atât a mai rămas.
Traian Băsescu:...în care sunt retelele StS. Acestea sunt de importantă strategică - oricine ar sti pe unde trec cabluri sau...
Radu Moraru: ...unde sunt birouri si...
Traian Băsescu: ...unde sunt puncte de amplificare a semnalului, unde e fibră optică... Sigur, înainte era sarmă de cupru, acum e fibră optică, dar e pe acelasi traseu.
Radu Moraru: Am înteles cu teroristii. Dar turisti rusi au fost?
Traian Băsescu: Mi-e greu să mă pronunt. Nu mă băgati în această poveste, pentru că eu am privit Revolutia la televizor.
Radu Moraru: Vă bag pentru că ati fost acuzat că sunteti în spatele emisiunilor pe care le fac eu cu Cartianu si cu Stoenescu ca să îl îngenunchem pe Iliescu.
Traian Băsescu: Nu, Iliescu are responsabilitătile lui si va trebui să... Oricât vrea să apară ca îngerasul luminos al Revolutiei, Iliescu are o mare responsabilitate pentru oamenii care au murit la Revolutie, ca si la mineriada din 13-15.
Radu Moraru: Luăm o scurtă pauză. Ne întoarcem pentru final. Mai mergem pe câteva teme interesante semnalate de telespectatorii nostri. Am revenit, suntem aproape de final. De teo nu v-am întrebat nimic. A fost o surpriză?
Traian Băsescu: De cine, de teo candidata...
Radu Moraru: teo trandafir. O cheamă si trandafir...
Traian Băsescu: Sincer, a fost o mare surpriză, dar mă rog, îi doresc succes.
Radu Moraru: Despre PD-L, înteleg că se pregătesc si ei de o reformă internă, cu liste, au...
Traian Băsescu: Nu stiu ce reformă internă si nu vreau să discut, că pur si simplu... Îi înteleg că si-au mărit numărul de prim-vicepresedinti, probabil că era necesar, depinde si ce responsabilităti le dau, mai ales că ceilalti devin pur politici, asa am înteles din informatie superficială, din presă. Dar să vii cu listă în PD-L mi se pare o bolsevizare a partidului, cum au făcut si altii.
Radu Moraru: E cineva care vă acuză exact de lucrul ăsta: "Domnule, păi ce faceti? Pe ăia îi atacati, pe liberali sau pe nu stiu care că"...
Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, o spun deschis: este un pas teribil înapoi în modul de functionare democratică a PD-L, lista, fie ea si de patru primvicepresedinti. Aia nu mai e listă de oameni politici alesi, e listă de gască, indiferent cine va fi în ea. Deci, presedintele îsi pune o găscută sub el. Este pentru prima dată în istoria PD-L când se întâmplă asa ceva. Eu v-o spun ca om care a câstigat presedintia PD-L pe motiuni, într-o competitie internă. În congresul PD se alegeau doar doi oameni: presedintele si trezorierul partidului. Atât se alege în Congres.
Radu Moraru: Domnule presedinte, astăzi nu mai contează, că dumneavoastră nu mai aveti de dat bătălii, dumneavoastră nu mai puteti fi important pentru partid si iertati-mă, dar orice partid face la fel. Partidul, PSD-ul lui Ion Iliescu la un moment dat o luase indiferent... pe un drum dincolo de ce spunea domnul Ion Iliescu. La PD-L să stiti, nu doar eu o văd, milioane de români, e un partid care deja începe să ia distantă fată de dumneavoastră...
Traian Băsescu: Foarte bine. Este problema lor, dar...
Radu Moraru: Eu cred că vor merge asa. Ati văzut, atrag ari din alte părti.
Traian Băsescu: Deci, eu le doresc mult succes. Dar faptul că au ajuns să facă din conducerea partidului un hibrid, gasca presedintelui... Da? Patru numiti. Nimeni nu o să creadă că sunt oamenii de mare perspectivă ai partidului, indiferent cum s-ar numi ei, ci sunt patru numiti de presedinte, se duce cu ei în fata Congresului el cu cei patru. Mi se pare inadmisibil. Nu poate...
Radu Moraru: E o concurentă usor neloială, pentru că ceilalti...
Traian Băsescu: Absolut neloială.
Radu Moraru: ... pe cine să găsească să contrapună si presedintelui si...
Traian Băsescu: Păi nu, că nu pot.
Radu Moraru: Păi nu pot.
Traian Băsescu: Nu pot. Mai ales în situatia în care este PD-L, care are presedintele si în functia de prim-ministru. Cine poate gandi că îti schimbi presedintele partidului când el e prim-ministru? Deci, este exclus. PD-L este partid cu un singur candidat. De data asta nu se poate. La alegerile trecute sau când am fost eu ales am fost trei candidati. Acum este cu un singur candidat, că nu poti să gândesti măcar să înlocuiesti din functia de presedinte al partidului pe cel care detine...
Radu Moraru: Da, nu e în cutuma politică.
Traian Băsescu: Nu. Ar fi o lovitură chiar pentru guvern. Dar să vii cu patru echipa presedintelui mi se pare inadmisibil din punct de vedere democratic.
Radu Moraru: Credeti că PD-L are sanse să nu devină obez si chiar să se reinventeze? El s-a reinventat. Chiar îmi spunea Emil Boc când plecau de la Cluj acolo, au plecat de la 2%, atât avea PD la un moment dat, si s-a tot reinventat.
Traian Băsescu: Asa este. 2, 4, 6...
Radu Moraru: Credeti că poate...
Traian Băsescu: Stiti cât timp poti să te reinventezi? Cât timp progresul tău intern este unul pozitiv. Când declari progres, dar de fapt ajungi la concluzia să faci jumătate din ce au făcut liberalii... Nu se poate.
Radu Moraru: Da, eo struto-cămilă.
Traian Băsescu: O struto-cămilă. Eu cred că trebuiau să rămână la sistemul clasic al PD-L, în care se alege presedintele în Congres si trezorierul partidului, pe urmă forul superior, după ce se stie cine e presedinte, se alege în Consiliul National de Coordonare. Deci, dacă Congresul poate avea până la 5.000 de delegati, Consiliul National de Coordonare ajunge la 1.000 de delegati. Si acolo se aleg frumos, pe vot vicepresedintii. De fapt, autoritatea presedintelui PD-L în asta a constat, că a fost ales de Congres. Iar toti vicepresedintii si secretarii erau alesi în Consiliul National de Coordonare, de aici venea autoritatea presedintelui. Acum afectează, pe de o parte, ideea de presedinte ales de Congres, cel mai înalt for al partidului, si pe de altă parte, presedinte cu o găscută. Nu are una mare, ca la alte partide, are una micută.
Radu Moraru: Acum, ca să nu fiti acuzat că dati indicatii PD-L...
Traian Băsescu: Nu dau indicatii, îmi spun o părere, că ei au votat deja. Dacă aveam...
Radu Moraru: Dar dati indicatii si PSD. Ce părere aveti, ce se întâmplă în PSD? Victor Ponta...
Traian Băsescu: Nu, nu mă băgati acolo, lor le-am spus, pentru că încă le sunt prieten.
Radu Moraru: Adică PSD-ului nu-i sunteti prieten.
Traian Băsescu: Nu-i sunt, sunt doar un presedinte care dacă ar putea, ar lucra cu ei.
Radu Moraru: titrati, "Dezvăluire: Traian Băsescu sustine că nu e prieten cu PSD"... totusi, trebuis ă punctăm faptul că PSD, iată, are un presedinte tânăr...
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Am punctat si când PD-L a avut un presedinte tânăr în Emil Boc.
Traian Băsescu: Asa este.
Radu Moraru: Si e totusi un pas înainte, are pentru...
Traian Băsescu: Asa este. Eu consider că între ce a făcut PNL în a-si alege grupul presedintelui, ce se pregăteste să facă PD-L si ce a făcut PSD la Congres, cel mai democratic a fost PSD. Si-a ales oamenii pe functii, fiecare cu votul lui. PD-L încearcă un hibrid care n-o să-l ducă nicăieri.PD-L are două vulnerabilităti acum: modul cum îsi alege conducerea, pentru că introduce si el ideea de grup în jurul presedintelui, vor fi vicepresedinti mai altfel alesi...
Radu Moraru: Mai egali decât...
Traian Băsescu: Nu, numiti, ăstia sunt amicii presedintelui, să spunem. Lasă-i să fie amicii partidului, cei alesi. Si al doilea element, modul cum se comportă în administratie. Nu neapărat că schimbă oameni - atentie! -, ci calitatea unora dintre cei pe care îi pune pe la deconcentrate. Vor avea o problemă. Mai bine lasi unul numit de altii si este bine să-i lasi pe cei competenti decât să vii cu incompetentul tău. Sunt două zone în care riscă să aibă costuri, PD-L.
Radu Moraru: Si, din păcate, vă mai spun ceva, ca observatie si am deja vreo 15 judete de unde am semnale: nu sunt oameni tineri. te asteptai... Si când vii cu unul de 50 si ceva de ani, te uiti în CV-ul lui, are la pete... Adică unul la 30 de ani mă gândesc că o avea mai putine pete.
Traian Băsescu: Bun. Acum, eu vă spun, pe de altă parte, din experientă că nu toti cei tineri si justifică, adică pur si simplu tineretea nu e un argument. Si v-o spuen unul care a sustinut fără rezerve număruld e tineri si numărul de esecuri destul de ridicat pe care l-am avut în această politică mă face să fiu mai prudent si să spun, tineretea este bună, dar nu este argumentul suprem, ci competenta.
Radu Moraru: Nu eu mă refeream la varianta aceea în care...mai bine sănătos si bogat decât sărac si bolnav, adică momentul în care ai de ales între...
Traian Băsescu: tânăr si bun.
Radu Moraru: ... si unul care e mai în vârstă, dar cu un trecut dubios, poate e bun...
Traian Băsescu: Da, e ăla tânăr si bun. Corect.
Radu Moraru: Sunt câteva si în zona de prefecti si în zona de cum s-or mai numi, ce functii...
Traian Băsescu: Domnule Radu Moraru, ca să închid subiectul PD-L, chiar parcă am o retinere că l-am abordat, dar as vrea să vă spun că nu pot să fiu un sustinător al lor în ideea 'presedintele vine cu grupusorul lui; nu cu ditamai căruta încărcată cu fructele amicitiei, dar măcar cu un grup vine ....'
Radu Moraru: Să nu bată la ochi, nu vine cu toti.
Traian Băsescu: ...si modul cum înteleg să-si numească oamenii. Lipsa de criterii în foarte multe zone în numirile pe care le fac, în mod deosebit în teritoriu, riscă să-i coste enorm. Si, repet, PSD a făcut această greseală în 2000 - 2004.
Radu Moraru: Este adevărat. Dar mă gândesc acum să fiu avocatul lor. Ia să mă gândesc, dacă as fi ministru si as vrea să fiu vicepresedinte, păi vin toti ăstia de la partid si spun: 'Sefu', vrei să te votez? Dă-mi si mie o halcă la ministerul nu stiu care ...'
Traian Băsescu: Nu. Să stiti că în interiorul partidelor este mai putin impoortantă chestiunea aceasta cu ce-mi dă mie, cum mă ajută, ci se uită la oamenii care pot aduce voturi.
Radu Moraru: A, interesant.
Traian Băsescu: Partidele sunt mult mai pragmatice. Si mai există un risc: teritorializarea partidelor. Dacă vă uitati unde PSD a pierdut, pe mâna lui s-a discreditat, pentru că a ajuns să-si bage în structura executivă, politică marii reprezentanti ai teritoriului. Când un partid face lucrul acesta, s-a terminat gândirea politică. Eu am acceptat, când am fost presedintele PD-L, într-o proportie foarte limitată prezenta celor din teritoriu, dintr-un motiv simplu: ei nu îti vin decât lunea la sedintă, si atunci din când în când. Or, partidul are nevoie de oameni care gândesc în acele sedinte de birou permanent din fiecare zi de luni. Are nevoie de oameni care gândesc politic. Dacă ai ajuns să-ti aduci primarii, presedintii de consilii judetene în această structură executivă, sigur partidul nu mai face politică. Mai mult decât atât, faci partidul similar cu guvernarea. Partidul trebuie să aibă actiunea lui, uneori independentă de a guvernării.
Radu Moraru: Bine, acum dumneavoastră vreti reforma clasei politice.
Traian Băsescu: Da.
Radu Moraru: Păi vreti să vă spun ceva, că ati tot vorbit, dar nu v-am auzit de chestia asta spunând? La fel de nereformat ca sistemul sanitar este sistemul politic din România.
Traian Băsescu: Asa este. Bun. Când discutăm de ... Acum am discutat despre un partid pe care îl critic si cred că este singurul partid la care voi face referiri pur si simplu pentru că este legătura traditională pe care o am cu ei. La celelalte partide voi face mai putin referire. Ei sunt o dezamăgire. Dar dacă vorbim de sistemul politic, partidele trebuie să aibă vointă să se reformeze. Problema sistemului politic este modul cum constitui
parlamentul, deci sistemul electoral.
Radu Moraru: Omul politic animal nu mai este valabil astăzi. Mă uit la unii oameni politici tineri. Arată ca acum 20 de ani, când erau tineri cei de astăzi, să zicem, din generatia dumneavoastră, că erati tineri atunci. trebuie să vii cu altceva.
Traian Băsescu: Da. Asa este.
Radu Moraru: Esti tânăr, vino cu ceva, fii mai ... Când îi văd, aceleasi discursuri tâmpite, copiate de acum zece ani.
Traian Băsescu: Nu numai aceleasi. Nu as vrea să vă dau o listă de tineri si tinere politiciene care apar la televizor si sunt penibili. Mă uit la ei..., nu merg să spună ceva gândit. Cred că de multe ori nici nu stiu pentru ce se duc în emisiune, dar se pricep la toate, de la educatie, la sănătate, la mediu, la drumuri, la orice se pricep.
Radu Moraru: În Băsescu se pricep cel mai bine, să stiti.
Traian Băsescu: Cei mai tari sunt aici, da. Si mai ales penibilitatea că se uită în gura moderatorului. Ce ai vrea să auzi, domnule X, de la mine ca să mă mai chemi? Că eu sunt sluga ta aici. Vreau să spun împotriva guvernului ce te interesează. Sunt penibili. Mi-aduc aminte, totusi, perioada începuturilor politicii mele. Păi nu mă duceam să mă pup pe frunte cu moderatorul, că el avea treaba lui să-si reprezinte audienta, eu aveam treaba mea să-mi reprezint electoratul, dar si functia. Ieseau niste păruieli între invitat si moderator! Acum se duc si ...
Radu Moraru: Dar era si altă categorie atunci, trebuie să recunoastem.
Traian Băsescu: Si de ziaristi si poate si de politicieni.
Radu Moraru: Nu, si politicieni. totusi, trebuie să spunem că Năstase, Iliescu, adică erati o...
Traian Băsescu: ... o generatie.
Radu Moraru: Altceva. Din păcate nu vă puteti lăuda că sunteti generatia care împreună ati salvat România, deocamdată.
Traian Băsescu: Stiti care e lucrul care cred că deosebeste politicienii? Unii au meserie si altii n-au. Unii au reusit în meseria lor si pe urmă au intrat în politică si altii nau reusit în nimic si nu vor reusi nici în politică.
Radu Moraru: Pe Crin Antonescu l-ati mai văzut, mai stiti ceva?
Traian Băsescu: Nu, nu vreau să discut.
Radu Moraru: Nu, nu le leg, dar vă întreb, că e dispărut, deci eu nu l-am mai văzut. Cum era domnul Nica, domnul Vosganian. Nu, mă gândesc că stiti, anumite personaje erau servite drept salvatori ai natiei.
Traian Băsescu: Nu vreau să intru în conflict cu niciun partid, pentru că vreau să îi conving până la urmă să realizeze acele două treimi pentru reviziuirea Constitutiei.
Radu Moraru: Că ati intrat cu PD-L-ul, vă anunt că ati intrat cu PD-L-ul. Ce părere are comandantul suprem... Sunteti comandantul suprem?
Traian Băsescu: Nu, comandantul fortelor armate.
Radu Moraru: Am înteles. Despre posibilitatea ca pensiile militare să fie diminuate prin aplicarea noii legi a pensiilor?
Traian Băsescu: Proastă si trebuie să vă spun că nicăieri în armatele NAtO pensiile militare nu sunt amestecate cu pensiile civile. Mai ales că Ministerul Apărării plăteste pensiile din propriul lui buget.
Radu Moraru: E adevărat, dar pe de altă parte, fiindcă armata NAtO e făcută, ca să luăm asa, după armata americană, dacă ne uităm ce războaie au avut americanii, păi numai într-un război au tinut-o. Pe de altă parte, hai să vedem, că noi avem totusi tara cu cei mai multi generali si dacă îi întrebi "Păi bine, fratilor, dar ce ati luptat? Că ati luptat cu cartoful la un moment dat, cu sfecla..."
Traian Băsescu: Nu mai avem generali din generatia cartofului.
Radu Moraru: Nu, dar iau pensii, cum?
Traian Băsescu: Nu, pensiile mari nu sunt la ăia.
Radu Moraru: Nu?
Traian Băsescu: Nu.
Radu Moraru: Nu, adică trebuie să vedem dacă pe bune dăm pensiile...
Traian Băsescu: Vă rog să mă credeti că vă spune un fiu de colonel în rezervă, Dumnezeu să îl ierte, si a cărui mamă a optat pentru pensia militară si care este 750 de lei, pensia unui colonel din vremea muncilor agricole.
Radu Moraru: Astea nu vor scădea.
Traian Băsescu: Nu, sper să nu scadă. O să văd când vine legea la promulgare.
Radu Moraru: Da, v-o spune un fost comandant combatant din prima misiune în Bosnia, vă întreba, dacă, de exemplu în calitate sau... păi nu, au luptat colegii, dar eu vorbeam de niste generali scosi pe vremuri care n-au prea luptat.
Traian Băsescu: Nu, nu cred că acolo sunt pensiile mari. Pensiile mari, dacă sunt, sunt în perioada de veselie a sporurilor.
Radu Moraru: Asta acum, post-revolutionară, da.
Traian Băsescu: Asta, cea care a lovit si justitia, si generalii si... în perioada de veselie a sporurilor. Acolo a apărut.
Radu Moraru: V-ar întreba cineva, si răspund în numele telespectatorilor, totusi nu era mai bine ca cei trei care au fost eliberati în seara asta să fie cercetati? Stiu că nu puteti răspunde dar...
Traian Băsescu: Nu mă voi pronunta sub nicio formă asupra cazului, v-am si explicat că este colateral unui eveniment de securitate.
Radu Moraru: Bun, acum eu vă spun sincer că de multe ori eu as fi fost mult mai dictator dacă... eu as fi spus poporului "domnule, în tara asta e nevoie de mai multă disciplină, ordine", pe cuvânt. Dar de aia cred că nu mă alege nimeni presedinte...
Traian Băsescu: Si eu o spun, domnul Moraru, însă mijloacele în democratie, mijloacele de a impune domnia legii trebuie să fie tot democratice si aceste mijloace democratice nu pot veni decât din aplicarea fermă a legii, pe de o parte, iar pe de altă parte, si din propria noastră responsabilitate. Vă rog să mă credeti că îti vine să te întrebi în ce tară trăieste câte o fătucă de aia care când vezi pe unul la televizor că se dă jos din masină si loveste pe altul, ajungi la concluzia "Autoritătile statului, ia uite, măi dragule..."
Radu Moraru: Era un om politic, din specia asta face parte, ...
Traian Băsescu: Da, marea problemă este cum convietuim unii cu altii, cum întelegem să ne ducem viata de zi cu zi, respectându-ne, nerespectându-ne unii pe altii. Domnul Moraru, vă spun un lucru si poate n-o să vă spun si concluzia, dar mă uit când trec uneori cu coloană si e aglomerat dar timpul mă obligă si coloana merge, nu se uită în stânga, în dreapta, că e rosu, că e verde, că asa trece coloana presedintelui, când am program trebuie să ajung undeva, claxonează oamenii si de multe ori merg cu Dacia, merg eu ca orice om, văd atâtia care fac mult mai rău decât face coloana presedintelui, care trece poate o dată pe zi prin Bucuresti, că trebuie să meargă la servici, sau mai merge la aeroport.
Radu Moraru: Pe ăia nu-i claxonează.
Traian Băsescu: Si vă asigur că sunt exact cei care claxonează când trece coloana oficială. În Bruxelles, dacă ar fi asa - mă uit când mergem la Consiliu - sunt 27 de sefi de stat, toti sunt preluati de la aeroport cu coloană oficială si Bruxelles-ul are un trafic destul de înghesuit, n-am auzit o dată o masină să claxoneze că trece o coloană oficială. Deci, avem probleme de educatie.
Radu Moraru: Domnule presedinte, aveti dreptate si aici. Da, dar stiti de ce avem probleme de educatie?
Traian Băsescu: De ce oare?
Radu Moraru: Pentru că si institutiile uneori, adică nu uneori, au fost slabe în ăstia 20 de ani, firesc pe undeva, dacă abia erau în constructie, dar mai avem ceva, păi domnule noi suntem ipocriti, noi nu spunem: măi fratilor, de unde vreti, măi, liderilor sindicali salarii mărite la buget, când ăstia de la privat, care tin România, împreună cu ăia de afară...
Traian Băsescu: Au redus salariile.
Radu Moraru: Ăia de afară si-au pierdut salariile, adică au devenit mult mai mici, iar ăstia din România au dat afară de la privati. Domnule, eu as îngheta 5 ani la buget, vrei să lucrezi la buget, cinci ani să stii că nu ti se va mai mări salariul. Dar, vedeti, nu avem chestia asta. Domnule, asta spun eu că e o dictatură a bunului simt, asta ar fi o dictatură a bunului simt.
Traian Băsescu: Da sau... Sigur, eu îi înteleg pe cei care au luat credite, îi înteleg că au dificultăti, odată cu tăierea unor sporuri si micsorarea veniturilor, că mai e o minciună pe care o propagă foarte mult parte din media - s-au redus salariile. Nu-i adevărat! Nu s-a redus niciun salariu, salariile au rămas aceleasi, s-au anulat din sporurile ilegale, sporul de zâmbet s-a tăiat, sporul de venit cu cravată, de primăvară, sporul de odihnă după concediu s-a tăiat.
Radu Moraru: Da, dar stiti care e vina guvernului Boc? Că ei nu stiau că de aceste sporuri beneficiau si niste amărăsteni din primării, care n-au putut să le dea măriri de salarii de la 5 la 6 milioane si fiindcă legea le dădea voie să dea un spor de zâmbet, ori guvernul a aflat abia în martie că multi cu 7 milioane au câzut la 6 milioane sau cu 8 milioane la 7. Avem noi cazuri. Asta e gresit. Deci trebuia să fii pregătit să stii, să spună specialistii din Ministere, domnule, domnule prim-ministru e corect, că nu poti să dai spor de zâmbet, dar vezi că aici beneficiază si unii care au salarii foarte mici.
Traian Băsescu: Bun, asta e, dar dacă începi să faci o lege cu exceptii, domnul Moraru, în acel moment... Eu am preferat ca să nu cer o exceptie pentru presedintie, am preferat să plece pilotii de pe avionul... pe mâna lor îmi dau viata, da, eu si cei care sunt cu mine. Am preferat să plece de la Romavia, să-i închirieze acum Romavia de la un SRL când pleacă în misiune cu mine, dar să nu ii cer premierului să facă o exceptie pentru presedinte, exact ca să...
Radu Moraru: Da, eu zic că ati făcut bine, că acei piloti sunt convins că îsi fac treaba si când sunt închiriati.
Traian Băsescu: Si-o fac, categoric da.
Radu Moraru: Codurile de procedură, tot justitia, foarte ..., de final.
Traian Băsescu: Deci am transmis o scrisoare, a fost subiect de discutie când am invitat partidele. Săptămâna trecută am transmis o scrisoare în care rog cele două Camere să accelereze procesul de adoptare a Codurilor de procedură.
Radu Moraru: Da. Domnul presedinte, vă pare rău că ati candidat si că ati câstigat un al doilea mandat?
Traian Băsescu: Nu îmi pare rău pentru că încă întrezăresc sansa continuării proceselor de reformare a statului. Uite, vine Educatia, bine, rău sau cu multumire sau nemultumire, sigur că legea a avut si tintele ei de a mai sparge din găstile din universităti, dar si de a îmbunătăti sistemul de educatie, sigur că sunt nemultumiri multe, dar legea este infinit mai bună decât ce avem acum.
Radu Moraru: Să sperăm justitia, sănătatea...
Traian Băsescu: Sănătatea, se descentralizează, scolile se descentralizează odată cu noua lege a educatiei, deci se vor schimba multe. Este si motivul pentru care am încredere în Emil Boc, pentru că este un om care este convins de nevoia reformării statului, nu e unul căruia îi spun eu "trebuie să reformăm statul" si atunci este ceea ce ne trebuie acum.
Radu Moraru: Ultima întrebare. V-a fost pusă viata în pericol vreun moment de când ati devenit presedinte al României?
Traian Băsescu: Domnul Moraru, cred că niciodată, cu singure exceptii, pe care eu le stiu. Spre exemplu, când mergi cu avionul ăsta, si am fost în mandatul trecut de vreo patru ori în Irak, cu tot cu ultima deplasare, în total de vreo cinci ori în Afghanistan. Ati văzut rachetele alea de umăr, oricând în Afghanistan sau în Irak poate să îti tragă una din aia când vii către aterizare.
Radu Moraru: Păi poate că dumneavoastră aveti un hârb, nu aveti un avion dotat cu mare...
Traian Băsescu: Nu, dar am obligatia să mă duc la trupe. Însă am grijă si mă duc cu delegatia minimă. Prima dată am gresit când am luat multi consilieri după mine. Acum m-am dus în Afghanistan din Kazahstan, am anuntat zborul seara, că mă duc în Afghanistan, am trimis toată delegatia cu avion de linie prin Istanbul acasă si eu m-am dus cu militarii pe care îi aveam si cu ministrul apărării.
Radu Moraru: Nu, dar întrebarea este ar trebui ca avionul dumneavoastră să aibă totusi un minim de sistem antirachete? Domnule, haideti să vă spun ceva, cum ar fi să vină un amărât din ăla de terorist - că până la urmă unii sunt amărâti, sunt cu trei piei pe ei si pe cămilă si trag cu o flasnetă din aia...
Traian Băsescu: De asta nu se spune nimic.
Radu Moraru: ... si te trezesti că dărâmă ditamai seful statului unei tări care se vrea mândră, puternică si... Adică, să nu fim fiii ploii totusi, că până la urmă, dacă nu ne putem permite un avion... Domnul presedinte, e din '76 sau '74, am vorbit cu oameni care stiti ce au spus? Domnule, sigur că nu pleacă fără... dacă tehnic nu e bun, nu se ridică de la sol, dar e posibil ca în perioada următoare să nu vă puteti ridica de la sol, să spună tehnicienii domnule presedinte, gata, are... e cel mai vechi, luăm o ocazie mai bine, îi facem semn lui Obama. Domnule, când merge Obama "pac", sau vă dau un vapor, domnule, ca să fiu sigur ca cetătean, luati vaporul, îl comandati până în Irak sau în Afghanistan si vă întoarceti.
Traian Băsescu: Eu am încredere în avionul ăsta, în acelasi timp însă stiu foarte bine de la cei care răspund de el că nu se mai găsesc piese si se pun piese reconditionate.
Radu Moraru: Domnule presedinte, să nu fim ipocriti, luati-l că oricum n-o să vă bucurati de el, că până vine avionul, până învată pilotii, vi se termină mandatul.
Traian Băsescu: Vine noul presedinte,da.
Radu Moraru: Păi ce spun? Hai măcar o dată seful statului să aibă avion, măcar un avion, vorba aia, nu? Renunt eu la... nici nu mai stiu, că am reunutat la toate, domnul presedinte. Deci sectorul privat a renuntat la toate si tot trebuie să îi tii pe toti. Nu mai merge, trebuie să nu mai fim ipocriti, la stat vrei la stat, de acum încolo cinci ani nu îti mai creste salariul. Dacă vrei altă slujbă, îti mai iei un part-time. Uite, pilot pe avionul lui Băsescu, part-time. Bun, vă doresc...
Traian Băsescu: Să stiti că nici tineretea excesivă a pilotilor nu e bună. Am înteles că pe avionul lui Kaczynski au fost piloti de 36 de ani.
Radu Moraru: Da, si mie mi s-a părut foarte tânăr. La box e bună tineretea, le recomand box mult românilor, cinci magnifici care vor fi pe B1tV. Dacă nu i-ati văzut la timpul lor, adică la gala de sâmbătă. N-a fost box cu Băsescu, dar e box sigur cu cei cinci magnifici. Până mâine seară, la orele 20:00, când continuăm dezvăluiri si lucruri noi din '89, dar si stiri proaspete despre ce s-a întâmplat cu acest accident, până atunci să fiti iubiti.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: