07 aprilie 2010

Holodomor

Trailer-ul filmului Holodomor, anunţat pentru 2010. Holodomor (în limba ucraineană - ucidere prin înfometare), a fost o campanie de colectare (de fapt, confiscare) forţată a produselor agricole, în anii 1932 şi 1933 în URSS (R.S.S. Ucraineană). 
Pe lângă scopul intimidării ţăranilor care se opuneau colectivizării, s-a urmărit şi distrugerea naţiunii ucrainene ca factor politic şi entitate socială.
Se estimeaza numărul morţilor la circa 7-10 milioane, cu o medie de 25.000 pe zi.
Ceva similar, deşi la scară mai mică, s-a produs şi în România (Moldova, 1946).S-a motivat lipsa alimentelor datorită secetei şi necultivării terenurilor agricole în urma înaintării frontului în 1944, dar criza a fost provocată de jafurile Armatei Roşii.



http://holodomorthemovie.com/

La 28 noiembrie 2006, parlamentul Ucrainei a aprobat o rezoluţie care afirmă că foametea forţată din perioada sovietică a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Acest genocid nu a fost "preferatul" mass-mediei, din motive uşor de înţeles. 
Informaţii detaliate despre evenimente, găsiţi aici: http://www.ukrainegenocide.org/

Imagini din timpul foametei din Ucraina, aici (postare Youtube de SighetOnline). 

În documentarul lui Glenn Beck “The Revolutionary Holocaust”, un episod dezvăluie genocidul din Ucraina.

3 comentarii :

Despina spunea...

N-as fi crezut ca "seceta din 46 " de care auzisem si eu in copilarie era de fapt o alta consecinta a masurilor luate de Moscova .

Si inca mai sunt unii care nu vor sa condamne comunismul....

Riddick spunea...

Era şi seceta, dar s-a agravat din cauza jafurilor.

Despina spunea...

A fost acum cativa ani o seceta pe aici de crapase pamantul .Nu putea creste nimic.
M-am tot gandit atunci la 1946-stiam de la mama ca a fost cumplit-acum inteleg ca a fost combinatia cu jaful rusilor.
Ce vremuri !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: