01 aprilie 2010

Harta Europei în două variante


 "Europa văzută de polonezi" :




...şi de unguri :

8 comentarii :

Anonim spunea...

da, vad ca amandoua natiile pure si iluminate ne vad doar ca tzigoiner...si nimic mai mult...de fapt de la niste rase de mancatori de care cruda ...

Riddick spunea...

Nu cred că "naţiile" văd aşa, să nu exagerăm... ;-)

Despina spunea...

Ce inseamna propaganda !
Din cate stiu eu sunt mai multi tigani in Ungaria si Polonia decat in Romania
Ar trebui sa ne ambitionam ,sa ne ocupam de tigani, sa-i educam si sa fim inaintea lor

Riddick spunea...

Avem o problemă cu termenul "roma-romani", ar trebui să îl combatem. Dealtfel, ţiganii au aflat de la alţii că s-ar numi aşa. Nu putem compara "ţigan" (chiar aşa se definesc ei) cu peiorativul anglo-saxon "nigger"...că cică dacă le spui "ţigani" îi jigneşti !

Despina spunea...

Eu vad chestia asta tot ca o propaganda de discreditare a Romaniei...

Riddick spunea...

Petre Roman a dat concursul:

Ministerul Afacerilor Externe al României

Nr. D2 / 1094 29.02.2000

Domnului Mugur Isărescu,

Prim-ministru al Guvernului României

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat,

Ministrul Afacerilor Externe

Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor / ţiganilor

În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03 / 169 din 31 ianuarie 1995 către primul ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de “ ţigan “, în detrimentul celui de “ rom ”, care de-abia începuse să se impună.

Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)

Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma / Gypsies, Roms / Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţa cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.

Această propunere:

- răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandum-ului - H(03) 169 / 1995, contribuind la “ stingerea “ unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;

- este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale ( Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor”.

Semnat: Petre Roman

Ministrul de Externe al Romaniei

costin spunea...

fain :))
vazusem o harta cu lumea vazuta de danezi, dar nu am mai dat de ea. dar ai cumva traducerea la varianta poloneza?

Riddick spunea...

Nu am traducerea, dar am căutat şi "truskawki "înseamnă "căpşuni" (la Spania). :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: