01 aprilie 2010

Harta Europei în două variante


 "Europa văzută de polonezi" :




...şi de unguri :

8 comentarii :

Anonim spunea...

da, vad ca amandoua natiile pure si iluminate ne vad doar ca tzigoiner...si nimic mai mult...de fapt de la niste rase de mancatori de care cruda ...

Riddick spunea...

Nu cred că "naţiile" văd aşa, să nu exagerăm... ;-)

Despina spunea...

Ce inseamna propaganda !
Din cate stiu eu sunt mai multi tigani in Ungaria si Polonia decat in Romania
Ar trebui sa ne ambitionam ,sa ne ocupam de tigani, sa-i educam si sa fim inaintea lor

Riddick spunea...

Avem o problemă cu termenul "roma-romani", ar trebui să îl combatem. Dealtfel, ţiganii au aflat de la alţii că s-ar numi aşa. Nu putem compara "ţigan" (chiar aşa se definesc ei) cu peiorativul anglo-saxon "nigger"...că cică dacă le spui "ţigani" îi jigneşti !

Despina spunea...

Eu vad chestia asta tot ca o propaganda de discreditare a Romaniei...

Riddick spunea...

Petre Roman a dat concursul:

Ministerul Afacerilor Externe al României

Nr. D2 / 1094 29.02.2000

Domnului Mugur Isărescu,

Prim-ministru al Guvernului României

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat,

Ministrul Afacerilor Externe

Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor / ţiganilor

În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03 / 169 din 31 ianuarie 1995 către primul ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de “ ţigan “, în detrimentul celui de “ rom ”, care de-abia începuse să se impună.

Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)

Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma / Gypsies, Roms / Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţa cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.

Această propunere:

- răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandum-ului - H(03) 169 / 1995, contribuind la “ stingerea “ unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;

- este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale ( Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor”.

Semnat: Petre Roman

Ministrul de Externe al Romaniei

costin spunea...

fain :))
vazusem o harta cu lumea vazuta de danezi, dar nu am mai dat de ea. dar ai cumva traducerea la varianta poloneza?

Riddick spunea...

Nu am traducerea, dar am căutat şi "truskawki "înseamnă "căpşuni" (la Spania). :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: