09 martie 2010

Pentru Nabucco au votat 49,6 % din senatori


Senatul a votat luni Legea privind ratificarea Acordului între Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungară, România şi Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara, la 13 iulie 2009.

Dintre cei 137 de senatori, au votat 85 (62 %), distribuţia voturilor fiind aceasta (conform siteului Senatului României):


Dacă la Camera Deputaţilor a fost un singur vot împotrivă şi două abţineri, la Senat au fost 68 de voturi pentru (49,6% din nr. total de senatori), au votat împotrivă 16 senatori din grupul PSD+PC şi unul s-a abţinut (Miron Mitrea).

Pentru detalii privind votul individual al celor 85 de senatori, accesaţi pagina Senatului aici.

Acordul, semnat intre Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, prevede ca Guvernul Romaniei sa sprijine Proiectul prin acordarea de garantii guvernamentale care sa acopere atat partea ce revine Transgaz, aferenta imprumuturilor contractate de Compania Internationala Nabucco (circa 933 de milioane euro), cat si partea aferenta capitalului propriu (circa 417 milioane euro), care va fi acoperita partial prin credite.

In urma acestui Acord, statele parti urmeaza sa beneficieze de un regim juridic care sa le permita sa aiba drepturi de proprietate si de operare asupra sectiunilor respective ale Proiectului Nabucco, vor depune eforturi pentru a facilita fie concesiunea, fie acordarea sau achizitionarea drepturilor asupra terenurilor necesare si vor asigura un regim nediscriminatoriu pentru proprietarii de conducte sau operatorii conductelor de gaz natural la sistemul Nabucco.
Acordul mai prevede sistemul de tarifare pentru transportatori, aplicarea standardelor tehnice, de siguranta si de mediu si infiintarea unui organism compus dintr-un reprezentant al fiecarui stat parte, numit Comitetul Nabucco, ce va supraveghea respectarea aplicarii Acordului.
Durata Acordului este de 50 de ani de la intrarea in vigoare.

Acordul a fost ratificat si de Camera Deputatilor, in februarie, Senatul fiind Camera decizionala. Actul este parte a prioritatilor legislative ale Guvernului.

(bloombiz.ro)

2 comentarii :

Despina spunea...

Good news.
Asteptam insa pana la toamna cand UE hotaraste ce proiect alege,nu-i asa?

Riddick spunea...

Deocamdată, pare că proiectul implică doar statele semnatare.

Nu sunt parte la Acord nici UE, nici alte state furnizoare de gaz (sau, poate că da, nu am detalii).

Vedem.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: