09 martie 2010

Pentru Nabucco au votat 49,6 % din senatori


Senatul a votat luni Legea privind ratificarea Acordului între Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungară, România şi Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara, la 13 iulie 2009.

Dintre cei 137 de senatori, au votat 85 (62 %), distribuţia voturilor fiind aceasta (conform siteului Senatului României):


Dacă la Camera Deputaţilor a fost un singur vot împotrivă şi două abţineri, la Senat au fost 68 de voturi pentru (49,6% din nr. total de senatori), au votat împotrivă 16 senatori din grupul PSD+PC şi unul s-a abţinut (Miron Mitrea).

Pentru detalii privind votul individual al celor 85 de senatori, accesaţi pagina Senatului aici.

Acordul, semnat intre Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, prevede ca Guvernul Romaniei sa sprijine Proiectul prin acordarea de garantii guvernamentale care sa acopere atat partea ce revine Transgaz, aferenta imprumuturilor contractate de Compania Internationala Nabucco (circa 933 de milioane euro), cat si partea aferenta capitalului propriu (circa 417 milioane euro), care va fi acoperita partial prin credite.

In urma acestui Acord, statele parti urmeaza sa beneficieze de un regim juridic care sa le permita sa aiba drepturi de proprietate si de operare asupra sectiunilor respective ale Proiectului Nabucco, vor depune eforturi pentru a facilita fie concesiunea, fie acordarea sau achizitionarea drepturilor asupra terenurilor necesare si vor asigura un regim nediscriminatoriu pentru proprietarii de conducte sau operatorii conductelor de gaz natural la sistemul Nabucco.
Acordul mai prevede sistemul de tarifare pentru transportatori, aplicarea standardelor tehnice, de siguranta si de mediu si infiintarea unui organism compus dintr-un reprezentant al fiecarui stat parte, numit Comitetul Nabucco, ce va supraveghea respectarea aplicarii Acordului.
Durata Acordului este de 50 de ani de la intrarea in vigoare.

Acordul a fost ratificat si de Camera Deputatilor, in februarie, Senatul fiind Camera decizionala. Actul este parte a prioritatilor legislative ale Guvernului.

(bloombiz.ro)

2 comentarii :

Despina spunea...

Good news.
Asteptam insa pana la toamna cand UE hotaraste ce proiect alege,nu-i asa?

Riddick spunea...

Deocamdată, pare că proiectul implică doar statele semnatare.

Nu sunt parte la Acord nici UE, nici alte state furnizoare de gaz (sau, poate că da, nu am detalii).

Vedem.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: