12 martie 2010

Don Pedro vrea discreţie

Două articole interesante la Agenţia de Investigaţii Media :

Petre Roman: "Dinule, Cornele, opreste-te, opreste-te aici!"
(Video)

Dupa celebrul episod in care Cornel Dinu si Sergiu Nicolaescu l-au acuzat pe Petre Roman ca a cerut ajutorul trupelor sovietice sa intervina la Revolutie - fapt negat cu vehementa de primul premier al Romaniei de dupa decembrie '89 - Dinu a facut o noua dezvaluire fulminanta. (vezi sectiunea Video)

Cornel Dinu i-a spus, in direct, lui Petre Roman ca a facut parte din celebra Retea Caraman, ca a fost infiltrat in Franta la momentul oportun. Mai mult, ca din acea retea ar fi facut parte si Adrian Severin, Dinu Patriciu si Adrian Nastase, care mai apoi, la Revolutie, fiecare dintre acestia a avut rolul de a "aparea" in fata si de confisca revolta populara, transformand-o intr-o lovitura de stat. Dinu a mai afirmat ca Roman este cel care l-a propulsat apoi pe Caraman la CIE, iar generalul era singurul agent secret decorat de KGB si ca facea jocul dublu pentru americani si pentru rusi, fapt cunoscut de Manfred Worner, secretarul general al NATO de atunci.

In plus, Cornel Dinu, care a devenit secretar de stat in ianuarie '90 si care in acea perioada tulbure era apropiat de Ion Iliescu si de sotia acestuia, Nina, i-a spus lui Petre Roman ca pe 20 decembrie se afla in Delta si ca a fost adus cu elicopterul la Bucuresti pentru "a fi plantat la Baricada". Roman a negat acest fapt, sustinand ca el a fost tot timpul in acea perioada la Politehnica, cat despre reteaua Caraman, el a ajuns in Franta in 1971, iar reteaua fusese anihilata in 1969. Intrebat de Radu Moraru de unde cunoaste aceste fapte, Cornel Dinu a spus ca "de la un grup de patrioti adevarati, generali care au fost inlaturati". Cat despre Caraman si numirea acestuia la CIE, Cornel Dinu a spus ca stie aceste lucruri din "zona lui Virgil Magureanu, dar si de la alti patrioti adevarati, cum au fost si Caraman si Virgil Magureanu." Petre Roman s-a enervat, a avut o reactie ca si cum Dinu dezvaluie ceva ce nu trebuie sa se spuna si i-a replicat: "Dinule, Cornel, opreste-te!, opreste-te aici!" Mai apoi, ca si cum Cornel Dinu a inteles semnalul a spus: "Si domnul Roman face parte din patriotii adevarati, el a vrut binele acestei tari...", la care Petre Roman a concluzionat: "Este clar ca domnul Dinu este indus in eroare de altii, din zona Magureanu, dar eu vreau sa ma intalnesc cu el in particular sa lamurim aceste chestiuni noi doi si apoi sa revenim pe post si sa spunem opiniei publice ce s-a intamplat de fapt!"

Un alt moment interesant din emisiunea de la B1TV a fost cand Petre Roman, care a negat cu vehementa ca ar fi facut parte din Reteaua Caraman a admis, intr-un final ca fiind la doctorat in Franta, a avut ocazia sa vada planurile unui fel de baraj acvatic militar si, dorind binele tarii, a facut poze, sau a copiat acele poze si planuri ale barajului si apoi le-a trimis in tara, dar ca asta a fost singura data cand a facut asa ceva in viata lui. Si a facut-o din patriotism. Pai, in primul rand se pune intrebarea, daca nu ar fi avut legaturi cu Securitatea, fiind baiatul luptatorului comunist Walter Roman, cum a ajuns el in Franta, la o asa zisa bursa? Doi, cum stia Roman, dupa ce a pozat planurile - deci dupa ce a facut spionaj militar, practic, cui sa trimita pozele in tara? Ca nu era pe vremea aia Internet si le-a dat asa, intr-un e-mail pe la SRI sau SIE, cum ar fi acum. Deci stia o adresa. Mai mult, la vremea aia nu trimiteai prin posta "ca boul" planuri militare secrete la adresa Securitatii, ci este evident pentru oricine ca le dadeai unui ofiter de legatura. Asa functiona Securitatea si Roman nu putea face altfel, pentru ca nu l-ar fi bagat nimeni in seama. Iar un cetatean obisnuit ar fi facut pe el de frica intr-o atare situatie stiind ca si serviciile secrete din Franta supravegheau "bursierii" proveniti din statele comuniste. Ca atare, Roman nu numai ca a mintit, dar a vrut sa deturneze discutia si sa faca pe patriotul. In fapt el a recunoscut ca spiona pentru Securitate, pentru DIE si ca avea un ofiter de legatura in Franta. (M.F.)



Roman a recunoscut ca a fost spion pentru KGB

Gafa de proportii a primului premier al loviturii de stat

In Franta a fotografiat planurile unui baraj militar facut cu americanii si le-a trimis in tara * Adica facea spionaj si avea un ofiter de legatura * Considera Franta o putere inamica pe teritoriul careia actiona "din patriotism" * Cum era regula in Razboiul Rece, planurile au ajuns la KGB * Roman: "Nu vreau sa mai vorbesc!"

Petre Roman a facut, miercuri seara, in timpul emisiunii "Nasul" de la B1Tv, o dezvaluire extrem de interesanta. Practic, fostul premier al Romaniei de la inceputul anilor '90 a recunoscut ca a facut spionaj militar in perioada in care era un simplu doctorand in Franta.

 Dezvaluirea lui Roman vine dupa ce Cornel Dinu a insinuat ca acesta ca a facut parte din reteaua Caraman, care Mihai Caraman a fost singurul spion roman decorat de KGB. Petre Roman a povestit ca, in perioada in care se afla la doctorat in Franta, a avut ocazia sa vada planurile unui fel de baraj acvatic militar si, dorind binele tarii, a facut poze sau a copiat acele poze si planurile barajului. Pe care le-a trimis ulterior in tara. Roman a precizat a fost singura data cand a facut asa ceva in viata lui si ca gestul sau a fost determinat de patriotism.

 Interesant este cum putea sa faca asa ceva un simplu doctorand, daca nu avea legaturi cu Securitatea. Practic, din "patriotism", Petre Roman a riscat sa fie acuzat de spionaj militar. La fel de interesant este unde a trimis aceste documente Petre Roman. Contactat de Agentia de Investigatii Media, fostul premier a refuzat sa dea explicatii despre acest episod. "Nu vreau sa vorbesc. Imi ajunge ce am spus pana acum", ne-a declarat Petre Roman. Ratiunile pentru care Petre Roman poate fi invinuit de spionaj pe teritoriul Frantei pot fi citite aici.

 Agentia de Investigatii Media a stat de vorba cu personaje care au jucat un rol important in Revolutia din 1989 si care stiu, de asemenea, detalii despre activitatea lui Petre Roman. De asemenea, am stat de vorba si cu istoricul Marius Oprea, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai perioadei de dinainte de 1989.

 Sergiu Nicolaescu: "Ceva adevarat este"
  
Sergiu Nicolaescu a refuzat sa comenteze acuzatiile lui Cornel Dinu si dezvaluirea facuta de Petre Roman, dar a precizat ca "ceva adevarat este". "Eu ma abtin sa comentez. Cel putin deocamdata. Este normal sa iti pui semne de intrebare. Va spun un singur lucru: adevarul se afla pe undeva. Ceva adevarat este", ne-a declarat Sergiu Nicolaescu.

 Gelu Voican: "Caraman il simpatiza pe Roman"
  
Gelu Voican Voiculescu refuza sa creada ca Petre Roman ar fi putut avea legaturi cu Securitatea. "Eu refuz sa cred ca avea legaturi cu Securitatea. O fi facut-o din patriotism. Oricine putea sa faca asa ceva. Barajele nu sunt obiective militare. Nu trebuia sa aiba legaturi cu Securitatea pentru a face asa ceva. Securitatea nu se apropia de oameni ca Petre Roman. El era fiul lui Walter Roman", ne-a spus Gelu Voican Voiculescu. Acesta sustine ca Petre Roman era simpatizat de Caraman, dar ca nu a facut parte din reteaua care a adus cele mai mari prejudicii NATO. "Activitatea lui Caraman s-a incheiat in 1969. Roman a plecat la doctorat in '71, deci cu doi ani mai tarziu. Ei nu s-au cunoscut decat in ianuarie 1990. Ce putea sa faca un doctorand cum era Roman in reteaua Caraman. Acolo erau folositi cetateni francezi, belgieni si asa mai departe. Nu romani. Astea sunt fabulatii. Niste speculatii. Nu stiu ce ratiuni in determina pe Cornel Dinu sa zica asa ceva. Poate ca este inca suparat ca nu l-a pus Roman ministru al Sportului. Dupa '89, Petre Roman nu a avut nici o legatura cu numirea lui Caraman la SIE. Eu m-am ocupat de asta. Am avut mai multe optiuni, dar, in final, a fost ales Caraman. L-am anuntat cand eram in birou la generalul Stanculescu si planuiam inlocuirea generalului Nicolae Militaru. Raporturile lui Caraman cu Iliescu nu au fost cele mai bune. Mihai Caraman si Petre Roman s-au inteles bine. Caraman chiar il simpatiza pe Roman", ne-a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Virgil Magureanu: "Nu vreau sa mai vorbesc"

 Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii din perioada 1990-1997, Virgil Magureanu, nu mai doreste sa comenteze pe marginea subiectului privind posibilele legaturi ale lui Petre Roman cu reteaua Caraman. "Eu nu vreau sa ma mai bag in asa ceva. Nu cunosc nimic. Va spun sincer ca nu imi place subiectul. Despre asemenea lucruri eu nu mai vreau sa vorbesc", ne-a spus Virgil Magureanu.

 Marius Oprea: "Roman a ajuns pe alte filiere"
  
Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, istoricul Marius Oprea, crede ca ascensiunea lui Petre Roman se datoreaza nu retelei Caraman, ci altor filiere. De asemenea, acesta lasa sa se inteleaga ca premierul de la inceputul anilor '90 era un agent. "Petre Roman a fost promovat prin alte filiere. El a fost la Toulouse, dar dupa desfiintarea retelei. Nu exista dovezi ca domnul Roman a facut parte din reteaua Caraman. Ce ridica cele mai mari semne de intrebare este faptul ca domnul Caraman a devenit seful SIE in 1990. El nu a fost recomandat pentru aceasta functie de catre Petre Roman, caci nu putea sa-l recomande un agent. L-a recomandat cel care coordona reteaua KGB din Romania, adica Ion Iliescu. A fost o decizie dictata de Moscova si pusa in practica de Iliescu. Este halucinant ca domnul Caraman, cel care a facut un aprig spionaj contra Vestului si unul de mare succes, a ajuns in fruntea SIE. El a furat cele mai mari secrete ale NATO, din cauza lui fiind nevoie de schimbarea amplasamentelor rachetelor. Numirea lui la SIE a fost un semnal dat de Romania impotriva NATO si care demonstra ca noi ne alaturam fostului bloc sovietic", sustine istoricul Marius Oprea. (M.N.)

8 comentarii :

amanda13 spunea...

cumplit! si nimeni nu este acuzat de tradare!

Riddick spunea...

Să te uiţi şi la video, prin link.

Ei, asta-i, vorba lu' coana Leana C. - "Dovada! Dovada!" ;-)

Despina spunea...

pai ndaqca a recunoscut, de ce dovada mai este nevoie?

Riddick spunea...

Infracţiunea a fost comisă în Franţa. Îl vezi pe javra aia de Sarkozy facând ceva ?!

Nevastă-sa (actuala) a insistat să nu fie extrădată în Italia o teroristă de la Brigăzile Roşii aflată sub arest în Franţa.

Eheheee...

Despina spunea...

Ce ti-e si cu nevestele astea !
Te doare capul cand il vezi pe Sarko dar si pe Roman cu neveste cu tot

Riddick spunea...

Şi copiii au ieşit nişte panarame.

Roman e penal-penal, i-aş da un cap în gură de am fi faţă în faţă.

Despina spunea...

Cand am vazut cum s-a incurcat cu nu stiu ce femeiusca si a divortat, am ramas cu gura cascata

N

Riddick spunea...

...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: