22 februarie 2010

Bobocelul Iliescu îi înspăimânta cu pârnăiţa pe tovarăşii de joacă ai lui Constantinescu


Scris de Cătălin Mihuleac  în Curentul

Ca să fii un bun autor de pamflete, e musai să-ţi iubeşti personajele, nu să le urăşti, cum face apucatul de C.T. Popescu. Şi trebuie să le iubeşti cu atâta mai mult cu cât ele sunt mai slab mobilate acolo sus, în mansarda sprijinită de pilonul gâtului. Cu alte cuvinte, pamfletarul este un fel de mumă eroină, cu o puzderie de mucoşi spânzuraţi de fuste, fiecare trăgând în altă direcţie, în funcţie de doctrina intereselor care îl mână. Unul vrea păpică, altul vrea scutece schimbate, altul vrea să se joace până deseară cu puţica în nisipul politicii... Iar dintre toţi copilaşii, pamfletarul-mămică îi iubeşte mai tare şi mai tare pe cei mai prostuţi şi mai neajutoraţi dintre ei.
Uneori, mititeii se iau la harţă şi se sperie unul pe altul cu diferite baubauri, iar atunci îţi trebuie mult talent de mamă ca să-i împaci. Aşa, de pildă, bobocelul Băsescu îi înspăimântă câteodată cu puşcărioara pe tovarăşii de joacă ai Opoziţiei, făcându-i să se scape noaptea în pat; la fel cum, ieri-alaltăieri, bobocelul Iliescu îi înspăimânta cu pârnăiţa pe tovarăşii de joacă prezidenţială ai lui Constantinescu.
Din patru în patru ani, cu frecvenţa olimpiadelor, terenul agricol al politicii româneşti este cultivat cu noi şi noi soiuri. Din patru în patru ani, locurile din pamflete se cedează politicos, aşa cum se cedează locurile în troleibuz. Unii coboară la staţia „alegeri 2004“, alţii urcă proaspeţi şi fercheşi, pentru a coborî şi ei plouaţi, la staţia „alegeri 2008“. Cadrele se rotesc, unii apar, alţii dispar, aşa cum pierduţi sunt în zare alde Ciorbea, Ion Diaconescu, Vasile Lupu sau reprezentanta sexului frumos Zoe Petre. Am zis ceva comic, de aţi râs aici, la urmă?
E greu momentul când autorul de pamflete se desparte de unele dintre personajele sale, care părăsesc casa părintească şi se duc în lumea largă. O parte din inima lui de mamă se rupe în bucăţi, ca un vas de alabastru scăpat accidental din mâini. Totuşi, cu vocea lui maternă, autorul de pamflete găseşte puterea să le ureze:
- Mergeţi cu bine, bucălaţilor, şi aveţi grijă de voi!
Autorul de pamflete e singura mamă din România care nu primeşte alocaţie de pe urma plozilor de care se îngrijeşte. Dacă ar primi, s-ar umple de parale.

4 comentarii :

amanda13 spunea...

adio Prostanacului asadar! si tarana la fel de grea ca mitocania si demagogia pe care a aruncat-o peste noi atatia ani!

Riddick spunea...

Sunt curios ce va face în continuare.

Despina spunea...

Excelent sxcris articolul !

Riddick spunea...

Păi da. :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: