20 de ani, 20 de vorbe memorabile
Via Asociaţia 21 Decembrie 1989 :
Le-am rostit, ne-au bulversat, le-am auzit parafrazate, iar unele au ajuns mai celebre decit oamenii care le-au lansat. Si-au trait celebritatea in mass-media si au marcat framintarile momentului. Suspendate intre umor si tragic, ele descriu fascinantul tarim romanesc, dictionarul explicativ al obsesiilor noastre. Cele mai citate, rastalmacite si (ne)fericite expresii ale ultimelor doua decenii.
Vocabularul politic si cotidian de dupa comunism se zbate intre sabloanele limbii de lemn si inovatiile care scurtcircuiteaza, uneori, spatiul public. „Magicienii” momentului au lansat expresii ramase celebre dupa ce lumea a uitat cine le-a rostit. Aproape fiecare an se regaseste intr-o propozitie, fiecare moment important a fost descris prin vorbe inspirate pe care le-am deslusit deplin, deseori, mai tirziu. Cu sansa, unele au ajuns clisee ale memoriei colective cu valoare de proverbe, nu neaparat dovezi ale intelepciunii, cit obsesii cotidiene, cuprinse in fotografia miscata a unei societati. In doua decenii de obsesii, revelatii si dezamagiri, am invatat sa vorbim, cu siguranta, altfel si necenzurat. Dar cum?
Intrebarea obsedanta a anilor ‘90 inca nu a primit un raspuns multumitor din partea institutiilor romanesti, iar urmasii celor peste 1000 de morti cazuti in evenimentele din 1989 nu au vazut vreun fel de condamnari. Scenariile initiale, legate de teroristi, par cusute cu ata alba. In spatele macelului se pare ca sta un ingrozitor scenariu de manipulare, prin care o parte a fostelor structuri politice si de represiune s-au relegitimat in aparatori ai Romaniei democratice.
Primul „animal politic” descoperit de romani dupa caderea lui Ceausescu, Ion Iliescu, aparea la televizor, in 22 decembrie, si rostea o fraza care l-a urmarit pina in prezent: “Nicolae Ceausescu a intinat cele mai nobile idealuri ale comunismului“. Prin ea, Iliescu si-a sintetizat crezul politic dupa care, voalat, a condus in primii ani dupa 1989: regimul comunist era condamnabil doar pentru ca fusese aplicat gresit nu pentru ca, in esenta lui, era anti-democratic si profund criminal. Au trecut 20 de ani si niciodata nu a parut ca regreta acele cuvinte.
Indemnul adresat de actorul Ion Caramitru, catre poetul Mircea Dinescu, in ziua de 22 decembrie 1989, a devenit o marca a inautenticitatii si falsificarii. Aflati in studioul TVR, cei doi nu au stiut ca revenisera in transmisiune directa si, pret de citeva clipe, milioane de oameni au putut vedea, punerea in scena a actiunii revolutionarilor. Expresia “Mircea, fa-te ca lucrezi!” a alimentat teoriile care legau originea revolutiei de un complot, desi Dinescu si Caramitru au explicat deseori ca evenimentele nu a fost altceva decit o miscare de strada entuziasta. Dialogul lor din studioul 4 e citat azi nu doar ca expresie a stingaciei, ci si ca emblema a unei puneri in scena care mai intii orbeste, pentru a fi apoi descoperita ca vinovata.
Din pacate, aceasta pare sa fi fost interogatia care a tinut loc de legea lustratiei. Ea exprima dorinta de blocare a revenirii in prim-plan a “fostilor”. Putini isi mai aduc aminte cine a rostit intrebarea memorabila. Steluta Ivan, mai degraba o voce din multime decit o figura publica, a indraznit sa-i adreseze aceasta intrebare lui Ion Iliescu pe 12 ianuarie 1990, zi de doliu pentru comemorarea victimelor revolutiei, cind cei prezenti in Piata Victoriei i-au acuzat pe liderii FDSN ca incearca sa salveze sistemul comunist. Sub presiunea multimii, Ion Iliescu, Petre Roman si Dumitru Mazilu anuntau decizia de a pune PCR sub interdictie. In textul acelui decret se preciza ca a fost adoptat „la cererea generala a poporului”. Era prima si ultima data cind Iliescu si ai lui, infricosati de manifestanti, faceau pasul inapoi. Si-au revenit insa dupa citeva zile (17 ianuarie), anulind acel fulminant decret. Ceea ce putea fi inceputul unei legi a lustratiei si a unui proces de decomunizare a fost rapid anihilat. De dragul “linistii” desigur!
Programul de alimentatie rationala (infometare) initiat de Nicolae Ceausescu despartise cetatenii Romaniei Socialiste in doua categorii distincte: privilegiatii nomenclaturii si aparatului de represiune, care putea procura prin casele de comenzi “salamul de Sibiu”, si marea masa, care ajungea sa obtina celebrul „salam cu soia” dupa o asteptare infernala, la cozi uriase. Uimitor, consumatorul de salam de soia a capatat, imediat dupa 1989, o identitate politica, in urma unei celebre acuzatii - “Nu ai mincat salam cu soia!” - adusa “instrainatilor”, celor intorsi „sa dea lectii de democratie”, interesati sa aiba un cuvint de spus in viata politica. Acuzatia a ajuns instantaneu o tema de campanie a FDSN tintind excluderea liderilor politici ai partidelor istorice, precum Radu Cimpeanu sau Ion Ratiu.
In 28 ianuarie 1990, in Bucuresti se organiza un mars al partidelor istorice la care au venit mii de cetateni ingrijorati de decizia de participare la alegeri a gruparii din jurul lui Ion Iliescu si transformarea FDSN-ului in partid politic. A doua zi, in urma apelurilor lansate de Ion Iliescu, 5.000 de mineri inarmati cu bite au fost adusi in Bucuresti si s-au aliat cu salariatii IMGB. Pe strazi s-a strigat “Moarte intelectualilor!” si „”oi muncim, nu gindim!”. Lozincile erau marturie a strategiei „dezbina si stapineste”. Prin folosirea urii categoriilor sociale, FDSN incerca sa controleze masele si urmarea sa anihileze orice idee de pluralism politic si democratizare, discursul fiind indreptat impotriva elitelor, intelectualilor si opozitiei, considerati „dusmani ai poporului”.
Nu vrem Kent, nu vrem valuta/ Vrem pe Roman sa…
Pro TV, televiziunea spectacol, a inovat din temelii audiovizualul romanesc din 1995. Pro TV este prima televiziune dupa modelul occidental care si-a chemat telespectatorii in strada, a creat idoli mediatici - Andreea Esca, Florin Calinescu, Andi Moisescu, Gianina Corondan, Catalin Radu Tanase - si multi au sustinut ca a doborit regimul Iliescu. “Te uiti si cistigi“, concursul cu cea mai indelungata viata si emisiunea cea mai reprezentativa pentru ProTV, este identificat cu sloganul postului. A mai fost “Stii si cistigi“, concursul pentru milionul de dimineata, care crease o competitie acerba: cei care prindeau un fir cu Florin Calinescu erau adesea reprezentantii unei intregi scari de bloc.
Lozinca a fost creata in laboratoarele FDSN si ascundea manevra prin care fostii nomenclaturisti, securisti, oameni ai vechiului sistem blocau investitiile straine pentru a avea ragazul necesar preluarii activelor economice la preturi derizorii. Campaniile antioccidentale au fost dublate de cele indreptate impotriva proprietatii private, de folosirea sperietorii mosierilor care ar fi intentionat sa se intoarca in tara sa ia mosiile inapoi. Comparativ cu grupul tarilor Europei Centrale - Cehia, Polonia, Ungaria - consecintele economice ale unei asemena ideologii si politici de stat a avut consecinte economice extrem de grave si explica, in buna parte, tranzitia chinuitoare si intirzierea actuala in ceea ce priveste nivelul bunastarii.
Cel care decretase proprietatea un “moft”, Iliescu pune o stampila guvernarii lui Adrian Nastase: “capitalismul de cumetrie“. Sintagma remarca modul in care capitalismul se reduce la afaceri de familie intreprinse in interiorul cercului puterii, spre profitul baronilor PSD si in dauna unui mediu de afaceri sanatos al unei economii de piata adevarate. Altfel, desi constient de partidul stat care acapareaza toate resursele prin intermediul baronilor si oligarhilor, Ion Iliescu nu pare sa fie deranjat si nu misca un deget impotriva sa pina la finalul mandatului. Supararea lui Iliescu a trecut rapid. Acuzat ca patroneaza un astfel de „sistem mafiot”, il va sprijini pe Adrian Nastase ca succesor la presedintie.
Sub presiunea UE, problema justitiei si a combaterii coruptiei ajunge si in atentia guvernului Adrian Nastase, care incearca sa salveze aparentele printr-un “pachet de legi anti-coruptie” prin primavara lui 2003. Legile nu erau insa insotite de un mecanism eficient de control al averilor demintarilor, iar cel contestat tocmai pentru averea sa este insusi premierul “Nastase-patru case“. Evident, opozitia acuza guvernul ca face un simplu exercitiu de imagine. Replica acestuia, aroganta precum personajul, intra in legenda: “Eu cred ca in masura in care nu se gasesc alte teme, unele dintre teme sint inventate. Cineva, la un moment dat, voia sa vina sa-mi numere gainile. I-am sugerat mai bine sa-mi numere oualele.”
4 comentarii :
LA MULTI ANI !
fwelicitari pt.un thread inspirat.
LA MULŢI ANI !
Am făcut postarea asta că n-aveam inspiraţie momentan, culmea ! :)
mai am una mai noua: 'avem nevoie de o stinga puternica', cu varianta lights (da, ca principiu, si mai imbecila) 'avem nevoie de o opozitie puternica' :)
de ce dracu om fi avind nevoie de asa ceva io unu nu pot pricepe
la multi ani! :)
La mulţi ani, murfi !
Mă apucă toţi dracii când văd ce mai zic câte unii "din tabăra noastră"...
Trimiteți un comentariu