09 noiembrie 2009

TRU says


09.11.2009

Din acest punct de vedere...

Semnat de  Traian Ungureanu


Pentru cine mai crede că alegerile Prezidenţiale din România se vor desfăşura în condiţii normale sau acceptabile, cîteva observaţii. Preşedintele Traian Băsescu e pur şi simplu cenzurat. Prezenţa lui în mediile de informare e admisă foarte rar sau înlocuită de scurte secvenţe fără sonor. Cu excepţii rarissime, candidatul Băsescu a fost interzis de mass media. În primul rînd, de aşa zisele televiziuni de informare, Realitatea TV şi Antena 1,2&3. Toate participă intens la campania împotriva lui Băsescu şi, din acest punct de vedere, sînt, de fapt, partide nedeclarate.

Cîteva din procedeele folosite în mod curent de cele două televiziuni. Înainte de orice, dezbaterile trucate, în care realizatorii montează un raport de 4, 5 sau chiar 6 la 1 împotriva lui Băsescu. Aceste parodii care rulează de ani de zile, în fiecare seară, se constituie în felul următor: e invitat un susţinător al lui Traian Băsescu. Alături de el sînt inivtaţi, în numele echilibrului, susţinători ai celorlalţi candidaţi importanţi (Geoană, Antonescu, mai rar Oprescu). Se adaugă un aşa zis neutru care vine obligatoriu din organizaţii-paravan, aflate în orbita lui Geoană sau Antonescu. În sfîrşit, emisiunea e condusă de unul sau doi moderatori care pozează în ziarişti neangajaţi dar îl atacă, de la început, pe susţinătorul lui Băsescu şi îi lasă să vorbească, după plac, pe adversarii lui Băsescu. Rezultatul e un măcel laş, o emisiune trucată care nu lasă nici o libertate telespectatorului şi îl obligă să înghită propagandă.

Altă metodă sînt transmisiile de la mitingurile candidaţilor. Mitingurile lui Traian Băsescu sînt ignorate. Deşi, televiziunile în cauză ţin să se prezinte drept televiziuni de actualitate politică, mitingurile lui Traian Băsescu nu interesează. Cînd au transmis ceva, cele două televiziuni nu au reuşit să ofere mai mult de 3-4 minute. În schimb, mitingurile lui Geoană şi Antonescu au parte de transmisii substanţiale, de 10 minute şi mai mult.

Altă deosebire: în timpul mitingurilor, Geoană şi Antonescu sînt filmaţi de jos, de lîngă scenă. De ce? Pentru că în acest fel nimeni nu poate vedea publicul prezent la manifestaţie. În consecinţă, nimeni nu află că Geoană şi Antonescu adună cel mult cîteva mii de oameni şi vorbesc în faţa unor spaţii vaste dar goale. Realitatea TV şi Antena 3 ascund această situaţie şi funcţionează, din acest punct de vedere, ca servicii de presă ale lui Geoană şi Antonescu. Mitingurile lui Băsescu au adunat, după cele mai prudente estimări, 10000 de oameni la Constanţa, 25000 la Iaşi şi 20000 la Bacău. Dar aceste lucruri nu trebuie să ajungă la cunoştinţa publicului.

Acest joc murdar are trei consecinţe: mai întîi îl pune pe Traian Băsescu într-o competiţie măsluită, în care cel puţin un participant (presa lui Voiculescu, Vîntu şi a altor proprietari de televiziuni) e ascuns şi dictează percepţia publică. În al doilea rînd, presa de acest tip distruge în permanenţă ziariştii, corupîndu-i şi instruindu-i în tainele minicuinii. În al treilea rînd, prestaţia televiziunilor e o acţiune anti-civică. Ea neagă dreptul la informare al cetăţenilor şi îşi tratează publicul aşa cum e tratat publicul într-o dictatură (mai puţin show-urile şi dansatoarele).

Televiziunea publică nu e cu nimic diferită de televiziunile private. În cazul televiziunii publice, controlul e politic şi aparţine tot adversarilor lui Băsescu (pentru că directorul televiziunii române e fostul secretar general al partidului lui Geoană). Din acest punct de vedere, presa care face acest joc e o forţă anti-civică şi, în utlimă esenţă, anti-democratică.


Articol pe blogul TRU găzduit de Radio Free Europe/Radio Liberty

6 comentarii :

Anonim spunea...

Turcescu a inceput o emisiune multimedia, iar prima editie, de azi, ora 13,05, a dat peste cap luni intregi de anti-basescu, pro-'majoritatea de 65 la suta (de fapt, cu pistolul la timpla, 53 la suta): din vreo 10 teleascultatori care au intervenit, 8 au fost pro basescu, oricum pro negoita, iar cei care au vorbit in video au fost TOTI pentru votarea lui Negoita si pentru responsabilizarea parlamentarilor! Probabil, de miine se vor lua masuri si ne vor umple de indignari impotriva dictatorului, hitlerului, stalinului si alti polpoti, cum a fost, dar s=a cam uitat, si la suspendare!

Riddick spunea...

Am urmărit emisiunea şi am sesizat acest aspect. Mă gândesc totuşi ca poate fi o "nadă", să capteze la început şi nehotărâţii, care ar fi îndepărtaţi dacă ar continua pe linia obişnuită.

Despina spunea...

Am vazut azi La Gerula un posibil scenariu cu fraudarea alegerilor,clamata la TOATE TELEVIZINILE SI RADIOURILE de mi s-a facut pielea gaina.
Scenariu zicea ca asa vor sa faca:
intai sondajele mincinoase ca in nov 2008 apoi, circ cu fraudarea.
Au chemat 22 de observatori de la OSCE-seful delegatiei fiind un RUS !!
Asa ca va dati sema ce urmeaza !

Riddick spunea...

Dacă Băsescu ia în jur de 38-40% la turul întâi, cade manevra...

elicearea spunea...

http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009111036670/Actualitate/Rosca-Stanescu-si-Bogdan-Chirieac-santaj-la-seful-ANI-fisier-audio.html

Riddick spunea...

Ştiu, elicearea, am postat pe tema asta.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: