28 noiembrie 2009

România şi ciocnirea dintre civilizaţii


Articol de Petre Iancu, la Deutsche Welle

În România se bat cap în cap două culturi. Una dintre ele, promovată de Traian Băsescu, propune un discurs radical pro-reformist. Poziţia diametral opusă e susţinută de „alianţa anti”, în frunte cu Mircea Geoană, conducerea PNL şi trusturile lor de presă.

La 20 de ani de la căderea comunismului, Geoană şi ai săi ne cheamă insistent să revenim la unirea în cuget şi simţiri, sub stindardul unui partid postcomunist nereformat, care să ne scape de Băsescu şi să ne re-dăruiască o linişte iliescistă. 

Ce-ar fi să dăm crezare acestui din urmă discurs? Cum ar putea arăta viitorul luminos al României, dacă majoritatea alegătorilor va opta în favoarea acestui discurs?

Încă înaintea scrutinului, transformarea ţării într-un soi de republică bananieră de tip Absurdistan aflată sub „dictatura” lui Traian Băsescu a făcut regrese importante pe sticla televiziunilor „mogulilor”. Cu ajutorul lor alianţa anti-Băsescu s-a format, oficializat şi ne-a asigurat că va uni ţara. Fără Băsescu.

În componenţa alianţei, afirmaseră, în replică, "gurile rele", au intrat in corpore ingredientele – mutual incompatibile – ale tuturor coşmarurilor postcomuniste.

Într-adevăr, n-au lipsit de la apel şi de pe frontul marii lupte nici tovarăşii Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie, nici magnaţi gen Dinu Patriciu et. comp., reprezentaţi de un lider PNL care ar fi votat şi cu Vadim sau Becali spre a împiedica un nou mandat al preşedintelui.

N-au absentat nemotivat nici „prietenii” lui Vadim din UDMR, care s-au repezit şi ei să participe, alături de PRM, la proiectul de „modernizare” politică a României prin balcanizarea ei definitivă sub girul unui PSD incapabil de reformă, dar foarte dornic „să construim altceva”. Altceva decât Băsescu.

Programatic, alianţa s-a dovedit, ce-i drept, goală ca împăratul din poveste. Fiindcă, dincolo de „jos Băsescu”, nu s-a ştiut multă vreme dacă propusul cabinet Johannis va proceda la reduceri fiscale sau dimpotrivă la creşterea impozitelor întru sporirea protecţiei sociale. Cu toate acestea, alianţa „anti” s-a vădit a fi de o stabilitate ieşită din comun.

La multele greşeli comise de Băsescu se adăugase una deosebit de gravă: subestimarea liantului puternic al ciolanului. 

Programul alianţei anti, de revenire la o „preşedinţie pentru liniştea noastră” promisese să-l plaseze în frunte pe Mircea Geoană. Pentru cazul în care, de prea mult efort, ar risca pe viitor să-şi piardă suflul, multiple sfori din culise îi garantaseră liderului PSD un minim de spaţiu de manevră şi o oarecare capacitate de mişcare, fie ea şi sacadată.

Pus în scenă, alături de un imponderabil Klaus Johannis, utilizat ca pion de sacrificiu, lui Geoană i s-a dat astfel şansa de a le oferi sponsorilor săi din umbră  şi prietenilor ruşi posibilitatea de a se înfrupta în lege, alţi 4 ani, fără vreo teamă de procurorii anticorupţie.

Liniştiţi au răsuflat şi toţi foştii securişti şi nomenclaturişti cu tot cu uriaşele lor pensii speciale şi alte privilegii made in PCR, în epoca de aur şi în cea de platină ce i-a urmat sub Ion Iliescu.  

În plus, tuturor „acestor Gică contra” din clasa procurorilor, „provocatorilor” investigând senatori „săraci dar cinstiţi” şi „scandalagiilor” din DNA precum şi tuturor celor ce s-au încăpăţânat să dea cu tifla majorităţii parlamentare şi liderilor CSM li s-a pregătit dispariţia bruscă din magistratură. O magistratură chinuită, sărmana, ca hoţii de cai, în ultimii ani de către „rău-voitorii”, „corupţii” şi „tiranicii” băsescieni.

În ce priveşte presa „democratică”, şi ea s-ar linişti şi ar putea în fine refuza să permită propagandei „anti” a liderilor extremişti să se lăţească fără replică pe sticla televiziunilor de ştiri „independente”. 

Nu se vor mai găsi mulţi ziarişti care să poată pună întrebări „impertinente” după cum s-a exprimat jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, după ce a fost chestionat de gazetari în legătură cu întâlnirea sa, la Dinu Patriciu, cu Sorin Ovidiu Vântu, Adrian Năstase şi Theodor Meleşcanu.

Rămâne doar o întrebare. Se va potrivi oare socoteala de acasă de la Dinu cu cea din târgul românesc? La 6 decembrie alegătorii îşi vor putea spune cuvântul. Dar în liniştea mormântală ce-ar putea urma, li se va mai permite oare şi pe viitor să şi-l afirme? 

Autor: Petre M. Iancu
Redactor: Robert Schwartz

4 comentarii :

niku_elektriku spunea...

petre iancu a ramas acelasi !

Riddick spunea...

Da...contrasteaza cu alţii de la DW, pe care i-am ţinut de buni. Oricum, Germania nu este stat prieten cu România, nu detaliez acum.

Anonim spunea...

un comentariu interesant si merita reflectat. Cata liniste ne dorim? Romania e o tara dinamica, nu prea ii place plictiseala.

Riddick spunea...

Linişte vor hoţii, nu oamenii cinstiţi.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: