10 august 2009

2 septembrie

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe patru proiecte de legi: proiectul legii salarizării unice, cel privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiilor cu salariile la stat şi legile educaţiei. Data va fi 2 septembrie.

Legile corespund prioritaţilor enunţate în textul protocolului coaliţiei, "PARTENERIAT PENTRU ROMÂNIA, 2008 - 2012" :

Art. 4/22. Adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a persoanelor plătite de la bugetul statului.

Art.4/13. Dinamizarea şi simplificarea administraţiei publice prin reformarea structurilor administrative şi reducerea birocraţiei.

Art.4/6. Asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii sistemului pensiilor de stat, inclusiv prin cuprinderea în această categorie a pensiilor din agricultură, avându-se în vedere principiile contributivităţii şi solidarităţii.

Art.4/16. Reforma în domeniul educaţiei, având la bază ridicarea nivelului de performanţă a sistemului educaţional şi asigurarea unor venituri decente pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestui sistem, in conformitate cu prevederile Pactului pentru Educaţie.

Nu mai este vreme de pierdut, parlamentul se ocupă cu comisiile de anchetat preţul perdelelor de la ministere.

Şi, totuşi, se pare că PSD caută o motivaţie de ieşire din coaliţie, alegând să conteste legile educaţiei. Ar fi mai greu de justificat opoziţia la celelalte trei legi. O face la legile educaţiei, folosind reţeta clasică a "dezbaterii publice".

Astăzi s-a definitivat şi scrisoarea de intenţie cu FMI, urmând să fie aprobată de conducerea Fondului.

Deşi a fost de acord de la început cu împrumutul de la FMI, PSD a căutat permanent să se disocieze de PDL în privinţa destinaţiei împrumutului şi a condiţiilor acordării acestuia. Dar să vedem ce spuneau asociaţii politici ai PSD:

Bogdan Hossu, 4 august: "Guvernul a cerut Fondului Monetar internaţional (FMI) să îi permită să amâne finalizarea legii unice a salarizării, iar Fondul ar putea fi de acord cu amânarea termenului de 31 octombrie cu câteva luni, posibil până la finalul acestui an." "Este evident şi a înţeles (FMI) că este nevoie de mai mult timp pentru construcţia unei legi adecvate a salarizării unitare a bugetarilor, care într-adevăr să răspundă necesităţilor de transparenţă, de echivalare a unor salarii şi care să dea eficienţă sistemului administrativ. Este o amânare a termenului respectiv, care să nu mai fie pentru octombrie, să fie prelungit mai mult, pentru a da posibilitate unui dialog, inclusiv a unor simulări, legat de sistemul de salarizare din sectorul bugetar." Da. Tocmai a anunţat Emil Boc termenul: 2 septembrie. 2009.

Vasile Marica, lider Sed Lex: "Ştiu că FMI a cerut disponibilizarea a 150.000 de angajati din sectorul bugetar, ştiu că, dupa teoria conspiraţiei, acolo unde vine FMI apar probleme, mişcări sociale şi mai ştiu că FMI împrumută în general guvernele corupte" -emisiune la Realitatea TV. Astăzi, Emil Boc a dezminţit public că s-ar fi negociat cifre de disponibilizări, întrebat fiind de un ziarist.

Dar "surse" PSD deja au apucat să arunce în presă dezinformarea. Şi, prin intervenţia PSD, nu ar mai fi apărut menţionate cifrele în documentul negociat cu FMI. Hocus-pocus, apar şi dispar cifre! Măcar de s-ar pune de acord între ei: o alta intoxicare, sifonată la Cotidianul, pomeneşte de 300.000 de disponibilizaţi.

Asta pare să fie ultima goangă electorală, sperietoarea cu şomajul şi îngheţarea salariilor şi pensiilor.

4 comentarii :

Theophyle spunea...

postare buna - am sa folosesc cateva fragmente, binentzeles cu link spre tine :)


http://theophylepoliteia.wordpress.com/


PS - daca ai timp treci si da si tu o parere :))

Riddick spunea...

Sigur că da, nu intrasem încă la blogul mai "politic". :)

Anonim spunea...

eu cred ca reducereaa numarului de functionari publici e un lucru bun...si asa isi bat joc de tine cand te duci intr-o institutie....

Riddick spunea...

Pâi nu i-a scuturat nimeni, de douăj' de ani.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: