22 iunie 2009

Barbut politic. XIX-ème édition.




Mai sunt, incepand de azi, sase luni pana se implinesc doua decenii de la caderea lui Ceausescu. Daca cineva mi-a fi spus atunci, in decembrie 1989, ca peste douazeci de ani inca vom mai bajbai, inca nu vom ajunge la o normalitate minima, ca se va falimenta sectorul de stat inainte de a fi privatizat, spre a fi preluat ''de cine trebuie'', ca agentul nr.1 al URSS va conduce tara mai bine de zece ani , m-as fi uitat la el ca la un nebun ori securist.

Masinaria pornita atunci s-a cam harbuit, uruie, mai intra in sant, dar se gasesc mereu ''idiotii utili'' ori ''tovarasii de drum'' sa impinga la ea, ba ''ca sa asigure alegeri libere si corecte'' (1991), ba ''ca sa salveze democratia si Constitutia'' (2007).

Ce este azi ? Avem un PSD, partid la guvernare, care vrea avantajele guvernarii si in acelasi timp vrea sa joace si teatru pentru propriul electorat, aratandu-i cum lupta el cu PDL : ''si da-i si lupta, si lupta si da-i, neicusorule...''. Opozitia ''oficiala'' , recte PNL si UDMR, au dat in grafomanie, scriu motiuni peste motiuni, mai nou vor sa depuna motiune de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe codurile juridice.

Imagologic, o catastrofa, dar chiar aceste partide sunt niste catastrofe.

''Dupa douazeci de ani''... Se pare, precum in romanul lui Dumas, ca trebuie sa se consume un ciclu istoric pentru a prevala binele si normalitatea.

UPDATE 1. : UDMR anunta ca nu va da semnaturi pentru motiunea de cenzura pe tema codurilor, ''fiind multumita de forma in care au iesit''. PNL se va rezuma, se pare, la a 857.389-a motiune simpla. Pai da, spin-doctors au atentionat ca pierd puncte daca depun motiune la coduri... si trebuia o iesire credibila, evident.

UPDATE 2. : Miza taraganarii adoptarii codurilor si miza ordonantei care abroga legi inainte de intrarea lor in vigoare. Emil Boc stia ca se apropia termenul intrarii in vigoare a codurilor, in varianta Rodica Stanoiu. Argumente AICI. Asadar, observati scopul asa zisei ''societati civile'' care chipurile vrea sa apere cetateanul ? Ce prosti cred astia ca duc de nas ?!

UPDATE 3. : UDMR ''inca nu a luat o decizie, asteapta sa vada varianta finala prezentata de domnul Emil Boc''. Interviu la Vantu TV cu deputatul UDMR Peter Lakatos care spune ca PNL nu s-a consultat initial cu UDMR in chestiunea motiunii. Minte, s-a uitat spre pamant inainte de a raspunde la intrebarea reporterei.

6 comentarii :

dramoleta spunea...

PNL face si el o intentie de opozitie. Ca nu au nicio sansa, o stim cu totii.

Pesedeii si pedeleii sunt niste limbrici.

Se pare ca societatea civila inca nu s-a trezit la realitate. Consecinta: alte oferte nu vor exista pe piata nici la alegerile urmatoare.

Stii ceva, eu cred ca avem nevoie de inca 20 de ani. Sa mai scrie careva un roman :)))

Riddick spunea...

Chestia este ca undeva s-a dat tignalul: ''abort mission''. Chiar ma miram daca veneau cu motiunea, la tema codurilor, ar fi pierdut imagologic. Societatea civila a fost anesteziata un deceniu de Alianta Civica, in loc sa intre in partide si ''sa combata''. Ca sa scurtam durata, ar trebui eliminata o regula de baza a jocului de barbut -''para'ndarat''. ;-)

niku_elektriku spunea...

si zici asa, ca nu'i chip de motz -iune de cenzura ?
nasol !
io speram sa pice giuvaeru' asta de guvern, ca i'au facut astia imaginea varza, fara sa ia, inca, nici o masura autentica de reforma...
daca o sa continue asa s'au haladitara, si cu iei de git basescu !
daianu iera o solutzie...

Riddick spunea...

nikule, am tras cu ochiul la iosca, pesurse.ro . El a dat stirea. Acum, nu ca l-as crede tot timpul - desi era sa iasa popa, cu Teologia lui - da' cred ca nu pun de-o motiune, pe tema asta, cel putin.
Daca iese iures, ceva, va fi cu pornire de la pesedeu.

dramoleta spunea...

A spus Melescanu ca au esuat negocierile cu UDMR:)))
Deci, nu au strans numarul necesar de semnaturi pt a putea depune motiunea.

Riddick spunea...

Pai, Q.E.D. ... Motiune, PE TEMA CODURILOR, ar fi insemnat un autosut in fund, mediatic. La prossima volta...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: