20 iunie 2014

"Duda zilei", mai-iunie 2014

mai

 1. EuroBăse, favorabil unei mai mari intervenţii a UE în afacerile interne ale statelor membre. Folosirea sperietorii corupţiei, pentru a "delega" atribute ale suveranităţii naţionale. A devenit "normalitate" ca ceea ce era cândva doar o piaţă comună (cum şi trebuia să rămână) să ajungă să dea indicăţii guvernelor alese democratic (bune sau rele, dar alese). 
   "Ei nu pot face nimic altceva decât declaraţii. Nu pot interveni în deciziile politice ale statului în mod brutal. Uitaţi-vă în Ungaria, nu au putut interveni în deciziile lui Orban şi când a modificat Constituţia şi când a pus sub control Banca Naţională."

 
3. Iese la iveală preocuparea UE, prin trepăduşii săi de la Bucureşti: susţinerea (inclusiv militară ?) a clicii bruxeleze de la Chişinău. Nu a statului, în general; nu a populaţiei - ci a "echipei". Care va avea de-a face cu electoratul la alegerile din toamnă. În condiţiile refuzului unui referendum pe tema aderării la UE, vor ţine acestea locul referendumului, conflictul stânga-dreapta trecând în plan secund. 
   Ponta: "În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova." 

 
4.
#1. Băsescu n-a explicat niciodată în mod real opţiunea sa pentru şefi de servicii secrete provenind din partide care - cel puţin aparent - îi erau ostile (Maior, de la PSD, şi "MRU", atunci încă la PnL, apoi Meleşcanu, tot de la PnL). Nici nu a fost interpelat de PDL sau de media pe acest subiect. Ca "om de dreapta", a pus în inferioritate "dreapta" (aşa, şchioapă, cum era ea).
    “Nu cred că va mai avea nimeni curajul meu, să dai conducerea serviciilor secrete unor oameni din opoziţie, este un semn de democraţie.”
 
#2. Antonescu, contradictoriu: are (formal) o poziţie corectă în privinţa aderării la euro şi a convergenţei fiscale, în schimb pe tema apărării reproduce teza "apărării comune europene". Oare nu NATO "are atribuţii" aici ?! 
   "Am ridicat toate aceste probleme în discuție dacă este cazul să ne grăbim sau să nu ne grăbim, ce consecințe are intrarea în zona euro sau adoptarea unor măsuri, fără ca noi să fim în zona euro, unor măsuri pe care le iau țările din zona euro." 
   "Ce televiziune a organizat o dezbatere serioasă între candidați [...] pe tema politicii de apărare a unui continent care, astăzi, din acest punct de vedere, depinde sută la sută de NATO și de prezența americană? Nimeni."

 
6. Anunţ oficial: România a stabilit noul termen-ţintă pentru trecerea la euro, 1 ianuarie 2019.
   Ţări cu situaţia economică mai bună decât cea a României, precum Polonia şi Ungaria (dar şi Bulgaria, comparabilă) fac doar referiri vagi privind momentul trecerii la euro. Încă odată, România apare ca yesman fidel al Bruxelului, care lasă în plan secund propriul interes. Austeritatea introdusă de PDL şi Băsescu a fost continuată de USL, iar acum de PSD, scopul său (trecut sub tăcere) fiind tocmai obţinerea acelor parametri macroeconomici de calificare pentru euro, dar care n-au relevanţă pentru economia reală. 

   "Pe baza progreselor realizate în privința convergenței reale și nominale, a evoluției reformelor structurale și a perspectivelor solide de creștere economică, Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro." 
   Isărescu semnalează partidelor-sistem să facă ciocu' mic şi să se angreneze în campania pro-euro: "Obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 - 2019 nu este în afara realității, dar are nevoie de un consens politic puternic și de evaluarea consecințelor, în special a celor legate de alinierea prețurilor."


7. În dispreţul propriului electorat republican, coaliţia guvernamentală participă la evenimentele Casei Duda. Planuri de a elimina influenţa alegătorilor asupra conducerii statului: prin monarhie, republică parlamentară, şi pe termen lung, "Statele Unite ale Europei". 
   La eveniment au fost prezenți, alături de principesa Maria, principele Radu Duda, vicepremierii Gabriel Oprea și Daniel Constantin, președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, alte personalități ale lumii culturale și mediului de afaceri.
   Ceremonia a fost urmată de un dineu, oferit cu ocazia sărbătorii de 10 Mai, eveniment la care a participat și premierul Victor Ponta.
    Ponta: "A fost o mare onoare, pentru mine, o mare cinste să particip la acest prim eveniment din seria care marchează ziua de 10 Mai și doresc, de fiecare dată, să arăt respectul Guvernului pentru contribuția pe care a avut-o și o are în continuare Casa Regală la istoria României".

 
8. Băsescu îl acoperă pe Ponta în faţa "activului de partid" PSD ("deocamdată, Ponta vă apără"). Mesajul e formulat astfel încât să credibilizeze "conflictul" dintre cei doi coabitanţi - PSDiştii să creadă exact contrariul (lor le este destinat). Cum-necum, conducerile parchetelor au fost numite în urma unei înţelegeri Ponta-Băsescu. Umblă o vorbă: că Ponta ar "modela" PSD, convenindu-i de fapt curăţenia, pe care o poate atribui "procurorilor băsişti". 
   "Ponta are șansa să aibe extraordinar de multă putere pe care i-o dă funcția de prim-ministru. Atunci cunoști omul. Iar baronii care l-au ales trebuie să vadă duplicitatea lui. Le spun de pe acum, imediat ce nu va mai avea nevoie de ei, îi rade. Îi amăgește pe toți că scapă de DNA-ul lui Băsescu, de ANI. Acest farseur îi păcălește pe cei la care se duce, în fiecare județ, cerându-le să îl susțină pentru funcția de președinte."

 
9. Delir europeist de "Ziua Europei". 
   Băsescu: "Ziua Europei, pe care o marcăm astăzi, se derulează sub semnul unor ameninţări faţă de care Uniunea Europeană nu ştie cum să se raporteze încă pe deplin, preferând să menţină un echilibru fragil între imperativul conservării legitimităţii internaţionale, care i-ar impune o ripostă severă, şi necesitatea apărării intereselor individuale ale statelor membre, care reclamă, dimpotrivă, o atitudine îngăduitoare. Ne putem gândi că pasul imediat următor este constituirea unei autentice uniuni a energiei în Europa, după care ar putea urma, cel puţin la nivel de reflecţie, reluarea ideii instituirii Uniunii Europene a apărării, pentru ca mai târziu să ajungem şi la Statele Unite ale Europei." 
   George Ciamba (MAE): "Eu cred că apartenența la statutul de cetățean european transcende calitatea de cetățean român. Eu nu aș face o clasificare a ordinii în care sunt lucrurile mai importante, eu zic că e de egală importanță să-ți cunoști istoria și în același timp să-ți exprimi încrederea în proiectul european, în proiectul în care de fapt te desfășori acum." 

 
10. Incident nasol cu Rogozin.
   MiG-uri ucrainene i-au întors avionul din spaţiul aerian al Ucrainei, aterizând la Chişinău, cu decolare din "Transnistria". România i-a închis spaţiul aerian sub pretextul "sancţiunilor UE" (vroia să ocolească Ucraina la întoarcere, trecând pe deasupra României). Ăla-i vicepremier - nu kolhoznic.
   Suntem instigaţi să ne băgăm într-o luptă dintre haite, neavând nici colţi şi nici miza vreunei ciozvârte. În cele din urmă a ajuns la Moscova, survolând Ucraina cu un alt avion (de linie, cursa Chişinău-Moscova). Nu era şi el în primul avion, numai delegaţia. Deci, se aştepta.
   MAE se declară surprins de declaraţia lui Rogozin ("mă voi întoarce cu un bombardier TU-160").

 
11. Bogdan Diaconu (PSD), ne dă lecţii despre Rusia şi Ungaria ("Orban, interzis ca Rogozin: vrea enclave etnice pentru maghiarii din afara Ungariei!"). După ce a ajuns să publice articole la Vocea Rusiei. Da' şi Orban, în loc să-şi caute aliaţi politici... 
   "Rogozin este aşadar la fel de european ca UDMR şi Viktor Orban, iar diferenţa care se face între politica rusă de rupere a unor teritorii străine sub pretextul unei minorităţi care i-ar aparţine de drept şi cea ungară care cere enclave etnice oriunde sunt maghiari în afara Ungariei, este doar una de dimensiuni. Şi uite aşa bagă Orban băţul prin gardul Europei, şi aşa cam pipernicit, ajutând la grăbirea sfârşitului unităţii continentului."

 
12. Prea multe moaşe. Eurocontrol dă liber la zbor unor aeronave prin spaţiul aerian al României (căreia doar i se notifică aprobarea planurilor de zbor), iar UE formulează sancţiuni suficient de neclare, astfel încât să apară că guvernul a optat pentru închiderea spaţiului aerian, iar Rogozin să aibă ocazia să afirme că a făcut-o "la ordinul americanilor". 
   Ponta: „Procedura de interdicţie o ia MAE. MAE dă detalii, e vorba de ROMATSA. Punctul de vedere al Guvernului a fost ca interdicţia de intrare sau de a tranzita România se aplică tuturor perosanelor aflate pe lista de sancţiuni NATO şi UE. Am gestionat la nivelul MAE şi am gestionat exact aşa cum trebuia să procedăm: respectând angajamentele pe care România le are. O persoană aflată pe lista neagră nu are voie să tranziteze România, aşa că îi interzicem trecerea prin spaţiul aerian.”

 
13. "Care este valoarea..." - demascarea abordării UEisto-eurobăsiste asupra democraţiei şi constituţionalităţii.
   Atenţie mare: nu există 2/3 în parlament pentru revizuirea constituţiei Repmoldova. După cum nu există nici în electorat minim 1/2 pro UE. Dar a doua chestiune se va vedea la alegerile parlamentare din noiembrie. 
   Băsescu: "Republica Moldova trebuie să se gândească foarte bine care este valoarea articolului din Constituție care stabilește că Republica Moldova este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu îi este respectată, ea are trupe de ocupație pe propriul teritoriu." 
   "Care este valoarea..." - care este valoarea UE, care instigă, corupe şi comite acte de terorism ? (în Ucraina, cel mai vizibil).

 
15. După "MRU", a fi eurosceptic şi a nu aproba Europuciul de la Kiev înseamnă a face jocul Rusiei. 
   "Altfel spus, pentru noi, de vreme ce România este o țară care consideră că UE este șansa prosperității și a liniștii sale, noi trebuie să trimitem la Bruxelles oameni care sunt capabili să lupte pe seama propriilor convingeri europene împotriva unui asemenea flagel. Mai mult, acești reprezentanți de partide de extremă naționalistă și antieuropeană sunt și cei care au aplaudat cu putere ocuparea Ucrainei de către Federația Rusă. Coloana a cincea a Federației Ruse în PE vor fi chiar acești reprezentanți."

 
16. Programul economic anunţat de PnL copiază lozinca "Prin noi înşine" a guvernărilor liberale din anii '20-'30. 
   Lozincă mincinoasă, fiindcă de fapt economia României ajunsese să fie dominată de capitalul străin, ca şi acum - totuşi cu justificarea că atunci mai şi clădea de la zero, nu doar cumpăra ce se construise deja (dar şi cota de piaţă). 
   De fapt, programul îşi recunoaşte limitările: "PNL are convingerea că îndeplinirea angajamentelor europene îmbinate cu respectarea interesului național reprezintă singura alternativă de asigurare a unei prosperități pe care românii o așteaptă de la o guvernare liberală." 
   Tardiv demers, ipocrit şi propagandistic, după susţinerea aderării la UE, a privatizărilor "strategice", a dezindustrializării, şi după ratificarea tuturor porcăriilor primite de la Bruxelles, care numai interesul economic al României nu-l urmăresc. Inclusiv proiectata (şi negociata) trecere la euro.

 

17. Din sofismele eurobăsismului. "Consolidarea suveranităţii" prin... cedare de suveranitate naţională şi prin eliminarea democraţiei (formale), adică a influenţei indirecte a votului popular asupra funcţionării instituţiilor statului ("depolitizare"; de fapt, "inamovibilizarea" pionilor oligarhiei): 
   "Nu în ultimul rând, dacă discutăm despre statul de drept, m-aș referi puțin la eticheta pe care o pun unii necunoscători, România în Uniunea Europeană cedează din suveranitate. Da, dar nu se cedează în neant, ceea ce cedăm, ca toate celelalte state, de la Germania și Marea Britanie, până la Malta sau Cipru, se transformă în suveranitate la nivelul Uniunii Europene, deci nu renunță nimeni la nimic, ci transferăm responsabilități de politică externă, transferăm responsabilități de apărare, transferăm responsabilități pentru mediul de afaceri, care sunt reglementate pe urmă prin directive valabile pentru toți. Aș spune că România este la stadiul la care, pentru a-și consolida suveranitatea, are de făcut urgent două lucruri, depolitizarea instituțiilor care țin de Guvern, pe de o parte, și accelerarea procesului de integrare europeană, pe de altă parte."

 
18. Băsescu ar fi avut ocazia să spună ceva în legătură cu dezvăluirea Maior-SRI a complotat la răsturnarea guvernului Ungureanu, dar deşi a ţinut un discurs, la invitaţia Mişcării Populare, a evitat tema. Cu câteva zile înainte afirmase: "Nu cred că va mai avea nimeni curajul meu, să dai conducerea serviciilor secrete unor oameni din opoziție, este un semn de democrație" (Ungureanu era membru al PnL la preluarea conducerii SIE). Acum tace, dar după ce trepăduşii lui au pierdut la congresul PDL, "îşi amintise" brusc cum că "PDL a trădat guvernul Ungureanu".
   "Curaj" - curaj, dar daunele le suportăm toţi. El doar pică de papagal. Sau i se dezvăluie o complicitate din ce în ce mai dificil de ascuns. Din "echipă" mai făcea parte şi Oprea - UNPR a fost creat ca să fie scos din cauză PSD, care "n-a aplicat austeritatea, ca PDL" ("măsurili" ţinteau de fapt atingerea parametrilor macroeconomici pentru trecerea la euro - ordin UE). 

   "Ei bine, aceste personaje au pus practic la cale, acolo la Dubai, în primul şi în primul rând, dărâmarea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Şi, până la un punct, bine au făcut. Ultima fortăreaţă a lui Traian Băsescu trebuia şi merita să se prăbuşească."

 
19. PSD nu-şi apără prin argumente lozincile de campanie "Mândri că suntem români" şi "România puternică în Europa". Într-un puseu sinucigaş de eurotembelism, PDL s-a apucat să le reclame pe la birourile electorale judeţene, obţinând... interzicerea acestora. Întâmplător sau nu, este vorba mai ales despre judeţe din Transilvania (BEJ Olt şi Cluj au respins contestaţiile). Au mai fost contestaţii şi din partea PnL, dar numai contra lozincii "USL trăieşte".
   Nu-i clar dacă interzicerea este o conformare faţă de anumite directive sau o mişcare tactică din partea unor structuri controlate de PSD, spre a stârni indignarea publică. Dar atunci de ce tace PSD ? Dacă era cu adevărat un partid cu mesaj şi cu linie patriotică, PSD ar fi sărit în sus şi ar fi denunţat alergia la românism. N-o va face (este un partid internaţionalist, europeist). Lozinci ipocrite, venind din partea partidului care a contribuit cel mai mult la jaful naţional în interes internaţional. 
   UPDATE: a reacţionat doar preşedintele PSD Ilfov. 

 
20. Nicio reacţie oficială - sau oficioasă - în urma dezvăluirii că OMV ar urma să exporte în UE gaze extrase din România folosind conductele South Stream (ruseşti). Până la ce punct merge colaborarea UE-Rusia? 
 
21. Sunt curios în câte state (UE) şi-ar permite acest clown, Moş Biden, să ţină "discursuri de anticorupţie", iar politicienii de top să stea ca şcolarii în bănci şi să dea din cap precum câinele-bibelou pus la luneta maşinii. Ce, în Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, etc. - nu-i corupţie ? Regimul Obama e putred de corupt.
   De la PP-DD n-a participat nimeni. PP-DD n-a fost (invitat ?) nici la recenta "convocare" de la Ambasada SUA, iar când Ponta a trimis opoziţiei (cu titlu confidenţial) draftul memorandumului cu FMI înainte de ratificarea în parlament, "a sărit" PP-DD (care anterior refuzase o "convocare" la delegaţia FMI/RO).
   
 
23. UE pregăteşte noi "sancţiuni" împotriva Rusiei. În varianta cea mai dură, se menţionează "embargoul la petrolul şi gazele ruseşti".
   Ruşii pot rezista strângând cureaua. Guvernele din UE şi-ar pune lumea-n cap când n-ar mai curge apă caldă la robinet.
   Probabil în acest context ministrul român al energiei a declarat că nu se va mai continua construcţia conductei de petrol Constanţa-(Pancevo)-Trieste. Ceea ce nu-i rău deloc, se elimină o potenţială sursă de poluare.

 
24. Alegerea preşedintelui Comisiei Europene se complică. Era dat ca sigur Juncker (Luxemburg, PPE), dar la reuniunea de marţi a şefilor de guverne, Viktor Orbán nu-l va susţine, iar Băsescu va participa fără drept de vot (zice Ponta). Deci, două voturi din 28 (urmează şi votul plenului "parlamentului european"). 
   "Marți, este o primă reuniune a șefilor de Guvern din Uniunea Europeană ca să discute pe cine propune Consiliul mai departe Parlamentului președinte al Comisiei, pe Jean Claude Juncker sau pe Schulz. Conform regulamentului Uniunii Europene și legii naționale din România, șeful Guvernului este cel care propune și președintele Comisiei și comisarul român. Marți, Traian Băsescu va merge fără să aibă, practic, drept de vot. Deci România, din 28 de țări, va fi cea care nu are drept de vot pentru că nu este șeful Guvernului." 
   "Delegaţia Luxemburgului la Uniunea Europeană n-a făcut decât rău Ungariei. De ce ar trebui să susţinem după toate acestea un comisar european din Luxemburg ?" (Viktor Orbán, ieri).

 
25. Aceleaşi partide (mai puţin PRM şi PNG) vor fi reprezentate* în "parlamentul european" (PMP este o facţiune a PDL, iar Mircea Diaconu este invenţia PSD/USD). 
   Participarea a fost cu circa 4,5% peste cea din 2009 (32,16% vs 27,67%) şi aici este adevărata veste proastă: turma poate fi prostită, astfel încât cvorumul de validare de 30% de la referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") să fie îndeplinit, chiar fără a falsifica grosolan cifrele, ca în 2003. Vestea bună ar fi falimentul politic al eurobăsismului (PMP+PFC - doar circa 10%). 
   România - salonul fără "nebuni". Iar suntem ciuca, printre foarte puţinele state membre ale UE fără un partid radical, naţionalist sau eurosceptic.
   Este irelevantă distribuţia voturilor între partidele Eurocartelului (în ordine: PSD/USD, PnL, PDL, UDMR, PMP), din moment ce nu au trecut pragul** de 5% PP-DD şi PNR (afiliat la grupul conservator ECR).
   Nici "antisistemul" n-a creat acel partid, se limitează la a recomanda boicotul şi de a transmite mesaje subliminale favorabile stângii-sistem.
   * în niciun caz nu reprezintă interesele românilor, fiind doar "platforme de implementare" a directivelor UE 
   ** arbitrar - coeficientul electoral este de 3,125 procente per mandat (100%/32 mandate)

 
26. Poate bagă la cap şi patrioţii antisistem, care n-au fost în stare să ridice în 25 de ani un partid radical în România...
   PSD (prin Corlăţean) "le mulţumeşte" pentru c-au făcut doar figuraţie (stradală şi online) şi propagandă subliminală pentru stânga-sistem: 

   Șeful diplomației române consideră că "prin forțele politice pe care românii le-au desemnat, în urma votului lor, să îi reprezinte în viitorul Parlamentul European, România se menține printre statele membre atașate proiectului politic european", acest atașament fiind demonstrat inclusiv de lipsa unor formațiuni politice cu un program anti-UE. 
   "Curentul eurosceptic și ultranaționalist a câștigat teren în Europa. Este o realitate pe care nu o putem ignora. Este necesară mobilizarea întregii Europe democratice să acționeze unit pentru a stopa răspândirea acestor curente populiste care pun în pericol tradiția democratică a Europei, precum și întreg setul de valori și principii care au construit de-a lungul timpului acest proiect politic unic, cu beneficii tangibile pentru toți cetățenii europeni", afirmă Titus Corlățean.
    "Nu-i aşa că UE te vrea prost ?"

 
27. Mascaradă: viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi omul Germaniei (Juncker e propunerea lui Merkel, iar Schulz este cetăţean german).
   Juncker are opoziţie în propriul grup (PPE) din partea premierilor Ungariei, Olandei, Finlandei şi Suediei, şi i se opune şi premierul britanic (grupul ECR). 
   Totuşi, se pare că va fi acceptat de grupul socialist (S&D), care negociază cu PPE, cu care asigură de ani buni majoritatea la nivelul UE (dar şi cu ALDE şi cu celelalte două grupuri de stânga). 

   "Jean-Claude Juncker va putea obţine susţinerea Socialiştilor şi Democraţilor (grupul socialist) cu condiţia să prezinte un program ale cărui priorităţi să fie crearea de locuri de muncă şi investiţii în vederea creşterii economice, o politică europeană de imigraţie globală şi o luptă eficientă împotriva evaziunii fiscale."

 
28. Dezgustător, cum i se deschide calea agentului Klaus Iohannis spre conducerea PnL, ba poate chiar a "PnL-lărgit" (cică tot "PnL" ar rămâne numele după fuziunea cu PDL, contra-condiţia era aderarea la PPE). 
   Mişcarea care ar trebui să ducă la blocarea accesului PSD la funcţia prezidenţială, minată de aranjamente de inspiraţie externă.

 
29. PSD amână pentru septembrie anunţarea numelui candidatului său prezidenţial.
   Tot în septembrie expiră unul din prea-multele mandate ale faraonului BNR Isărescu, despre care Vocea Rusiei susţinea recent că va fi desemnat candidat "de Băsescu".
   Dacă Faraonul va fi mediatizat peste vară, cred că e cam clară treaba.

 
30. Grandomanie şi dezinformare, spre a "ambala" propagandistic jaful planificat al zăcămintelor de gaze. 
   Ministrul energiei: "Avem un potențial real ca în a doua jumătate a anului 2019 să producem mai multă energie electrică și gaze naturale decât vom consuma, presupunând că, la acel moment, consumul va fi același. Vom continua să importăm țiței, însă exportul de energie electrică și cel de gaze va fi mai mare decât importul de țiței. În acel moment, vom intra alături de Danemarca în rândul celor care produc mai multă energie decât consumă. Acum, România este a treia țară din UE ca independență energetică, iar Danemarca este singura care produce mai multă energie decât consumă." 
   Danemarca are petrol (pe care-l şi exportă) până prin 2050 şi din ce în ce mai puţine gaze, astfel încât din 2020 va deveni din exportator de gaze, importator. "Da'-i bine" să comiţi erorile unora mai avuţi decât tine (n-aşa ?!).


31. Căcărău îi face loc lui Kraut Iohannis. 
   Anunţul de retragere: 

   "Conștient că este întru totul urgent ca eforturile de unificare a dreptei să facă pași câți mai concreți înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunț intenția de a nu candida la președinția României și de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârșitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai ușor de tot ce înseamnă forță politică de dreapta, de tot ceea ce înseamnă presă de dreapta sau cel puțin cu această pretenție, de toți aceia care vor să facă din România o țară pentru pietoni și nu pentru baroni." 
   Ce se urmăreşte, venind cu un candidat alogen, şi care e hâţânat de sfori de la Berlin ? Cumva, victoria pe linie a stângii ?



 iunie

1. Stânga aplică - conjunctural - o măsură conservatoare: protocol cu BOR, ca predarea religiei (creştin-ortodoxe) să fie monitorizată de cultul ortodox. Vor sări împotrivă ong-urile Soros (dintre care sunt destule care ghidonează "dreapta").
   "Protocolul stipulează că unitățile de învățământ preuniversitar au obligația legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor și a simbolurilor religioase. Programele școlare pentru disciplina religie — cultul ortodox sunt elaborate de către Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Patriarhia Română și cu Secretariatul de Stat pentru Culte și sunt aprobate potrivit legii. Manualele de religie — cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română și se aprobă conform legii."

2. Garanţia continuării jafului în beneficiu extern. Deci, Faraonul de la BNR nu va mai candida la alegerile prezidenţiale. Probabil şi "dreapta democratică" se va alătura (n'aşa ?!) acestui demers, neridicând vreo obiecţie asupra re-numirii.
    Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei guvernamentale, că guvernatorul Mugur Isărescu va fi susţinut în Parlament pentru un nou mandat la BNR, noul board al BNR urmând să fie numit şi să primească votul Parlamentului în această lună.
   Întrebat dacă din punctul de vedere al USD, actualul guvernator Mugur Isărescu e viabil pentru încă un mandat, Ponta a precizat: "Categoric da, aşa vom şi vota de altfel".

3. Folosirea activismului pro-gay de către PSD, acum şi pentru a induce imaginea de "partid conservator". 
   Remus Cernea (activist ecologist şi pro-gay) a fost introdus pe un loc eligibil al USL de către Ponta, care a îndeplinit astfel un punct important al agendei de stânga - apariţia acestor curente politice în parlament. Ulterior "s-au certat", astfel încât Cernea îşi poate desfăşura propaganda sa în mod autonom, adresându-se altui segment decât cel "naţional-comunist", alocat PSD. Fac o previziune: la reluarea lucrărilor comisiei pentru revizuirea Constituţiei, PSD va elimina amendamentul pro-gay introdus pe vremea USL, dar "de către PnL" (prin Chiuariu). 
   După şedinţa Camerei Deputaţilor, Hrebenciuc a fost întrebat de ziarişti ce a făcut cu steagul comunităţii gay care i-a fost înmânat de Cernea. "Al comunităţii gay era? Acum aflu. N-am ştiut. A mai vrut domnul Mircovici unul şi l-am rugat (pe Cernea-n.r.) să ne mai dea un steag. Sunt la coşul de gunoi amândouă", a explicat Viorel Hrebenciuc. 
   Întrebat care sunt şansele ca un astfel de steag să fie arborat la Parlament, Hrebenciuc a răspuns: "Astăzi, în momentul de faţă, nu văd o şansă prea rapidă. Poate în următorii zeci de ani. Vedem". 
   În urmă cu mai puțin de o lună, deputatul independent Remus Cernea a trimis o scrisoare aleşilor în care cerea ca steagul gay să fie arborat pe clădirea Palatului Parlamentului cu prilejul evenimentelor Gay fest ori Gay pride, argumentând că este o practică tot mai întâlnită în Europa. 
   Cernea (pe Facebook): "Hrebenciuc şi-a pus în cap comunitatea gay: a aruncat la gunoi steagul diversităţii"

4. România - "pe telecomandă". Oficial.
   Adică, ce "lucrăm cu Banca Mondială" ?! Nu poate guvernul să revizuiască sistemul de redevenţe fără "indicăţii" externe? USL a anunţat în 2012 că o va face "în perioada imediat urmatoare". Trece şi 2014 şi tot nimic.
   Acum aflăm că:
- "lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe" 
- "nu vor fi creşteri spectaculoase" 
- "noul sistem de redevenţe nu se aplică concesiunilor existente"

5. România, instigată să intre-n... "alianţă strategică" cu Polonia, adică să facă anumite jocuri în vecinătatea Rusiei. Cu beneficii necunoscute, deocamdată. Bizar, dată fiind apartenenţa Poloniei la Axa Paris-Bruxelles-Berlin-Varşovia-Moscova(-Beijing). Dar cum propunerea vine de la Obama, n-ar trebui să pară ceva bizar. 
   Cât priveşte poziţia României, există la prima vedere suficiente premise ca o alianţă strategică cu Polonia, în chipul gândit de americani, să capete contur. Preşedintele Traian Băsescu este un vechi partizan al unei politici mai ofensive faţă de Rusia şi tocmai de aceea a surprins în ultima vreme răceala cu care a privit acţiunile premierului Donald Tusk. Chestiunea energetică, mai ales, i-a prilejuit preşedintelui Traian Băsescu câteva comentarii dezaprobatoare, dar anterior criticase şi stilul implicării Poloniei în criza ucrainiană.

6. Dezvăluiri relevante.
   Vodafone a permis interceptări "inclusiv" pe baza unor mandate. Şi este doar una dintre reţelele de telefonie mobilă. Despre România "nu poate da date", legal - divulgarea este interzisă. 
   Conexiunile agenţiilor guvernamentale naţionale sunt utilizate la scară largă în multe dintre cele 29 de ţări care au avut pe parcursul anului trecut acces la reţeaua grupului, inclusiv în baza unor mandate. 
   Agenţiile au instalat conexiuni directe la reţeaua Vodafone şi a altor operatori telecom, ceea ce le permite să asculte şi să înregistreze live conversaţii, iar în anumite cazuri să localizeze persoanele. 
   Comisarul european pentru justiţie "cere" guvernelor mai multă... discreţie: 
   "În Uniunea Europeană un judecător trebuie să autorizeze accesul la datele personale ale cetățenilor, iar aceste reguli se aplică pe ansamblul Uniunii."

7. EuroBăse îşi amenajează mausoleul politic - Partidul Băsesc ("PMP").
   Cu alegerea Udrei preşedinte la Partidul Băsesc, EuroBăse dă semnal către "dreapta" că alege confruntarea. E clar că PnL+PDL nu vor avea colaborare cu partidul condus de el prin Udrea.

8. Acum vreo 8-9 ani "capitalişti" din România precum Patriciu şi Ţiriac declarau că România "nu este pregătită pentru aderarea la UE, ar trebui să o mai amânăm cu 5-10 ani". Nu aveau curajul - ori interesul - să afirme adevărul: că aderarea nu este nici pozitivă, nici necesară. Presa a sărit pe ei - "declară asta fiindcă se tem de concurenţă". S-a văzut cum "concurenţa" a închis micile afaceri şi a dus la migrarea în masă a forţei de muncă.
   Între timp recunosc şi ăilalţi: “România a aderat la UE înainte de a fi gata. România a fost acceptată de către noi cu o listă de lucruri pe care trebuia să le facă, lucruri care încă nu au fost puse în aplicare". 
   De ce a fost acceptată "şi-aşa"? Fiindcă era calea cea mai scurtă de a o infiltra politico-economic !

9. Doar o impresie ?
   "Imposibilitatea" reţinerii, arestării sau percheziţionării unui parlamentar cercetat penal va fi folosită ca "argument" pentru amendarea Constituţiei, unde este menţionată imunitatea parlamentară (amendare în sensul anulării sau limitării acesteia).
   Numai că amendarea nu s-ar limita la atât, ci ar cuprinde şi teme controversate, printre care regionalizarea şi "independenţa" BNR (faţă de statul român, nu şi faţă de BCE/UE).
   Anticorupţia, instrumentalizată în direcţia destatalizării.

10. A ajuns FMI să refuze măsuri administrative ale guvernului şi ăştia nu-i scot afară cu şuturi în fund. Ori noi pe ei, că n-o fac ! 
   „Am arătat Fondului Monetar Internaţional, în întâlnirea pe care am avut-o, că au fost foarte multe situaţii în care managementul privat al companiilor nu a respectat hotărârile adunării generale a ac­ţio­narilor, luate în con­formitate cu înţe­le­gerile şi cu angaja­mentele asumate de Guvernul Ro­mâ­niei faţă de Fondul Mo­netar Internaţional prin intermediul scri­sorilor de intenţie." 
   Răspunsul FMI nu a fost pozitiv, a completat ministrul. „Ca atare, nici nu cred că voi face ceva în perioada următoare, pentru că nu am nicio posibilitate“, a concluzionat Şova. 
   PSD s-a prins că e cioacă, managementul privat: dă imagine de guvern incapabil, care nu poate desemna (el) conduceri (eficiente) la societăţile de stat. Dar ştia asta din 2011-2012, a lălăit-o alţi doi ani, şi nici acum nu pune piciorul în prag.

11. Guvernul dă replica UDMR-ului (pe chestiunea "autonomiei"), spunând că "România nu are vreo obligaţie, în baza dreptului european, de a-şi modifica ordinea administrativă internă şi de a constitui unităţi administrativ-teritoriale în funcţie de criteriul etnic, cultural sau istoric". Formulare ambiguă: nu numai criteriile nu sunt impuse de UE, ci nici "reorganizarea" (trebuia formulat "şi nici de a constitui..."). Şi apoi, se induce ideea că dacă ar exista o astfel de "obligaţie" din partea UE, ar fi legitimă aplicarea ei, chiar dacă nu ar corespunde intereselor României ! Că agenda "unora" urmăreşte regionalizarea, e altă mâncare de peşte. 
   O altă parte din text se adresează de fapt românilor (cum ar veni - "dar tot trebuie făcută regionalizarea, însă una 'corectă' "): "Reforma administrativ-teritorială reprezintă un mijloc pentru îmbunătăţirea eficienţei administrative a unui stat, pentru o bună guvernare, iar o reformă administrativ-teritorială făcută în funcţie de criteriul etnic sau principiul segregării ar putea afecta grav funcţionarea statului, convieţuirea dintre majoritate şi minoritate, precum şi regimul de protecţie a drepturilor fundamentale ale persoanelor care trăiesc pe teritoriul statului respectiv".

12. Iar e-n ofsaid "opoziţia". Ponta zice că "avem bani să plătim pensiile şi salariile, şi să reducem CAS fără a mări taxele" (reducere neagreată de FMI), "MRU" şi Predoiu zic că "guvernul păcăleşte FMI" sau că "nu şi-a făcut temele", sau că reducerea CAS "este fără acordul FMI-ului", de parcă cetăţeanul e preocupat de ce gândeşte FMI...
   Ponta ştie de la cine vin voturile, ăilalţi au harfe-n cap... 
   "MRU": "FMI a fost trimis acasă de PSD. Nu s-a ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. Ponta are datoria să găsească o soluție până în noiembrie, sau să ia o decizie pur politică." 
   Predoiu: "Ponta încearcă să păcălească FMI, după ce a fost prins iar cu temele nefăcute. Nici n-au plecat bine reprezentanții Fondului, că s-a grăbit să anunțe reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, fără a avea acordul acestei instituții și fără să prezinte măsurile economice care să susțină această reducere."

13. Parc-am fi în plin suprarealism. Se încheie acorduri cu FMI, dar nu se trag tranşe de împrumut.
   Mai nou, apare imposibilitatea de a o face, însă acordul nu este suspendat sau denunţat.
   Nu sunt oprite - evident ! - nici loviturile demolatoare aplicate asupra economiei, şi care sunt prevăzute în acord sub denumirile de "privatizări" şi "restructurări". 
   Ministrul pentru Buget: "Acordul este în funcţiune. Nu este suspendat, nu este rupt, acordul este în vigoare, discuţiile continuă pe marginea următoarei scrisori de intenţie. Într-adevăr, dacă am vrea, nu se iau banii din acele tranşe. Dar oricum nu am accesat banii din acele tranşe, nici în actualul, nici în precedentul acord."  

14. Oare ce-or gândi bizonii care au votat USL/PSD, prostiţi de "mesajul naţionalist", când află că UDMR îl susţine pe Ponta la alegerile prezidenţiale ?
   Cu o "dreaptă" auto-complexată, care a pornit de la bun început pe scheme Soros şi căreia nici măcar nu-i trece şi ei prin cap să mimeze preocuparea pentru interesul naţional şi identitatea naţională (precum USL/PSD), şi în lipsa unor partide anti-sistem, stânga-sistem atrage votul naţionalist.
   Nuanţă: UDMR a zis că "doar pe Ponta" l-ar susţine, de la PSD. Probabil că în alţii n-ar avea încredere că le-ar oferi aceleaşi "chestii".

15. NATO anunţă oficial că se amestecă în războiul Kievului cu separatiştii ruşi din Ucraina. Probabil amestecul de până acum era deja substanţial. Pe linie politică, cel puţin, a fost pe faţă. 
   "Pregătim un pachet de măsuri pe care le vom prezenta miniştrilor de Externe la sfârşitul acestei luni. Fară a intra în detalii, pot spune că va fi vorba de asistenţă în domeniul apărării şi de modernizarea forţelor armate ucrainene. Nu există planuri pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, dar nu excludem posibilitatea ca militari ai vreunui stat aliat să participe, individual, la exerciţii militare organizate pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru este la latitudinea autorităţilor de la Kiev şi a fiecărui aliat." 
   Deocamdată, Polonia şi România sunt aliaţii instigaţi să se implice "individual". Rezultatul final al aiurelii ar putea fi o graniţă comună România-Rusia.

16. Isărescu este masonul şi agentul străin cu cel mai îndelung implant în statul român (după 1989), într-o poziţie din care produce daune României şi beneficii altora. Și totuşi cireada parlamentară l-a reconfirmat în funcţie, cu doar nouă voturi împotrivă. Unde-i acum "opoziţia", unde-s acum anticiocoii de la PP-DD ?!
   Încă mai crede că au public, el şi cu "avantajele" trecerii la euro: "Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Pe dumneavoastră vă ajută vârsta, cu siguranţă. Sunt foţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge." 
   Cum de n-a putut avea Isărescu un "contracandidat": instituţiile de stat care ar fi trebuit să-l propună nu lucrează pentru România.
   Stăm mai prost ca-n decembrie '89: "ai noştri" nu sunt nici la televizor, nici în instituţii, nici în stradă, nici partid n-au făcut, și nici nu prea mai sunt prin țară.

17. Marcarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României, folosită pentru a submina Constituţia republicană şi pentru a promova ong-ul Casa Duda.
   Ponta susţine introducerea - în Constituţie, evident - a instituţiei "senatorul de drept" (acum, pentru foştii preşedinţi), prevăzută în vechea Constituţie monarhică pentru "foşti" generali, înalţi clerici, şi membri ai Academiei. 
   Marga lu' Duda, invitată să ţină un discurs la parlament, în timp ce preşedintelui în funcţie nu i s-a permis să participe.
   Antonescu vede PnL ca pe o... instituţie majoră a României, alături de camerele parlamentului şi de monarhie ("dintre care după Revoluția din 1989 au fost readuse la viață trei").
   Seara, Casa Duda a organizat un dineu la Palatul Peleş, la care au participat - la papion ! - Ponta şi unii senatori (41 buc.), printre care Oprea, Roman, Andronescu, Tăriceanu, Sârbu.

18. PSD deschide calea federalizării României, prin "steagurile locale". Lege iniţiată de PSD, ca să nu se vadă că este comandă UDMR, dar "şi a altora" (din afara României, evident). În plus, legea reconfirmă "egalitatea" dintre drapelul de stat al României şi "drapelul" UE, arborarea steagului local făcându-se "numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene". Se utilizează ca diversiune doar denumirea de "steag", motivaţia fiind "deoarece drapelul este noţiunea naţională şi forma reprezentativă a statului şi este cel reglementat de Constituţie şi Tratatele la care România este parte".
   PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă intitulată 'Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare și folosire a steagurilor unităților administrativ-teritoriale', inițiată de domnul deputat PSD Marian Neacșu și un grup de deputați aparținând Grupului parlamentar al PSD (Bp. 227/2014): Aviz favorabil.
- expunerea de motive
- forma proiectului (varianta iniţiatorului) 

19. Ion Cristoiu lansează ipoteza sacrificării deliberate a pionului Mircea Băsescu: "Mircea Băsescu a fost sacrificat pentru ca Mineriada anti-justiție a tandemului Dan Voiculescu - Victor Ponta să fie contracarată." 
   Eu aş zice că este vorba despre un plan în care este implicat (şi) Băsescu, din care avantajaţi ar ieşi PSD şi candidatul său prezidenţial, şi dezavantajată "dreapta generică", asociată de mass-media cu Băsescu. "Ipoteza Cristoiu" presupune un control al lui Traian Băsescu asupra factorilor care au dus la înfundarea lui Mircea Băsescu şi "opţiunea pro-stat de drept, chiar şi cu riscul sacrificării fratelui" (haida-de !). Din stenograme reiese o insistenţă suspectă a fiului lui "Bercea Mondialu' " pentru a obţine o confirmare explicită a unei intervenţii la Traian Băsescu, însă interlocutorul nu-i dă curs. Iar Băsescu va putea declara "niciodată nu am avut cu fratele meu, Mircea Băsescu, vreo discuție cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care le avea".

20. Băsescu "aşteaptă sentinţa definitivă" ?
   La început declarase că "aşteaptă decizia Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României" înainte de a-i retrage lui Tőkés decoraţia, iar după ce acesta a deschis proces, a declarat că "aşteaptă decizia instanţei".
   Tőkés a pierdut la Curtea de Apel. Sentinţa nu-i definitivă, dar decretul de retragere trebuia să fi fost deja redactat, iar acum doar semnat şi datat. În alte ocazii în care România este în dezavantaj, Băsescu este mult mai prompt.

21. Frăţie eurosocialisto-pepeistă.
   Irelevanţa etichetelor de "centru-stânga" sau "centru-dreapta" când este vorba despre partide europeiste. Partidul Socialiştilor Europeni anunţă sprijinul său oficial pentru candidatul susţinut de PPE (şi de Germania !) la preşedinţia Comisiei Europene - luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
   Adică... tocmai pentru susţinătorul austerităţii (în disputa cu candidatul iniţial al eurosocialiştilor, Martin Schulz). Eh... "asta e veche", din campania pentru alegerile europarlamentare 2014.
   Ponta: "Asta am şi discutat şi asta va discuta Francois Hollande în numele nostru cu cancelarul Merkel, o alianţă care susţine Comisia Europeană. Va avea şi Parlamentul European o reprezentare echilibrată, în sensul în care doi ani şi jumătate va fi preşedinte un social-democrat, Martin Schultz, doi ani şi jumătate un preşedinte din partea Partidului Popular European."

22. Ca ce chestie convoacă Germania o delegaţie de demnitari români din mai multe instituţii, simultan ?! Ce explicaţii pot da aceştia, care au depus jurământ către statul român
   Remus Cernea: "Voi merge acolo alături de Președinții Comisiilor Juridice, de disciplină și imunități din Senat (domnul Cătălin Boboc) și Camera Deputaților (domnul Bogdan Ciucă), de Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi, de Președintele Agenției Naționale de Integritate, domnul Horia Georgescu, de Secretarul de Stat în Ministerul Justiției, doamna Alina Bica, de vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, dl. Gheorghe Muscalu." 

23. UE se bagă oficial în Ucraina, aşa că n-are niciun motiv să critice "implicarea rusească" de acolo. 
   Uniunea Europeană va trimite o misiune de poliţie în Ucraina. Sediul central al acesteia se va afla la Kiev, însă ulterior va fi înfiinţată o reţea regională în întreaga ţară, se arată în declaraţia finală a Consiliului UE la nivel de miniştri de externe.
   Potrivit textului declaraţiei, scopul misiunii este de a crea "un sector modern de securitate publică, pentru a răspunde cererilor cetăţenilor ucraineni".

24. Unanimitate în a subordona România faţă de Bruxel. Bogdan Olteanu, recent ales viceguvernator al BnR (din partea PnL, viitorul partid-fuzionat "de dreapta"), de aceeaşi părere cu Ponta şi Băsescu: aderarea la Uniunea Bancară UE chiar înainte de cea la moneda euro. 
   "Foarte onorant pentru România este că probabil, pentru început, zona euro plus va fi formată din zona euro şi România. E posibil ca ulterior să se alăture şi alte ţări din afara zonei euro, deocamdată suntem primii şi încă singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară cât mai rapid."

25. 
#1. Anticorupţia s-a fâsâit. Făptuitorii jafului tranziţiei scapă de "confiscarea extinsă": CCR a decis că aplicarea ei este constituţională doar dacă se aplică asupra bunurilor dobândite... după intrarea în vigoare a Legii 63 din 17 aprilie 2012.
#2.
PDL a pierdut o ocazie importantă de a se disocia de băsism, părăsind sala (alături de PMP !) la votarea declaraţiei parlamentului care-i cere lui Băsescu să-şi dea demisia. Fuziunea cu PnL devine astfel mai dificilă.


26. Scenariul despre care se vorbea din 2004 prinde contur. Nu putea veni direct Gazprom la Petrom, și să primească 10 ani de redevențe aproape pe de-a moaca. Acum, Gazprom va deveni coproprietar al OMV-Petrom (care își propune, printre altele, să exporte gaz extras din România).
   Din 2004 se vorbea despre o strategie OMV-Gazprom, cu OMV ca "antemergător". 
   Gazprom (Rusia) se află în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participație de 24,9% în compania de petrol și gaze naturale OMV (Austria), a declarat o sursă apropiată discuțiilor pentru Reuters.
   UPDATE: Gazprom neagă informaţia, iar o sursă apropiată precizează că "au avut loc discuţii însă nu s-a decis nimic asupra preţului".

27. Doar două state membre UE (Marea Britanie şi Ungaria) mai au Guverne Naţionale. Şi nici de primul nu sunt prea sigur... 
   Juncker a primit 26 de voturi pentru și 2 împotrivă (Marea Britanie și Ungaria).
   Eurosocialiştii "sunt lei" doar la TV. La negocieri, consimt la continuarea austerităţii, după cum spune Băsescu: 
   "Guvernele socialiste doresc revenirea la prosperitatea pe datorie, pe când cele populare sunt împotrivă şi, la acest Consiliu, veţi vedea la punctul 15, a fost o dispută foarte puternică pentru flexibilizarea criteriilor adoptate, şi nu s-a acceptat schimbarea a nimic. S-a pus şi problema să rediscutam tratatul fiscal, unul din piloni. Lucrurile nu se vor schimba, se va merge pe aceleaşi criterii care au dus la salvarea monedei euro." 

28. Facțiunea-clonă din PnL, pusă în dificultate la congres. La presiunea sălii, și-a retras rezoluția cu Iohannis-candidat prezidențial (și care e perdant sigur în fața candidatului PSD).
   Congresul a omologat doi candidați - deci și pe Antonescu (cu șanse mai mari decât Iohannis), urmând ca desemnarea celui definitiv să aibă loc ulterior.
   Pâi, atunci, de ce declarase Antonescu că nu va mai candida ?!
   Decizia ca viitorul partid rezultat din absorbția PDL să poarte numele de PnL provoacă nemulțumiri la PDL.

29. Partidul Băsesc face agitaţie spre a masca serviciile reale făcute de Băsescu lui Ponta şi PSD-ului, şi faptul că e scos total din joc pe partea dreaptă. Deloc ciudat, puţin mai înainte au făcut circ la congresul PnL binecunoscutele conserve pro-PSD, şi tot pe tema fuziunii.
   Ignorând toată această istorie toxică, Vasile Blaga îngroapă PDL în cel mai josnic proiect, un partid mare de „dreapta”, care va sfârşi tot în braţele PSD, printr-un acord tacit sau explicit privind împărţirea “ciolanelor” preşedinte-premier.
   Aproape sigur partidul rezultat din fuziunea PNL-PDL îl va susţine pe Ponta la preşedinţie, în schimbul promisiunii că va obtine funcţia de premier, o nouă gogoaşă a lui Ponta, pe care doar naivii o pot crede. 
   În concluzie, PDL a murit, trăiască USL-02.

30. UE "autorizează Bulgaria" să sprijine... din banii proprii (1,7 miliarde de euro) băncile aflate în dificultate şi din care deponenţii se retrag în masă.
   De două ori aberaţie: "necesitatea" acordului UE, şi finanţarea de către stat a unor entităţi private, cu şanse incerte de recuperare a sumelor.
   Acuzaţia că în spatele "complotului" s-ar afla Rusia (una din bănci are şi acţionariat rusesc) este la fel de plauzibilă ca şi aceea că tot Rusia ar fi în spatele înregistrărilor din care reiese că ministrul de externe polonez este antiamerican.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: