14 mai 2014

Cu suveranitatea la comun, în CAP-ul global(ist)


Când să zic că va trece campania asta fără o dezbatere reală despre opţiunile de politică europeană, ori fără măcar vreo declaraţie relevantă (vedem doar un circ ieftin pe pseudo-teme interne), apar şi declaraţii cu "SUE". S-au pronunţat pro-"SUE" (pe ăştia i-am văzut eu la TV, or mai fi şi alţii...) Stolojan şi Macovei.

"Iuliu" (Gyula) Winkler de la UDMR/PPE, care candidează iar, detaliază:
"Un lucru important și care s-ar putea să ajungă să fie decis în următorii ani este evoluția construcției europene și anume vom face pași către ceea ce în limbaj mediatic se numește Statele Unite ale Europei. Este vorba de uniunea politică; deci mergem către o uniune politică sau batem pasul pe loc în această uniune interguvernamentală, care este condusă din trei în trei luni de 28 de președinți și prim-miniștri care se întrunesc în acel Consiliu European."

"Cele mai importante voci pe plan global, dar și în Europa, constată că statul național european nu poate să răspundă la provocările globale ale secolului 21. Cel mai important stat național din UE, care este Germania, cu 80 de milioane de locuitori, cu economia și puterea tehnologică pe care le are, este puțin relevant în competiția cu India, să zicem, care are 1,2 miliarde de locuitori, sau cu China, cu 1,5 miliarde."

"Apare temerea pierderii de suveranitate, dar vin și spun că într-o uniune politică evident că suveranitate nu se cedează către Bruxelles, nu se pierde de către statele membre, ci suveranitatea se exercită în comun la nivelul Bruxelles-ului, în instituția care se numește Parlamentul European."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: