Restul propunerilor nu sunt decât un acompaniament orchestral al acestei teze. Va fi penibilă explicația PDL, la votul final, când va spune "da, ne-au respins parlamentul unicameral, dar regionalizarea este necesară, deci votăm pentru această variantă de revizuire, care va fi supusă referendumului".
"Nu putea lipsi", desigur, introducerea în Constituție a limitei maxime a deficitului bugetar, de 3% din PIB (la fel ca propunerea Mișcării Populare), fiind de fapt o chestiune promovată de nucleul german din UE, care să țină pe loc statele mai slab dezvoltate, limitându-le dezvoltarea pe credit. USL a admis verbal introducerea celor 3%, când era în opoziție, după ce a ajuns la guvernare nu a mai revenit cu precizări.
ARTICOLUL ACTUAL
ART.3 Teritoriul
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.
ARTICOL PROPUS DE PDL
ART.3
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii. Împărţirea administrativă în regiuni se stabileşte prin lege, în baza principiilor istoric, geografic, socio-cultural, economic, mediu şi al populaţiei.
TEZA/MOTIVAȚIA
Reorganizarea administrativ-teritorial să fie făcută în acord cu prevederile Directivei nr. 1054/2001 a Comisiei Europene, care stabilește principiile pentru regionalizare – implică revizuirea dispozițiilor Art.(3) alin. (3) din Constituție, prin înființarea unităților administrativ-teritoriale ale regiunilor;
Un comentariu :
Până de curând, PDL susținea că menținerea județelor este încă un nivel birocratic suplimentar, dar s-a pliat la linia USL, dându-și seama că nu ar trece un referendum care ar cere desființarea județelor.
Trimiteți un comentariu