11 mai 2012

Merkel - avocatul Rusiei la summitul NATO



Deutsche Welle

Angela Merkel va pleda pro-Rusia la summitul NATO

Cu o săptămână înainte de summitul NATO de la Chicago, şefa Executivului de la Berlin, Angela Merkel, a prezentat Bundestagului mandatul cu care va reprezenta Germania la întâlnirea la vârf a Alianţei Nord-Atlantice. Mesajul cancelarei federale: NATO şi Rusia au nevoie de strategii comune de apărare.

"Cu această cooperare vrem să deschidem un nou capitol calitativ în relaţia cu Rusia", a punctat Angela Merkel, vorbind deputaţilor germani despre scutul anti-rachetă plănuit de Alianţa Nord-Atlantică. Atragerea Moscovei în acest proiect ar fi prima cooperare reală în materie de strategii militare între NATO şi Rusia, a adăugat cancelara federală. Germania, a completat Merkel, are "un interes elementar" în reuşita negocierilor dintre Moscova şi membrii Alianţei. Chiar dacă transpunerea în practică se împiedică, deocamdată, în detalii, "propunerea există" şi, a adăugat şefa Executivului de la Berlin, Germania va depune cele mai serioase eforturi pentru aprofundarea cooperării aliate cu Rusia.

Vremea scutului anti-rachetă

Summitul de la Chicago marchează lansarea scutului anti-rachetă al Alianţei Nortd-Atlantice, prin conectarea radarului de avertizare rapidă aflat în Turcia cu lansatoarele de rachete de intercepţie. Spre deosebire de proiectul iniţial, aliaţii par mai degrabă interesaţi să plaseze într-o reţea operaţională dispozitive deja existente şi capacităţile de apărare comună ale statelor membre, construcţia unor puncte strategice noi fiind plasată în plan secundar. Planul are în vedere, însă, ca - la nivelul anului 2020 - întregul spaţiu european al Alianţei Nord-Atlantice să se afle sub protecţia scutului anti-rachetă. Germania, a explicat Angela Merkel, a oferit, pentru faza următoare a dezvoltării proiectului, sisteme de apărare aeriană de tip Patriot. Bundestagul, a conchis şefa Guvernului federal, va trebui să ia în calcul, ca o misiune de perspectivă, armonizarea ofertelor Germaniei la potenţiale misiuni aliate cu legislaţia federală în vigoare.

În acest timp, Rusia, invitată să participe la construcţia şi, apoi, utilizarea scutului, doreşte drepturi egale în procesul decizional, pretenţie respinsă de Statele Unite. Washingtonul refuză, de asemenea, semnarea unui contract cu baze juridice între NATO şi Rusia, propunând în schimb garanţii politice, transparenţă, schimburi de date şi experţi şi chiar acces la instrumente de supraveghere a activităţii scutului.

Cancerara nu crede în scurtături pentru ieşirea din criză

Săptămâna viitoare va avea loc şi summitul G8 - de la care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va lipsi, ratând, astfel, şansa unei spargeri a gheţii în relaţia cu omologul său american Barack Obama. În discursul rostit în faţa parlamentarilor germani, Merkel a vorbit şi despre chestiunile de natură economică şi financiară ce vor face parte din temele reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările puternic industrializate. Miezul mesajului Angelei Merkel a fost criza monedei europene şi a Europei în ansamblul ei. Cancelara a cerut răbdare - şi a anunţat că astfel le va vorbi şi celorlalţi lideri din G8 aşteptaţi la Camp David - căci din actuala boală, continentul nu poate ieşi prea uşor. Nu există "soluţii minune" şi nici "scurtături regale", a avertizat Merkel, reamintind ceea ce a tot susţinut de-a lungul vremii din urmă: rezolvarea crizei stă în eliminarea cauzelor acesteia. Or, prima dintre cauze este îndatorarea publică excesivă - împotriva căreia trebuie să se angajeze participanţii la summitul G8.
Discursul Angelei Merkel vine pe fondul unei prelungite neînţelegeri dintre coaliţia de guvernământ conservator-liberală şi opoziţia socialist-ecologistă pe tema pactului fiscal european. Şefa Guvernului de la Berlin refuză să susţină ideea unei stimulări a creşterii economice finanţată prin acumularea unor noi datorii. Ieşirea din actuala criză nu se poate face decât stârnind creşterea economică în paralel cu reducerea datoriei publice. Liderul fracţiunii parlamentare social-democrate, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, în schimb, pentru "curajul de a genera impulsuri creşterii economice". Încurajat de rezultatul alegerilor din Franţa, reprezentantul opoziţiei, care a criticat "măsurile de austeritate lipsite de fantezie" ale actualei guvernări, a vorbit despre "semne ale schimbării" ce se fac resimţite şi în Germania.

8 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va lipsi, ratând, astfel, şansa unei spargeri a gheţii în relaţia cu omologul său american Barack Obama. "

Astia ne iau de prosti...

Riddick spunea...

Lipsește la G8, nu știu dacă a fost invitat sau dacă va veni la summitul NATO. Altfel, Ucraina e "rezolvată" prin cazul Timoșenko folosit ca pretext, nu știu ce se va spune în legătură cu Georgia. După refuzul invitării la începerea negocierilor de aderare la NATO (din primăvara 2008), Rusia a atacat Georgia în august 2008.

Crystal Clear spunea...

Incepe Putin sa se desfasoare..

Traian P. spunea...

Să se redesfăşoare. :)

http://www.stratfor.com/weekly/putins-evolving-strategy-europe

Riddick spunea...

Ar vrea el, dar nu-i va merge.

Crystal Clear spunea...

Tot comenteaza astia despre tot felul de ministri ai educatie plagiatori.-Praf in ochi !

Pe primul loc ar fi sa-l dea afara pe Marga

http://bogatu.voceabasarabiei.net/?p=2001

Riddick spunea...

Marga a fost pus acolo în mod deliberat. Să vedem ce va scoate CNSAS, dacă va scoate ceva.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles ca Marga a fost pus deliberat .


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: