24 aprilie 2012

Vuvuzelele Soros au intrat în trepidaţie



Tapalagă:

Despre Întoarcerea naţionalismului am scris prima dată în 27 martie, într-un text publicat în revista 22, în care remarcam şi tentaţia puterii, nu doar a opoziţiei, în a exploata discursul naţionalist, tentaţie vizibilă mai ales în diplomaţie (relaţiile cu Olanda, Serbia, Bulgaria etc.). Pe de-o parte, România se înscrie într-o tendinţă europeană de întoarcere la naţionalismul primitiv. Alegerile din Franţa au ilustrat, din acest punct de vedere, un nefericit exemplu de refugiu în viziuni izolaţioniste, antieuropene, antiimigraţioniste, protecţioniste.

Pe de altă parte, în cazul României s-a mai întâmplat ceva semnificativ: prăbuşirea încrederii populaţiei în UE. Ultimul eurobarometru anunţă practic trecerea României în rândul ţărilor eurosceptice. Încrederea în direcţia în care se îndreaptă UE a scăzut cu 14%, un procent uriaş. Astăzi, mai mult de jumătate din populaţia României nu mai crede că soluţiile bune vin de la Bruxelles. Această schimbare semnificativă de percepţie nu va rămâne fără urmări. Politicienii vor avea de acum certitudinea că pot schimba uşor macazul, că „europenismul“ nu mai este la modă, dimpotrivă.

O altă posibilă explicaţie în ce priveşte recursul la discursul naţionalismului-izolaţionist promovat de USL este intenţia opoziţiei de a transforma România, dintr-o „colonie occidentală“ într-o „colonie internă“, miza fiind împărţirea resurselor tot mai puţine după reguli autohtone, cu o justiţie perfect controlabilă. Ca să obţină asta, USL este obligată la nivel ideologic să promoveze eliberarea de „puterile străine“, adică decuplarea de valorile occidentale

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Oare de ce ?.
De ce nu face o analiza a fenomenului ?
Romanii s-au trezit ca sunt mintiti in ultimul hal ????

"Pe de altă parte, în cazul României s-a mai întâmplat ceva semnificativ: prăbuşirea încrederii populaţiei în UE. Ultimul eurobarometru anunţă practic trecerea României în rândul ţărilor eurosceptice. Încrederea în direcţia în care se îndreaptă UE a scăzut cu 14%, un procent uriaş."

Crystal Clear spunea...

Aha, ne si ameninta ca daca nu vrem sa fim colonie occidentala ( deci Tapalaga recunoaste acest lucru) ne vom transforma intr-o colonie "interna" ...Nu se explica exact ce inseamna asta..
Panica-n ograda sorosita !

Riddick spunea...

El mai crede că mai ţin clişeele tip GDS-Alianţa Civică din anii '90.

Crystal Clear spunea...

Flasneta stricata


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: