09 august 2011

Începe să se spună lucrurilor pe nume şi în România ?



Deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în urma crizei economice mondiale Uniunea Europeană ar putea să se destrame, ceea ce, în opinia sa, ar însemna o "reaşezare a lucrurilor pe făgaşul normal".

"Criză ? Care criză ?!"
Întrebat care vor fi efectele crizei economice globale, deputatul a răspuns: "S-ar putea ca inclusiv Uniunea Europeană să sufere şi chiar să se destrame ca urmare a acestei crize, ceea ce este, în viziunea mea, o reaşezare a lucrurilor pe făgaşul normal".

Parlamentarul, care a studiat relaţii economice internaţionale la Universitatea "Transilvania" din Braşov, a arătat că, de fapt, prin înfiinţarea UE s-a urmărit standardizarea unor naţiuni cu un istoric de o mie, două mii de ani.

"Noi am vrut să concurăm Statele Unite ale Americii cu aceste măsuri. Numai că s-a uitat un lucru: America are o istorie de 200 de ani, iar fiecare stat din Uniune are o istorie de mii de ani, are propriile specificităţi. Nu putem să trecem peste acest lucru. Nu putem să le obligăm să funcţioneze la fel", a spus Edler Andras Gyorgy.

El a subliniat că ţările membre nu pot fi determinate, prin legi şi prin reglementări artificiale, să se comporte "de mâine" altfel.

"Poate acesta va fi o soluţie, să înţelegem că Europa nu este America, că avem alte principii de funcţionare şi că am funcţionat bine şi înainte de a intra în acestă Uniune, care este una şi foarte birocratică. O groază de bani se duc numai pe traducerea actelor normative în 18 limbi, pe cheltuielile cu aparatul central", a adăugat el. 

Chestionat dacă acestă criză economică globală va afecta stabilitatea Uniunii Europene, Edler a răspuns afirmativ: "Da, Germania a dat semnale cât se poate de clare că vrea să iasă din UE şi e normal, pentru că ceea ce produce ea, cu economia sa sănătoasă, vine restul Europei să ia. Germania discută de mult timp cu Rusia privind colaborarea pe diferite segmente de business şi este pregătită deja pentru această posibilitate de destrămare a Uniunii". 

El a ţinut să sublinieze că modul de funcţionare a UE este artificial şi nu va persista, mai ales în această situaţie în care fiecare are nevoie de bani. "Ar fi un lucru mult mai normal ca fiecare stat membru al Uniunii să trăiască după propriile reguli şi nu standardizat", a fost de părere deputatul Uniunii. 

El a mai spus că acestă criză economică mondială trebuia să aibă loc. "De la producţie, noi ne-am axat pe servicii şi tot felul de inginerii financiare. Toată lumea a încercat să facă un ban din acest lucru, şi atunci este normal că aşa nu pot să funcţioneze lucrurile şi că, la un moment dat, trebuia să se întâmple o reaşezare a lucrurilor din punct de vedere economic", a mai afirmat el.

Întrebat în ce fel criza economică mondială a afectat România, deputatul a apreciat că acest lucru s-a întâmplat într-o mică măsură: "România, nefiind o ţară foarte dezvoltată, nu s-au obişnuit cu un standard ridicat de viaţă. Foarte mulţi dintre români trăiesc la sate, au gospodăria proprie, au foarte puţini bani şi trăiesc de pe o zi pe alta. Pe ei nu îi afectează. Ei, eventual, se uită la televizor şi ascultă despre criza globală.

Desigur că există şi o categorie foarte bogată, dar majoritatea nu trăieşte la acele standarde cu care sunt obişnuiţi cei din occident. Oamenii resimt, dar nu chiar aşa de puternic".

Parlamentarul susţine că finalul crizei economice va fi momentul în care fiecare va înţelege adevăratele probleme şi va avea loc o reîntoarce la "modul sănătos" de funcţionare a economiei, în care exista un echilibru între producţie şi servicii.

S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.

Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Deputat UDMR: În urma crizei UE s-ar putea destrăma - o reaşezare a lucrurilor pe făgaşul normal (Mediafax)

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Acum m-am prins :

Tweedledum and Tweedledee !

http://en.wikipedia.org/wiki/Tweedledum_and_Tweedledee

:))

Riddick spunea...

Şi eu, când am gasit link-ul. Evident - după postarea asta. :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: