12 aprilie 2011

MAE lansează cărţile pionilor penali ai lui SOV (Curentul)



Furtul din banii publici nu are „vârstă“. Astăzi, Ioana Vârsta, consoarta lui Horia Mihălcescu

Un comunicat al diplomaţiei romåne anunţa, ieri, lansarea cărţii „Protocol şi etichete diplomatice“, eveniment care a beneficiat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi al Institutului Diplomatic Romån (IDR). Pånă aici, toate bune şi frumoase. Povestea însă se complică cånd vine vorba de autoarea cărţii, Ioana Vårsta, o „fată deşteaptă“ care consilia la doi „stăpåni“ deodată, fiind angajat public la două instituţii. Simultan, în 2009, aceasta se afla şi în postura de consilieră a fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, fiind de altfel artizanul acelor contracte dubioase pentru care Ridzi a plătit cu cariera politică, dar şi consilier al fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, pentru care, la fel, a făcut prin firmele sale de PR materiale promoţionale pentru petrecerile cåmpeneşti de 1 mai. Ceea ce însă este şi mai „conspirat“ în această poveste este faptul că Ioana Vårsta este soţia unui „băiat şi mai deştept“, pe numele său Horia Mihălcescu, „soldat“ pe statele de plată ale armatei „infiltrate în sistem“ de către  Sorin Ovidiu Vîntu. Legăturile între cei doi datează încă de la începutul anilor 2000, cånd Mihălcescu a fost purtător de cuvånt al Petromservice pe vremea cånd consilierul financiar al firmei era Sorin Ovidiu Vîntu. Menţionăm că Ioana Elena Vårsta se afla în structura organizatorică a Cabinetului ministrului de Externe al PSD pe post de consultant de cabinet din data de 24 martie 2009 şi deja trăgea sforile la MTS, aranjånd afaceri la un minister la care nici măcar nu era încă angajată. Cotidianul „Curentul“ a încercat preţ de două zile, în zadar, să obţină un punct de vedere în legătură cu găzduirea de către MAE a lansării cărţii Ioanei Vårsta. Dar, aşa cum se întåmplă atunci cånd o instituţie publică nu doreşte să ofere informaţii de interes public legate de eventuale conexiuni contractuale cu personaje dubioase, şi de această dată MAE a preferat să tacă, consfiinţind de altfel faptul că situaţia relaţională cu această Ioana Vårsta e mai complicată decåt pare. Bineînţeles, şi tăcerea poate fi interpretată ca un răspuns.

Mihălcescu, cu nevasta la înaintare

Practic, Ioana Vårsta a fost în toţi aceşti ani un paravan al afacerilor din spate gåndite din umbră de către soţul ei, Horia Mihălcescu, un simbriaş la maşinăria eoliană de stors bani publici. Este curios cum MAE, instituţie care ţine la eticheta sa şi pentru care imaginea este mai mult decåt o carte de vizită, găzduieşte şi se identifică cu astfel de persoane certate cu legea, Ioana Vårsta fiind cercetată de DNA în ambele ipostaze de
consilier, atåt a lui Ridzi, cåt şi a lui Diaconescu. Ambele cazuri fac referire la contractele de PR şi materialele promoţionale pe care Ioana Vårsta şi Horia Mihălcescu le puneau la dispoziţie celor doi miniştri prin firma Red Apple. Horia Mihălcescu a fost purtător de cuvânt al Petromservice pe vremea când consilierul financiar al firmei era Sorin Ovidiu Vîntu. Petromservice SA s-a înfiinţat în 2002, pe activele sucursalei Petroserv SA - divizie cadrul SNP Petrom. După un an, Petromservice încheie un contract de management cu off-shore-ul cipriot Comac Ltd, firmă care deţine jumătate din firma Red Apple a celor doi soţi - Mihălcescu şi Vârsta. Cu alte cuvinte, cei doi miniştri au băgat bani publici în buzunarele lui Vîntu prin intermediul „pionilor“ Ioana Vårsta şi Horia Mihălcescu.

„Talismanul“ lui Ridzi şi Diaconescu

În noiembrie 2009, presa centrală scria că Diaconescu ar fi fost anchetat recent de DNA pentru luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă şi abuz în serviciu cu circumstanţe agravante, tocmai pe acele contracte pe care le încheiase cu firma Ioanei Vårsta, consiliera sa. Ancheta a început când Diaconescu ocupa funcţia de ministru de Externe, în iulie 2009, motivele fiind legate de nişte materiale promoţionale pentru ziua de 1 Mai. În acelaşi dosar, pentru aceleaşi fapte, au fost anchetaţi şi Ioana Vârsta, fosta consilieră personală a lui Cristian Diaconescu, dar şi a Monicăi Iacob Ridzi, şi Alexandru Stancu, fost partener de afaceri al Ioanei Vârsta, dar şi consilier al Monicăi Iacob Ridzi. Vârsta şi Stancu sunt anchetaţi şi în dosarul în care Monica Iacob Ridzi este acuzată de infracţiuni asociate faptelor de corupţie. DNA a deschis din oficiu şi dosarul de cercetare 182/P/2009 pe numele lui Cristian Diaconescu, a Ioanei Vârsta şi a lui Alexandru Stancu pentru infracţiunile de luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Obiectul dosarului: materiale promoţionale (şepci, tricouri, baloane) realizate de nişte companii patronate sau din anturajul Ioanei Vârsta şi a lui Alexandru Stancu pentru ziua de 1 Mai, cu inscripţia „1 Mai bun. Cristian Diaconescu“, de care a beneficiat, evident, ministrul de Externe de la acea dată. Mediafax scria pe data de 1 mai 2009: „Vicepreşedintele PSD, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, a împărţit, de 1 Mai, în Parcul Circului, flori, baloane, şepci şi tricouri roşii, fără sigla PSD, dar cu inscripţia «1 Mai bun. Cristian Diaconescu»“.

Vârsta îşi ascundea „eminenţa cenuşie“

Pentru a nu se face vreo legătură între cei doi, deşi erau căsătoriţi cu acte în regulă, Ioana Vårsta era foarte atentă să nu pară la prima vedere consoarta lui Mihălcescu, despre care toată lumea ştia că este pajul lui SOV.
„Curentul“ a mai scris că declaraţiile de avere ale Ioanei Vârsta, postate în 2009 pe site-urile MAE şi MTS, omiteau existenţa soţului, Horia Mihălcescu, personaj de notorietate din anturajul Luca-SOV. Potrivit documentelor oficiale, din aprilie până în iunie, Ioana Vârsta îl consilia pe Diaconescu şi-n acelaşi timp aranja, pe sub masă, contracte de sute de mii de euro pentru Ridzi. Surprinzător sau nu, Ridzi a fost linşată politic chiar de către alianţa PSD-PNL şi călcată-n picioare de trustul lui Vîntu, unde presta cu onor conspiratul ei soţ. Să fi fost doar întåmplare sau SOV şi-a trimis omul pentru a-i „face felul“ Monicăi Ridzi, care de altfel fusese avertizată că în jurul său roiesc oameni din reţele înrădăcinate care conduc spre acelaşi Sorin Ovidiu Vîntu?
În ceea ce-l priveşte pe „enigmaticul“ soţ al Ioanei Vårsta, Horia Mihălcescu, enigmatic vom cita câteva fraze publicistice memorabile, prin ipocrizie, avånd în vedere acţiunile consoartei sale. Doct, Mihălcescu atingea în textele sale probleme legate de corupţie şi politică: „Ceea ce nu a rafinat Traian Băsescu până la capăt este că personaje ignobile, deţinătoare de putere, se alimentează permanent de la banii statului, în orice formă de manifestare a sa. De la conducte şi energie la asfalt, case şi terenuri. Aceste resurse ale statului sunt născătoare de reţele periculoase care au ca exponenţi politicieni din toate partidele“. Se referea oare Mihălcescu chiar la Vîntu când vorbea de „personaje ignobile care şutesc banii statului“ sau avea o viziune referindu-se la propria-i nevastă, învârtitoarea banilor MTS al PD-L?
Probabil preaplinul gândirii sale i-a făcut o festă, deconspirându-şi în scris ceata de hoţi şi jefuitori ai economiei naţionale, al căror PR-officer era chiar dânsul, deontologul Mihălcescu, deplin conspirat de propia nevastă.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Bai,ce MAFIE !!!!!

Nu stiu ce se mai poate face ...

Riddick spunea...

Daţi în vileag, demascaţi, măcar să ştie lumea ce se întâmplă.

Crystal Clear spunea...

Eram sigura ca era ceva cusut cu ata alba la adresa lui Ritzi. Se vedea de la o posta ca i s-a intans o cursa

Riddick spunea...

Aşa se întâmplă când lucrezi cu oameni neverificaţi. Învăţătură de minte: triază-ţi colaboratorii. E preferabil să o faci periodic.

Crystal Clear spunea...

Da, nu este deloc usor sa lucrezi cu oamenii


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: