12 ianuarie 2011

Pe chestia asta, iese scandal mare



De la 1 aprilie, dispar plantele medicinale­?

Comercianţii de plante medicinale sunt în alertă după ce de la 1 aprilie riscă să între în faliment dacă nu se conformează normelor europene. Directiva UE cunoscută sub numele "Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)" adoptată la 31 Martie 2004,prevede ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice. Însă acest lucru presupune inclusiv obţinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se apropie sau depăşeşte 100.000 de euro pentru fiecare plantă în parte. Costurile uriaşe pe care le presupune intrarea în legalitate vor lichida micii producători din domeniul plantelor medicinale în favoarea marilor coloşi farmaceutici. Europarlamentarul liberal Norica Nicolai spune, pentru Inpolitics, că situaţia este extrem de gravă pentru România "La noi, preţul uriaş al medicamentelor face ca majoritatea românilor să opteze, atât cât pot, pentru tratamente tradiţionale cu plante medicinale. Muşeţelul sau coada-şoricelului sunt singurele leacuri pe care şi le mai permit sute de mii de oameni, iar apropiata lichidare a comercializării lor va da o lovitură cumplită sănătăţii, şi aşa precare, a românilor. Producătorii noştri din domeniu nu vor putea să se conformeze directivelor UE fără a intra în faliment, e o situaţie dramatică şi încercăm în zilele următoare, la nivelul grupului de europarlamentari români, să găsim o soluţie, poate o amânare a aplicării directivei în cauză sau ceva asemănător". Însă dacă europarlamentarii vor eşua producătorii români nu vor mai avea voie să vândă nimic după data de 1 aprilie 2011 dacă nu se conformează noilor norme europene.

http://www.brasovultau.ro/De-la-1-aprilie-dispar-plantele-medicinale%C2%AD-41580.html



>> EU bans herbal remedies: another victory for corporate interests

>> DIRECTIVE 2004/24/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 31 March 2004 amending, as regards traditional herbal medicinal products, Directive 2001/83/EC on the Community code relating to medicinal products for human use (.pdf)


9 comentarii :

Francesco spunea...

E o prostie care trebuie eliminata de urgenta. Ce inseamna a fi procesat dupa metode farmaceutice? Sa testezi florile de tei de la fiecare copac la un laborator din UK sau Franta?

Asta este inca o tampenie semnata "ca primaru" de echipa de specialisti ai lui Nastase.

Trebuiesc luate masuri de amanare a directivei sau imbunatatire a legislatiei in acest domeniu. Daca vrem libera concurenta, atunci sa o avem, dar pe baze care sa permita si operatorilor economici mici sa participe.

Riddick spunea...

Sunt curios ce va apărea pe site la Ministerul Sănătăţii. Cardul lui Cseke e deja controversat, îl iau ca pe un pretext de părăsire a coaliţiei dacă nu ar fi acceptat de guvern (deocamdată, este).

Criptopesedistul Borbely de la Mediu vrea comitet interministerial pentru Dezvoltarea Durabilă (Agenda 21). Hmmm...

Mekone spunea...

Chiar crezi ca iese scandal? Ca ar fi trebuit sa se auda ceva ... deocamdata e cam liniste.
Semnat petitia, trimis si pe Facebook si Twitter. In general nu ma arunc la petitii, dar, in cazul asta, macar atat ...
Am fost educata de ai mei sa evit medicamentele alopate daca nu am neparata nevoie de ele si stiu clar ce plante sa folosesc pentru anumite afectiuni. Nu cred in chestii exotice, le prefer pe cele pe care si stiu sa le culeg atunci cand am posibilitatea.
Si sa-mi explice europenii astia manevrati de farmaceutici de ce am fost tratatata 6 luni pentru o alergie cu medicamente alopate fara sa-mi spuna ca de fapt habar n-au ce am. Dupa 6 luni in care am fost un cobai prost, m-am desteptat, am renuntat si in doua saptamani m-am vindecat cu plante.
Mafia corporatista isi face treaba ....

Riddick spunea...

Ziceam, adică, scandal mare din partea publicului, dacă intră în vigoare şi nu mai găseşte (legal) plante medicinale. Plus că mulţi culegători trăiesc de pe urma plantelor medicinale.

niku_elektriku spunea...

nu pricep io prea bine despe ce'i vorba, da' n'am 'ncredere nici in "plantilii" astea culese dupa buza santzului (sau de pe marginea drumului astfel incit concentratzia de plumb cre' ca ajunge mai mare decit daca ai lucra in mina - sau la neferal!) de catre tot felu' de bubosi/oase!

Riddick spunea...

Şi fructele de pădure ? :)

niku_elektriku spunea...

pai, si alea!

tu ai vazut cine le culege?

Riddick spunea...

Am văzut la televizor - boschetarii. :)

I-am văzut şi "pe viu" primăvara, când culegeam soc din pădurea Ştefanesti, de la marginea Bucureştiului.

Totuşi, plantele se fierb... :)

Crystal Clear spunea...

90% din medicamentele procesate se fac din plante si se vand mult mai scump decat acestea.
Asta-i toata explicatia

( doar 10% sunt medicamente de sinteza-produse ale reactiilor chimice)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: