10 ianuarie 2011

O schimbare de tactică ?



Odată cu asocierea "oficială" cu PNL, mă aştept ca Partidul Conservator să rărească sau chiar să întrerupă avalanşa de comunicate anti-UDMR date la mişto. Se va încerca crearea unei breşe între UDMR şi PDL, eventual între UDMR şi guvernul Viktor Orban, aliat extern important al guvernului României.

De fapt, dacă în Ungaria rămânea stânga la putere după alegerile din vară, era ca sigură revenirea UDMR lângă PSD, PNL şi PC.

UDMR are congres în februarie, şi se anunţă (deocamdată) trei candidaţi la funcţia de preşedinte: Hunor Kelemen, Olosz Gergely (şeful grupului parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor) şi Peter Eckstein-Kovacs, consilier prezidenţial (pe problemele minorităţilor). Dintre cei trei, doar ultimii doi au susţinut puternic alianţa cu PDL, Kelemen Hunor a făcut-o doar cu jumătate de gură.

Frunda, care susţine ieşirea de la guvernare, nu candidează, dar îl va susţine pe Kelemen Hunor. Este un indiciu important despre ceea ce ar face UDMR dacă Kelemen Hunor ar fi ales. Mai este şi un alt indiciu.

Este foarte probabil ca unii parlamentari sau organizaţii UDMR să plece în direcţia opusă celei a majorităţii de la congres, indiferent de rezultatul alegerilor pentru conducerea partidului. 

Spuneam la început că pare a fi o schimbare de tactică a PC, dar şi a PNL şi PSD faţă de UDMR, fie şi numai dacă urmărim declaraţiile politicienilor ori articolele scribilor gen Sorin Roşca-Stănescu, Bogdan Chirieac ori Cornel Nistorescu, care cheamă UDMR "să facă pasul".

Un alt semn ar fi organizarea de către europarlamentarul PNL/ALDE Renate Weber a unei audieri publice - "Libertatea presei in Ungaria", acţiune în cadrul grupului ALDE care vizează guvernul ungar (anterior Weber îl acuzase şi pe cel român de aceleaşi lucruri).

Renate Weber este fostul director al Fundaţiei Soros România, iar la Parlamentul European face parte din LGBT Intergroup (grup care militează pentru căsătoriile de acelaşi sex) şi din "grupul federalist" care sprijină Manifestul Spinelli (un document care susţine desfiinţarea statelor naţionale şi contopirea lor în "Europa Unită").

Oare vandalizarea Ambasadei Ungariei, petrecută în cursul nopţii, o fi făcând şi ea parte din noua tactică ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: