17 mai 2009

V(F)alsul vienez



"Uniti in lupta !"- afis de propaganda 1914


"Cei trei mascarici internationali" - parodie dupa "Larry, Curly & Moe"


"Statele nu au prieteni, au numai interese!" - Charles de Gaulle

A iesit pe piata media un document atribuit Ambasadei Austriei la Bucuresti, de circa cinci pagini, care face sinteza discutiilor dintre Traian Basescu si ambasadorii tarilor U.E. acreditati la Bucuresti. Este al doilea document care a ,,transpirat' ' pe filiera austriaca in ultimul timp, cel de acum cateva saptamani parand a avea printre scopuri si compromiterea ministrului de externe roman. Cartelul media bate toba pe pasajul din raport care face referire la amanarea anuntarii candidaturii la alegerile prezidentiale, precum si la ,,candidatul de rezerva Emil Boc' '. Insa documentul este ceva mai cuprinzator. In discutia respectiva Traian Basescu a tratat mai multe subiecte, precum cerinta unui portofoliu de comisar european mai important pentru Romania,starea adoptarii codurilor juridice si sabotarea lor de parlament. Pasajul semnificativ, in opinia mea, este ocultat cu multa abilitate de Cartelul media, anume, cel referitor la strategia energetica. Presedintele a returnat la guvern strategia energetica adoptata in CSAT, pentru a fi completata cu date si cifre concrete, si a facut referire la alte chestiuni in domeniul energetic (pasaj din articolul NewsIn) :

"Băsescu a avut o conversaţie foarte insistentă cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso, în care a acuzat Comisia că nu a făcut destule presiuni pentru ca Nabucco să fie construită rapid. A vorbit şi cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi i-a cerut să nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderării la UE şi deschiderea capitolelor de negociere," se arată în document, potrivit declaraţiilor preşedintelui.

Cota de piaţă a Gazprom în Europa - 25% - este prea mare, a mai spus Băsescu, adăugând că promovează soluţia gazului natural lichefiat (GNL) şi că poartă discuţii cu Qatarul în acest sens. Cea mai bună soluţie pentru GNL, pe lângă porturile din Croaţia, este Constanţa, pentru că permite şi accesul vapoarelor de largi dimensiuni care au voie să treacă prin Bosfor.

"Băsescu s-a arătat dezamăgit de interesul redus al Europei pentru transportul de petrol din zona caspică pe ruta maritimă Supsa (Georgia)-Constanţa şi apoi prin conducta PEOP (Constanţa-Trieste) către Europa Centrală", notează documentul austriac.

Declaraţiile preşedintelui referitoare la Republica Moldova au stârnit însă cele mai multe comentarii în paranteză din partea ambasadorului austriac. Băsescu a spus că deocamdată nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din ambasada de la Chişinău la rang de însărcinat cu afaceri, după ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Constantinescu a fost respinsă de autorităţile moldovene. "România va accelera procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni, legea cetăţeniei corespunzând exact modelului german şi aflându-se astfel în cadrul legal european", a spus Băsescu. Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici între preşedinte şi diplomatul care reprezenta Germania:"Reprezentantul german a arătat că există diferenţe grave între cele două reglementări, mai ales că legea prevede ca domiciliul să fie în Germania, numărul potenţialilor solicitanţi fiind mai mic şi din mai multe ţări de provenienţă. Preşedintele Băsescu a ripostat invocând reunificarea Germaniei cu Republica Democrată Germană şi a spus că şi România a fost împărţită după al Doilea Război Mondial. El a spus însă că îşi dă seama că României nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de două state, o singură naţiune".

Şeful statului a adăugat că România doreşte să atingă o rată a încetăţenirii de circa 1.000 pe săptămână până cel târziu în 2010, pentru aceasta fiind necesar un aparat administrativ mult mai mare, pentru că în prezent pot fi rezolvate săptămânal doar 50-75 de cazuri.

Băsescu a repetat declaraţia că la Ambasada de la Chişinău ar exista circa 600.000 de dosare prin care se solicită cetăţenia română, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care doresc să devină cetăţeni români este undeva între 800.000 şi un milion. Aceste dosare nu sunt însă în lucru şi nu au fost transmise Ministerului Justiţiei, care are în prezent doar 25.000 de cazuri pe rol ce vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2009. [...]
România sprijină fără rezerve Parteneriatul Estic şi speră că noul guvern moldovean va fi mai serios cu privire la apropierea de Uniunea Europeană, a adăugat preşedintele.Referitor la Transnistria, Băsescu e de părere că Rusia nu se va retrage niciodată din acest teritoriu, care va deveni un al doilea Kaliningrad.

"Rusia a devenit în ultima vreme tot mai agresivă în păstrarea şi apărarea sferei sale de influenţă. Relaţia cu Rusia a fost afectată recent şi de scandalul de spionaj şi de expulzarea a trei angajaţi ai ambasadei ruse la Bucureşti", a spus Băsescu. [...]''

Sa remarcam recenta reuniune de la Moscova privind accelerarea South Stream-ului, proiect concurent al proiectului Nabucco-proiect sustinut de guvernarea actuala. Sa ne reamintim ce partid a fost la guvernare cand s-a vandut la un pret ridicol Petrom catre compania austriaca OMV, si ce partid era la guvernare asta-toamna, cand ministrul de finante declara ca Romania sprijina proiectul South Stream. Dar, n'asa, toate astea sunt chestiuni lipsite de importanta pentru tine, cetatene, de aceea Cartelul Media nu le va comenta, important este ce candidat va avea PDL la prezidentiale.

***Update! Am refacut primul link, prin Realitatea.net, textul integral al stirii NewsIn nu poate sa mai fie accesat decat de abonatii agentiei !

Noua Strategie Nationala de Securitate a Rusiei : razboaiele energetice





14 comentarii :

robin spunea...

Multam, Riddick pt informatii. Ce fac austriecii e impardonabil. Isi arata coltii pe fata. Poate ar tb luati un pic la intrebari.
Numai pt faptul ca TB se opune rusilor si tot merita votat a 2-a oara. Pardon, a 3-a oara. :)

Riddick spunea...

robin, citeste si linkurile din finalul postarii. Basescu este obstacolul din calea rusilor. Ar vrea ei sa faca zurba ca la Tbilisi, dar aici nu le merge. Ma astept la o tentativa de suspendare dupa realegere (,,voi merge prin tara si in august, si in septembrie, si in noiembrie, si in ianuarie'')

Anonim spunea...

Naspa Riddick. De-a dreptul pur si simplu. Sper ca acel clantanit prorus sa se mai domoleasca nitel ca nu e somaj mai dulce ca la Moskowa si rafinarii mai lacome ca la Wienna.

cristian spunea...

hmmm
am scris si eu
mi se pare mai aproape de adevar autostrada...

adi spunea...

Excelent, Riddick! Cate flegme n-am luat pe blogurile ros-galbene vorbind despre spartachiada de pe piata energiei din Romania, despre gaspadinii din maruntaiele firmelor austriece care si-au gasit prosperitatea in tarile fostului bloc estic.

Riddick spunea...

@turnofftheglory : Daca apare a treia ,,scurgere'' pe aceeasi filiera se impune declararea ,,persona non grata'' a ambasadorului.

@cristian : Am intrat doar putin la blogul tau, nu-mi dau seama ce ai scris, probabil ceva asemanator. Voi reveni la blog.

@adi : Austria are state vechi, doar aici este si sediul OPEC. Ce le-as mai nationaliza Petrom-ul...

cristian spunea...

@Riddick
http://www.alvalia.ro/blog/?p=716

cristian spunea...

@Riddick
nu ma lasa sa pun linkul...
titlu : "rezerva"

Riddick spunea...

@cristian : da, interesant. Daca ar apare a treia scurgere pe filiera austriaca, s-ar impune expulzarea ambasadorului.

Riddick spunea...

Nu stiu ce se intampla, vad ca nu mi se updateaza nici blogul pe unde sunt in blogrolluri, ma mai uit pe la setari. Oricum, am mers cu copy paste la link.

aol spunea...

Da cu rusii, cu rusii expulzati cum ramane? :) vreau sa vaz si io ca da cineva de cap istoriei asteia..

Riddick spunea...

@aol : Pai cum sa ramana ? Erau prinsi in fapt si i-au uschit...

Rapture Forums spunea...

The Moe, Larry, and Curly cartoon is hilarious!! LOL

Riddick spunea...

@Rapture Forums : Yes, indeed, but isn't made by me, I have picked it from the internet.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: