20 martie 2013

Isărescu - loialităţi multiple


Ştia Viktor Orban de ce vroia să schimbe javra pe care o moştenise la Banca Naţională a Ungariei (a reuşit).

Ziarul Financiar:

Isărescu este preocupat de impactul crizei cipriote asupra fluxurilor locale de capital

[...] BNR şi Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma au organizat ieri lansarea ediţiei în limba română a Raportului Clubului de la Roma „Falimentarea naturii. Negarea limitelor planetei“, avându-i ca autori pe Anders Wijkman, co-preşedinte al Clubului de la Roma, şi Johan Rockström, director executiv al Centrului de rezilienţă din Stockholm.

Isărescu s-a autodeclarat cu acest prilej drept „un produs al Clubului de la Roma“.

Aceasta nu este însă singura structură globală elitistă din care face parte guvernatorul BNR, cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume.

Isărescu a participat în weekendul trecut la Berlin la reuniunea anuală a Comisiei Trilaterale, recunoscută drept una dintre cele mai influente organizaţii globale low profile care reuneşte lideri ai lumii financiare, corporatiste şi politice.

În prezent trei români sunt membri ai acestui corp informal care se întruneşte periodic pentru a discuta probleme şi tendinţe cu impact internaţional: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank. În organizaţie nu se intră decât pe bază de invitaţie, cu susţinerea unor membri, fiecare ţară care aparţine uneia din cele trei ramuri continentale având alocat un plafon pentru numărul de locuri. România face parte dintre statele din ramura europeană cu cote între 1 şi 6 locuri.

Adunarea de la Berlin, care a marcat şi aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea acestei structuri foarte discrete, a reunit membri din toate cele trei mari ramuri ale organizaţiei - Europa, America de Nord şi Asia-Pacific. La eveniment a participat şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, care a susţinut vineri un discurs, chiar dacă nu este membru.

Isărescu a ţinut să menţioneze că la Trilaterală s-a discutat cu privire la independenţa energetică a SUA, „ceea ce reprezintă o schimbare extraordinară“.

„Faptul că rezervele de ţiţei nu s-au terminat, cum prevedea primul Raport al Clubului de la Roma, în 1972, faptul că acum la Trilaterală, de exemplu, s-a dezbătut independenţa energetică a Statelor Unite - o schimbare extraordinară geopolitică americană (...), nu cred că schimbă problema sau datele esenţiale ale problemei, adică împăcarea omului cu natura. Aici este nevoie de dezbateri serioase pentru că problematica este foarte complexă. Cred eu că şi complexitatea lumii este deosebită“, a spus guvernatorul BNR.

Reuniunea Trilateralei de la Berlin din week end-ul trecut a avut loc în paralel cu şedinţa miniştrilor de finanţe din zona euro care au impus Ciprului să taxeze depozitele din bănci în schimbul unui ajutor de 10 mld. euro pentru salvarea insulei de la un colaps financiar, decizia fiind luată la presiunea statelor din jumătatea nordică a eurozonei.

Ramura europeană a Trilateralei este condusă de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, care l-a înlocuit pe Mario Monti după ce acesta a fost numit premier al Italiei. Unul dintre vicepreşedinţii ramurii este influentul lider politic german Michael Fuchs, membru al Bundestagului şi vicepreşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU - alianţa conservatoare care o susţine pe Merkel.

Isărescu este membru al comitetului executiv al Trilateralei, iar în octombrie 2010 a fost gazda unei întruniri a ramurii europene organizate la Bucureşti.

Încă şi mai puternic decât Trilaterala este Grupul Bilderberg, care este şi mai bătrân având deja peste 60 de ani şi care chiar se ţine departe de ochii şi urechile publicului, ca atare fiind considerat o structură cu dimensiuni oculte, care poate decide soarta unei ţări sau alteia.

La evenimentul de ieri de la BNR au susţinut alocuţiuni Călin Georgescu, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma - al cărui nume a fost vehiculat de mai multe ori în 2010 - 2011 drept posibil candidat la fotoliul de premier al României, precum şi Sergiu Celac, vicepreşedinte al Asociaţiei, fost translator pentru limba engleză şi limba rusă al preşedintelui comunist al României Nicolae Ceauşescu, primul ministru de externe de după 1989 în guvernul Petre Roman, iar în perioada 2002 - 2004 consilier al preşedintelui Ion Iliescu.

De asemenea, a fost prezent fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, membru de onoare al Asociaşiei, ca şi Iliescu.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Ţapu' - altă marionetă, machiată ca "d-al nostru", ca după 2000 (şi mai ales după 2004) să se dea pe faţă.

Staţi, că n-aţi vazut forma finală a băsismului. Răbdare... ;-)

"La evenimentul de ieri de la BNR au susţinut alocuţiuni Călin Georgescu, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma – al cărui nume a fost vehiculat de mai multe ori în 2010 – 2011 drept posibil candidat la fotoliul de premier al României, precum şi Sergiu Celac, vicepreşedinte al Asociaţiei, fost translator pentru limba engleză şi limba rusă al preşedintelui comunist al României Nicolae Ceauşescu, primul ministru de externe de după 1989 în guvernul Petre Roman, iar în perioada 2002 – 2004 consilier al preşedintelui Ion Iliescu.

De asemenea, a fost prezent fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, membru de onoare al Asociaţiei, ca şi Iliescu."

Nu avem nevoie de guvernator BNR care nu își ocupă 100% timpul de serviciu pentru ajutarea leului și a economiei naționale. Dacă vrea happening-uri, să închirieze-n morții mă-sii o sală.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: