24 martie 2012

Irelevanța regionalizării asupra efectelor crizei



În Spania s-a făcut regionalizarea (cu problema Catalonia, care forțează separarea de statul spaniol), în Portugalia nu, sau nu prea, mai exact. Ambele țări au probleme similare la nivel local/regional. Apsorția de fonduri UE nu suplinește succesul economic.


În Portugalia, crearea regiunilor administrative, constituite ca noi colectivități teritoriale,
a fost respinsă prin referendumul din 8 noiembrie 1998. În schimb, există cinci comisii regionale de coordonare, organe descentralizate însărcinate cu punerea în aplicare a planului de dezvoltare regională sub autoritatea ministrului echipamentelor, amenajării și administrării teritoriului.

http://www.scribd.com/ramona_ramonyk_1/d/78225863-Regionalizarea-in-Europa



Primăriile portugheze intră în incapacitate de plată: datoriile se ridică la 9 miliarde de euro

Cele 308 primării și
două regiuni semi-autonome ale Portugaliei se confruntă cu probleme similare celor din Spania, unde regiunile și municipalitățile au fost forțate să părăsească piețele financiare din cauza crizei de credite, situaţie care le-a lăsat în imposibilitatea de a-și plăti facturile.

http://cronicaeuropeana.ro/primariile-portugheze-intra-in-incapacitate-de-plata-datoriile-se-ridica-la-9-miliarde-de-euro.html


>> Falsul argument al "eliminării corupţiei" prin regionalizare - cazul Greciei

>> Regionalizarea şi fondurile europene - cazul Sloveniei

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: